Kansitaide Walaja
Sammalparta
Digital
[ omakustanne ]

( 6 )
01. Hyvät ihmiset
02. Sammalparta paskiainen
03. Siannahkakenkä
04. Poika ja piiska

Kotimaisen Walajan ensimmäinen levytys Sammalparta keroo olevansa maanläheistä ja raskasta groovella höystettyä kansanmetallia. Määritys on laajemmasta päästä, mutta suomalaiselta Walaja ainakin kuulostaa.

Ensimmäisen biisin pohjalta heitänkin Walajan suoraan samaan kotimaisen raskaan rockin laariin Trio Niskalaukaksen ja kumppaneiden kanssa, lokeroon josta en henkilökohtaisesti ole koskaan löytänyt mitään mainitsemisen arvoista nautintoa. Jynkky on se paras sana, minkä tätä kuvaamaan löydän. Kakkosbiisi, Sammalparta paskiainen, näyttää onneksi hieman uutta ilmettä. Vahvasti kansallisromanttisen tekstin lisäksi biisissä on ihan hyvä groove ja sekä puhtaasti lauletuissa että muristuissa lauluissa on myös mukavaa säröä. Loppupuolen puheosuudella kappale nousee jo teatraalisiin mittoihin. En vain oikein tiedä, onko tyylisuunta draama vai huumori. Biisi on kuitenkin hyvä askel omaan suuntaan, poispäin tylsästä ja läpikalutusta jynkystä.

Kolmoskappaleessa vauhtia hidastetaan hieman ja lauluosuudet ovat levyn ehdottomasti parhaita. Kappaletta voisi luonnehtia jo kauniiksi, siinä on myös selvää tartuntapintaa, mutta kokonaisuutena se on kuitenkin hieman liian pitkäksi venytetty. Tiiviimpänä Siannahkakenkä voisi olla kelpoa radiosoittokamaa, ja jäisi varmasti kuulijoiden mieliin kummittelemaan.

Viimeinen kappale Poika ja piiska on levyn raskain. Jos edellisbiisissä laulut olivat parasta osastoa, tällä kertaa köli viistää pohjamutaa. Erityisesti puhtaat laulut kuulostavat epätasaisilta ja vahvasti yliyrittämisen sävyttämiltä. Kenties bändi kuitenkin ihan tarkoituksella vetää hieman kieltä poskeen. Musikillisesti kappale on tiivis ja sisältää ihan hyvää potkua. 

Sammalparta-minari jättää ristiriitaisen tuntuman. Parhaimmillaan Walaja tuntuu vähintään viihdyttävältä. Vastaavia yrittäjiä tuntuu kotimaan lavat kuitenkin olevan pullollaan, eikä levy oikeastaan tuo pelikentälle juuri mitään uutta. Jälkimaussa on kuitenkin positiivisia vivahteita ja kokonaisvaikutelma viittaa piilevään potentiaaliin.07.10.2017, Henry Lunabba
https://www.facebook.com/walajayhtye/ https://walaja.bandcamp.com/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 685
Palaa »