Kansitaide Cavanagh, Daniel
Monochrome
CD
[ kScope ]

( 8½ )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. The Exorcist
02. This Music
03. Soho
04. The Silent Flight Of The Raven Winged Hours
05. Dawn
06. Oceans Of Time
07. Some Dreams Come True

Anatheman pääasiallinen biisinikkari Daniel Cavanagh on ollut viime aikoina harvinaisen luovalla päällä. Anatheman tuore The Optimist -albumi saatiin kauppoihin keväällä, ja nyt mieheltä puskee ensimmäistä kertaa myös sooloalbumi. Cavanaghin mukaan Monochromelle päätynyt materiaali olisi voinut löytää kotinsa myös Anatheman albumeilta, mutta kappaleiden luonne on niin henkilökohtainen, että Cavanagh päätti katsoa soololevyn olevan paikallaan.

Monochromen semiakustinen tunnelma on jylhän herkkä. Jos Cavanaghin tyyli on entuudestaan tuttu, ei Monochrome varsinaisesti tarjoile tyylillisiä yllätyksiä. Vaihtelua raskaan ja kevyen tunnelman välillä albumille mahtuu sitten senkin edestä. Maailma painaa päälle, mutta jostain silti aina kimmeltää toivo paremmasta.

Äänimaailman erottaa Anathemasta instrumentaation keveys, Anna Phoeben kauniisti soiva viulu ja Cavanaghin vastapainona kolmella raidalla toimiva Anneke van Giersbergen.

Monochrome alkaa ja loppuu pianoon. Riipivästä The Exorcistista on vain 48 minuutin mitta rannalla haikeasti, lokkien kirkunan keskellä soivaan Some Dreams Come Trueen. Jos Anathema tuore The Optimist -albumi on henkinen jatko vuonna 2001 julkaistulle, rannalle päättyneeseen A Fine Day To Exitiin, pyörii myös Monochrome samoilla rantaviivoilla.

Monochrome on monella tapaa riisutumpaa ilmaisua kuin Cavanaghin pääbändi. Se, että kappalemateriaali on kirjoittajalleen hyvin henkilökohtaista, kuuluu kautta levyn vahvana, musiikillisena läsnäolona. Epäilen miehen laulaneen raitansa tunteet pinnassa.

Monochromen mittaan ei mahdu huonoa hetkeä. Anatheman faneille albumi on kutakuinkin pakollinen aisapari The Optimistille. Ja muutenkin. Harvoin kuulee näin kaunista ja herkkää tulkintaa.

 10.10.2017, Niko Kaartinen
http://www.kscopemusic.com/artists/daniel-cavanagh/ https://www.facebook.com/Daniel-Cavanagh-30190730539/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 1200
Palaa »