Kansitaide Chelsea Wolfe
Hiss Spun
CD
[ Sargent House ]

( 8+ )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01.Spun
02.16 Psyche
03.Vex
04.Strain
05.The Culling
06.Particle Flux
07.Twin Fawn
08.Offering
09.Static Hum
10.Welt
11.Two Spirit
12.Scrape

Amerikkalaisen neo-folk/post-rock -taitaja Chelsea Wolfen Abyss (2015) on noussut omalla mittapuullani yhdeksi kaikkien aikojen parhaista levyistä. Levyn innoittamana tuli myös sukellettua naisen aiempaan materiaaliin, josta erityisesti Pain Is Beauty (2013) nousee lähes samoihin mittoihin. Tuntuu ylipäätäänkin kuin Wolfen materiaali olisi levy levyltä sukeltanut aina vain kummallisempiin, mutta myös entistä syvempiin vesiin. Samaa kaavaa seuraten Hiss Spun on selvästi Wolfen vaikein levy. Muutama kerros lisähaastetta saadaan vielä siitä tosiasiasta, että Abyss ei jätä seuraajalleen juuri jää tilaa nousta paremmaksi.

Musiikillisesti Hiss Spun on edeltäjäänsä raskaampi, sillä sen äänipaletti koostuu pitkälti mustan ja harmaan eri sävyistä. Toisesta ääripäästä sitä herkän hentoa folk-kosketusta löytyy oikeastaan vain Two Spiritsistä, jossa akkari harjaa suorastaan yllättävän kevyesti. Säröä ja huminaa löytyy kuitenkin kosolti. Rummut lyövät raskaasti, samplet maalaavat kakofonian värein ja Wolfe antaa laulun vaeltaa taidokkaasti äänialasta ja tyylistä toiseen. Ennen kaikkea laulu toimii vahvana kontrastina muuten hyvin tummalle kokonaisuudelle. Abyssin äärellä kokemani uutuudenviehätys on kuitenkin kadonnut, joten samankaltaista ensireaktiota Hiss Spun ei voi saada aikaan. Tähtihetkiä levy kuitenkin tarjoaa.

Kunnon syventyminen levyn maailmankuvaan alkaa oikeastaan vasta paneutumalla kappaleiden teksteihin. Ja voi että, kuinka hienoa ja moniulotteista sanataidetta Wolfe on levylle valanut! Esimerkiksi Particle Flux aukeaa lauseella “though you swallow me whole / I succumb to nothing”. Vahvempaa avausrepliikkiä saa hakea. Lisää eloa mielikuviin syntyy, kun huomaa ympäröivän äänimaailman seuraavan sanojen kertomaa. Scrapessa esimerkiksi lauletaan: “can you hear them / rats in the walls / they remind me / together of who we were”, jonka tunnelmaa musiikillinen maailma rapsuttamisen kaltaisilla äänillä korostaa. Tekstit ovat kokonaisuutena vahvasti runollisia ja istuvat biisien rytmiin ja tunnelmaan loistavasti.

Tekstit tuntuvat myös todella henkilökohtaisilta. Kun Twin Fawnin kertosäkeessä intensiteetti nousee taivaaseen ja kaikki raivo ja viha pääsee nähtäville, mennään jo niin henkilökohtaisella tasolla, että kuulija lähes tuntee itsensä ikkunan takana vaanivaksi popliinitakkiseksi tirkistelijäksi. Ajoittain tuntuu kuin Wolfe kutsuisi kuulijan mukaan oman päiväkirjansa sivuille. Jos Abyssin äänimaailma aikoinaan sai ihokarvat nousemaan pystyyn, Hiss Spunin vahvuus puolestaan on näissä yltiöhenkilökohtaisissa ja alastoman rehellisissä teksteissä.

Kokonaisuutena Hiss Spun on kypsä ja toimiva teos, mutta kovimmat vau-tunnelmat jäävät kuitenkin kokematta. Kysymys kuuluukin, miten levyyn olisi reagoinut, jos Abyss aikoinaan olisi kokonaan jäänyt kokematta? Olisiko Hiss Spun tarjonnut jotain järjettömän erikoista ja huumaavaa tunnelmointia, vai olisiko se jäänyt kakofoniseksi kuraksi kynnysmatolle? Tähän kysymykseen ei tietenkään voi vastata. Kestokuunteluun levy kuitenkin aivan varmasti jää, aivan kuten mikä tahansa muu mitä erikoista ja hienoa musiikkitaidettava tuottava Wolfe koskaan tulee tekemään.22.09.2017, Henry Lunabba
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Abyss
Abyss
[ CD ]
http://www.chelseawolfe.net/ https://www.facebook.com/cchelseawwolfe/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 1077
Palaa »