Kansitaide Tähtiportti
Eetterimessu/Superdepressio
CD-R
[ Svart Records ]

( 10 )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
EETTERIMESSU
01. Vaeltaja herää
02. Ihmeiden aika ei ole ohi
03. "Yllätys"
04. Hullu nero
05. Abraxas
06. Jäähyväiset kuulijalle: unohtumaton ilta

SUPERDEPRESSIO
07. Elektromyytillinen propominisaatio
02. Parkettien partaveitsi
03. Tippakonventti
04. Vauhti päällä!
05. Ei-toivottu aines
06. Yölepakot
07. Ametistisaari / Superdepressio

Viimeisen viikon olen ollut kuumetaudissa. Kuumeen, univajeen ja yleisen heikotuksen takia olen maannut pitkiä hetkiä lattialla puoliunessa. En tiedä onko ollut neronleimaus vai kohtalokas virhe kuunnella samalla tätä kaksi Tähtiportin levyä, tänä vuonna julkaistun Superdepression ja viimevuotisen Eetterimessun, yhteen kokoavaa kokoelmaa. Olen melko varma että tämän takia todellisuuden rakenne on muuttunut tai vähintäänkin nyrjähtänyt sijoiltaan.

Tähtiportti on eräänlainen superkokoonpano. Imperiumin lukijakunnalle tutuin lienee mm. Reverend Bizarresta ja Opium Warlordsista tuttu Albert Witchfinder, mutta myös radiopersoonana tuttu Perttu Häkkinen lienee monille tuttu. Muulla jäsenistöllä on historiaa muun muassa The Flaming Sideburnsissa ja Barefoot Brothersissa.

Tähtiportti on myös enemmän kuin yhtye, enemmän kuin musiikkia. Se on kokemus. Se on trippi. Se on musta aukko ajassa ja paikassa. Tähtiportin kappaleet ovat omia universumejaan, jotka imevät vastaanottavaisen kuulijan sisäänsä.

Paperilla Tähtiportin musiikki kuulostaa hämmentävän yksinkertaiselta ja, no, paskalta: yksinkertaisia, itseään toistavia, monotonisia elektrobiittejä joiden päälle Albert Witchfinder pääosin puhuu, ei laula. Mutta paperi on paperia ja musiikki on musiikkia. Tähtiportin musiikki on psykedeliaa, psykoosia, trippi, pyörre, musta aukko, hypnoottis-magneettinen elämys. Tähtiportti on syvyys joka tuijottaa takaisin. Taustalla jumputtava teknojyske mesmeroi kuulijan, ja Albertin miehekäs, auktoritatiivinen lausuminen maalailee uskomattomia maailmoja kuulijan kolmannelle silmälle vakuuttavuudella joka saisi pasifistinkin tarttumaan aseisiin, tai asehullun luopumaan niistä. Yksinkertaisimmillaan taustat ovat pelkkää sirinää, surinaa ja säksätystä, monipuolisimmillaan vanhan avaruusdokumentäärin syntikkataustoja.

Loistavissa sanoituksissa kohtaavat Aleister Crowley ja Ior Bock. Von Däniken ja Pekka Siitoin. Patrick Bateman ja Liperin sarjahukuttaja. New Age -esoteria ja delirium tremens. Vesimiehen Aikakausi ja juopporomantiikka. Sci-fi ja vanhat suomielokuvat. Lovecraftin runous ja tusinaiskelmän lyriikka. Tähtiportti on aika ja paikka missä mitä tahansa voi tapahtua, ja tapahtuukin.

CD-R -kokoelman kahdesta levyistä jälkimmäinen, Superdepressio, on enemmän radiokuunnelman kaltainen luonteeltaan, ikään kuin jostain juoppohullun mystikon houreista olisi tehty psykoottisen psykedeelisiä radiokuunnelmia. Skitsofreenikkojen iltapäivämatineoita. Eetterimessu on omalla tavallaan aavistuksen musikaalisempi ja sanoitukset abstraktimpia. Molemmat ovat loistavia sekä irtobiiseinä että kokonaisuuksina.

Levyiltä nousee muutama erityinen hittibiisi esiin: daiquireista ja miesten peräaukkojen silpomisesta kertova "Yllätys" on takuuvarma bileiden hitti, Parkettien partaveitsi on kauniin kamala, romanttisen inhorealistinen Ilmari Kiantomainen tarina menetetystä elämästä, ja henkilökohtainen suosikkini Tippakonventti on jokaiselle viinan kanssa lätränneelle liiankin tuttu tarina. Kokoelman kenties musikaalisin biisi Yölepakot on kuin Bela Lugosin näköinen Dracula laulaisi kamalalla miditaustalla säestettyä iskelmää lähiöbaarin karaokessa. Mahtavaa.

Tähtiportin musiikki on sellaista, että joko sen nerouden ymmärtää ja kumartaa sen edessä, tai sitten on väärässä, ja se jättää täysin kylmäksi. Mikään reaktio näiden välillä ei ole mahdollinen. Täten on olemassa vain yksi mahdollinen arvosana tälle levylle.

 

 

 12.09.2017, Jesse Ryhänen
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Eetterimessu
Eetterimessu
[ 12" ]
Tähtiportti
Tähtiportti
[ CD ]
https://www.facebook.com/taehtiportti/ https://tahtiportti.bandcamp.com/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Soita Spotifyssa Osta MORE MUSIC:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 5963
Palaa »