Kansitaide Cradle of Filth
Cryptoriana - The Seductiveness of Decay
CD
[ Nuclear Blast Records ]

( 7½ )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Exquisite Torments Await
02. Heartbreak and Seance
03. Achingly Beautiful
04. Wester Vespertine
05. The Seductiveness of Decay
06. Vengeful Spirit
07. You Will Know the Lion by His Claw
08. Death and the Maiden

Cradle of Filth on kulkenut pitkän matkan sitten vuoden 1994 The Principle of Evil Made Flesh -debyyttilevyn. Yli 25 vuoden mittaiselle uralle mahtuu paitsi esikoislevyä edeltäviä demoja, iso kirjo monenmoisia pienjulkaisuja sekä peräti 14 studioalbumia. Näistä viimeisin on yhtyeelle ominainen nimihirviö Cryptoriana - The Seductiveness of Decay, joka on muutoinkin kuin nimensä rakenteen lailla viittaus yhtyeen alkuaikoihin.

Bändin debytointi ei kuitenkaan ollut vielä se levy, joka sementoi yhtyeen goottilaisen ja vereltä tuoksahtaneen vampyyrimetallin. Siitä kunnia kuuluu pari vuotta myöhemmin ilmestyneelle ja albumimittaiselle ep-julkaisulle V Empire or Dark Faerytales in Phallustein (1996), joka lieneekin monelle yksi tunnetuimmista CoF-levyistä.

Vempirestä on kuitenkin aikaa jo 21 vuotta ja siinä välissä on tapahtunut paljon. Yhtye on noussut ja notkahdellut vuorojärjestyksin, eikä yhtyeen diskografiaa voi pitää järin tasalaatuisena. Erityisesti vanhemman kaartin joukossa bändin suosio tuntuu keskittyneen enemmänkin tuotannon alku- kuin loppupuoleen.

Cryptoriana - The Seductiveness of Decay on kuitenkin kuin aikamatka takaisin 90-luvulle tai vähintäänkin 2000-luvun alkuun. Siitäkin huolimatta, että orkesterin jäsenistöstä mukana on vain yksi, joka on vaikuttanut alusta alkaen: yhtyeen laulaja ja kasvot, Dani Filth.

Kaikki muut ovatkin 2000-luvun aikana mukaan hypänneitä ja näistäkin vain rumpali-kosketinsoittaja Marthus on viihtynyt yhtyeessä yli vuosikymmenen. Miten on siis mahdollista, että juuri tällaisella kokoonpanolla yhtye kuulostaa kuin paluulta "hyvään, vanhaan aikaan?"

Vastaus ei suinkaan löydy levyä kuuntelemalla, mutta yhtä kaikki teos on väkevä osoitus bändin nykykunnosta. Cryptoriana on nimittäin kuin suoranaista jatkumoa jo Dusk and Her Embracen (1996) ja Vempiren aikaiselle tuotannolle kaikessa vampyyrihenkisessä goottilaisuudessaan.

Naislaulut, korkealta vedetyt kirkunat, nopea tempo ja dramaattiset kosketinosuudet ovat kaikki läsnä, kuten ovat myös tyylitajuisesti laaditut kitarariffit. Löytyypä yksityiskohtien tasolla riffeistä myös suoranaista death- tai thrash-vivahdettakin.

Lokeroipa CoFin vuosimallia 2017 genrellisesti miten tahansa, varmaa on se, että yhtye on hyvässä kuosissa ja vahvasti oman leipälajinsa ääressä. Kireän gootahtava, dramatisoidun blackmetalihtava ja naislauluilla täydennetty vampyyrimetalli on kautta linjan sitä itseään ja siten paluu juuri siihen juureen, josta bändi yli 20 vuotta aiemmin versoi. Soundeista lauluihin ja koskettimista sovituksiin kaikki on asianmukaisessa kunnossa, eikä suurempaa valittamista löydy.

Tuntuukin siltä, että CoF on juuri oikealla tavalla löytänyt itsensä uudelleen ja siinä sivussa luonut nahkansa juuri oikealla tavalla. Cryptoriana - The Seductiveness of Decay ei ole ehkä yhtyeen paras levy, mutta se edustaa ehdottomasti juuri sellaista ajattomuutta kuin yhtyeen parhaiten tunnetut levyt jo aikanaan tekivät.

 22.09.2017, Serpent
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Dusk and Her Embrace - The Original Sin
Dusk and Her Embrace - The Original Sin
[ CD ]
Hammer Of The Witches
Hammer Of The Witches
[ CD ]
Total Fucking Darkness
Total Fucking Darkness
[ CD ]
The Manticore And Other Horrors
The Manticore And Other Horrors
[ CD ]
Midnight In The Labyrinth
Midnight In The Labyrinth
[ 2CD ]
http://www.cradleoffilth.com/ https://www.facebook.com/cradleoffilth Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 2542
Palaa »