Kansitaide Beast in Black
Berserker
CD
[ Nuclear Blast ]

( 10- )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Beast in Black
02. Blind and Frozen
03. Blood of a Lion
04. Born Again
05. Zodd the Immortal
06. The Fifth Angel
07. Crazy, Mad, Insane
08. Hell for All Eternity
09. Eternal Fire
10. Go to Hell
11. End of the World
12. Ghost in the Rain

Kesto: 51 min.

Jos et ole vielä kuullut Beast in Blackin musavideobiisiä Blind and Frozen, korjaa tilanne välittömästi. Odotan kyllä sen aikaa, ei hätää. Melkoista tykittelyä, eikö niin? Joku meni väittämään sitä Anton Kabasen (ex- Battle Beast) parhaaksi biisiksi neljään vuoteen. Niin häkellyttävän kova kuin Blind and Frozen onkin, se ei ole uuden Berserker-levyn paras biisi ja jää jopa top 3 -rallien ulkopuolelle.

Kerrataan hieman lähihistoriaa, koska pidän sitä välttämättömänä Beast in Blackin ymmärtämiselle. Battle Beast teki kitaristinsa ja primus motorinsa Anton Kabasen kipparoimana kolme levyä, joista etenkin toinen, yhtyeen nimeä kantanut Battle Beast (2013), oli parasta perinneheviä pitkään aikaan. Pian yhtyeen kolmannen levyn, Unholy Saviorin (2015), jälkeen Kabanen sai kenkää perustamastaan bändistä, jonka kaikki kappaleet hän oli tehnyt; ero ei tapahtunut sopuisasti ja metallimedioissa draamalla mehusteltiin kyllästymiseen asti. Alkuvuonna 2017 Battle Beast julkaisi ensimmäisen ilman Kabasta tehdyn levyn, Bringer of Painin, joka, muutamasta hyvästä hetkestään huolimatta, oli selvästi kaikkia edeltäviä levyjä heikompi – syvemmän analyysin löytää vaikkapa arviostani. Samaisessa arvostelussa heitin pallon Kabaselle, jonka pitäisi huitaista tuo pallo pois pelikentältä ja juosta kunnari.

Juuri sen hän tekee – taitaapa pallo lentää viereisenkin kentän yli. Jos Berserker ei ole vuoden paras melometallilevy, tulostan tämän arvostelun ja syön jokaisen sanan yksitellen.

Berserker ei tee mitään uutta, mutta se tekee vanhat tutut asiat niin hyvin, että jo monesti kuullut ratkaisut jaksavat sykähdyttää kerta toisensa jälkeen. Vertailua Bringer of Painiin on vaikea välttää: Berserkerin biisit ovat yksinkertaisesti paljon parempia, ne ovat tyylitietoisempia ja Yannis Papadopoulos on Noora Louhimoa monipuolisempi solisti. Siinä missä Bringer of Pain tuntui väkinäiseltä ja pakotetulta, Berserker tulee pakotettua soittimeen välittömästi Ghost in the Rainin loputtua, vaikka sitten väkisin.

Jo avausbiisi Beast in Black iskee luun niin syvälle kurkkuun, että se lasketaan peräsuolen tähystykseksi, eikä senkään jälkeä armoa anneta saati pyydetä. Haluaisin nostaa esiin jokaisen biisin vuorollaan, mutta se ei tekisi levylle oikeutta. Sen sijaan poimin kuusi levyn biisiä, joiden uskon kuvastavan myös levyn kirjoa parhaiten: hempeimmillään levy on päättävässä balladissa Ghost in the Rainissa, rankimmillaan Zodd the Immortalissa, tarttuvimmillaan diskohevibiisi Crazy, Mad, Insanessa ja parhaimmillaan joko Hell for All Eternityssä, The Fifth Angelissa tai End of the Worldissa (mielipiteeni vaihtelee kuuntelukerrasta toiseen levyn parhaan biisin suhteen). Se, että mainitsin tässä kappaleessa yhteensä seitsemän biisiä, joista jokainen ansaitsisi oman sadan sanan analyysinsa, kertoo paljon. Lopulta kuitenkin suosikkibiisien ja -hetkien valinta näin timanttiselta levyltä on hieman sama kuin tankkipataljoonaan jyräämäksi joutunutta pyydettäisiin kertomaan telaketjusuosikistaan.

Levylle mahtuu vain yksi biisi, jonka voisi ehkä leikata pois: Go the Hell on hitusen liian junnaava, eikä oikein tunnu pääsevän kertosäehokemasta eteenpäin. Toinen kauneusvirhe levyllä on Ghost in the Rainin kitarasoolon alkupuolisko, joka on – ei siitä nyt oikein mihinkään pääse – paska. Näitä kahta erhettä lukuun ottamatta Berserker on kaikki parhaat Battle Beast -hetket koottuna yhdelle levylle ja hiottuna vielä paremmiksi.

Beast in Blackin debyytti on niin kova, että minulla ei meinaa sanat riittää kuvaamaan sitä. Jouduin lopettamaan levyn kuuntelun julkisilla paikoilla, sillä en jaksanut enää selittää ohikulkijoille outoja käsi-, jalka- ja pääliikkeitäni; olisin halunnut iskeä kuulokkeeni vuoroin jokaisen kulmiaan kohottelevan korville, koska vain se tuntui oikealta vastaukselta kysyviin katseisiin. En halua sanoa, että Berserkerillä Kabanen teki edellisen bändinsä tarpeettomaksi, mutta jos Battle Beast haluaa yltää edes lähelle samaa kuin mihin Beast in Black esikoisellaan kurottaa, yhtyeellä on edessään herkuleellinen urakka.

Tehkää itsellenne palvelus ja menkää vapaavalintaiseen levykauppaan, josta ostatte mukaan Berserkerin. Ette kadu.

 03.11.2017, Aleksi Peura
https://fi-fi.facebook.com/beastinblackofficial/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 8707
Palaa »