Kansitaide Stud
Circle of Lies
CD
[ Cranksonic ]

( 8½ )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä!
01. Hey You
02. Circle of Lies
03. Searching for Freedom
04. No Hero
05. More Than a Woman
06. Eyes of Hurricane
07. Seems to Be Right
08. Real Man
09. You and I
10. Face Down

80-luvun kotimaiset hevibändit alkavat olla vähissä. Ne ovat lopettaneet tai vain hiljaa hiipuneet pois. Pahimmissa tapauksissa tulilla on ties monesko comeback vähimmällä mahdollisella määrällä alkuperäisjäseniä.

Poikkeuksena tähän surkeaan kaartiin on Stud, joka kolmannella levyllä neljään vuoteen vakiinnuttaa asemansa, sillä vaikka nyt Circle of Lies on kolmanneksi paras näistä kolmesta levystä, ei se eroa edeltäjistään mitenkään oleellisesti. Tarttuvat laulumelodiat, sankarilliset kitaraosuudet ja rullaavat kompit ovat edelleen vahvasti läsnä.

Juuri näistä seikoista voi nauttia parissa sävellyksellisesti vähän heikommassakin rallissa, mutta ei tämä kolmas pitkäsoitto kuitenkaan edellisten levyjen tasalle aivan yllä kuin parhaiden kappaleidensa osalta. Niistä esimerkiksi käy vaikkapa ripeä nimibiisi tai eeppinen Eyes of Hurricane. Ensin mainitussa Mika Kansikas näyttää miten kitarasoolo soitetaan ja laulaja Ari Toivanen kokeilee kunnolla rajojaan. Jälkimmäisen tunnelma on lähes maagisen voimakas. Aloitusbiisi Hey You edustaa klassista nyrkit pystyyn -levynaloitusbiisiperinnettä ja Searching for Freedom puolestaan hiipii voimaballadiosaston liepeillä. Toivasen ääni on erittäin sopiva jälkimmäiseen, henkien melankoliaa, jollaista saa kuuluviin vain elämänkokemuksen kautta. Ei onnistuisi sama nuorukaisilta! No Hero näyttää Studilta raskaammankin riffin irtoavan ja sitä seuraava More than a Woman edustaa popimpaa osaamista, kuten myös Face Down, jossa kitara soi vähemmän. Sekin ratkaisu toimii. Nopea You and I on kaikessa kulkevuudessaan ja tarttuvuudessaan levyn parhaita paloja, mutta miksi se on sijoitettu levyn häntäpäähän?

Sitä sopii miettiä, mutta sepä onkin ainoa kysymys, jonka Circle of Lies useammankaan kuuntelukerran jälkeen herättää. Pyöritykset ovatkin tarpeen, sillä muutama biisi ei oikein heti auennut. Ensivaikutelma oli hieman hajanainen, kuten tekstistäni voineekin päätellä. Aikaa myöten käy ilmi, ettei Stud asettamiaan rajoja turhan etäälle venytä: levy on lopulta monipuolisesta biisimateriaalistaan huolimatta melko eheä kokonaisuus; muutama loistobiisi ja suurin osa lopuistakin hyvää kamaa.

Soitto toimii kuten edellisilläkin levyillä, ei mitään huomauttamista. Laulun osalta tuntuu että Toivanen laulaa jopa paremmin kuin edellisellä levyllä, tai sitten biisit sopivat nyt suuhun luontevammin. Ja hitto, jos mukana ei ole taaskin laulua Studin pyhästä kolmiyhteydestä, jonka se sementoi jo ensisinglellään: vapaus, rauha ja rakkaus! Tiedä sitten, onko tämä sattumaa vaiko kenties tahallista, mutta selkeästi tahallista on se, että jälleen kerran Stud kuulostaa ehdalta kasarilta. Aikakapselia ei vieläkään ole avattu eikä mikään kultaisen vuosikymmenen jälkeen keksityistä kommervenkeistä konseptiin sopisikaan.

Stud on hyvä juuri näin. Hyvä uutinen on sekin, että levyn julkaisukeikka kuvattiin. Seuraavaa julkaisua ei siis välttämättä tarvitse odottaa kahta vuotta. Sitä odotellessa voi äimistellä miten keski-ikäiset äijät pystyvät siviiliduunien, perhekuvioiden ja muiden kiireiden lomassa suoltamaan tämän tasoisia levyjä. Se kun ei nykyään hevin onnistu ammattimuusikoiltakaan!11.09.2017, Ismo Karo
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Rust On The Rose
Rust On The Rose
[ CD ]
Out of the Darkness
Out of the Darkness
[ CD ]
http://www.stud.fi/ http://www.facebook.com/pages/Stud/276678594730 Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 1462
Palaa »