Kansitaide Arch Enemy
Will to Power
CD
[ Century Media ]

( 8 )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Set Flame to the Night
02. The Race
03. Blood in the Water
04. The World Is Yours
05. The Eagle Flies Alone
06. Reason to Believe
07. Murder Scene
08. First Day in Hell
09. Saturnine
10. Dreams of Retribution
11. My Shadow and I
12. A Fight I Must Win
13. City Baby Attacked by Rats (Charged BGH cover)

Melodisen death metalin kärkinimiin jo reilut 20 vuotta lukeutunut Arch Enemy on kasvattanut suosiotaan paitsi vahvojen levytysten, myös pätevien live-vetojen myötävaikutuksella. Omaa osaansa suosiossa on taatusti näytellyt jo yli viidentoista vuoden ajan tenhokkaan naislaulajan tehokas hyödyntäminen.

Kun Angela Gossow poistui yhtyeen vahvuudesta vuonna 2014, hän jätti isot saappaat täytettäväkseen. Onkin ilo huomata, että jo toisen levyn Arch Enemyn kanssa tehnyt Alissa White-Gluz onkin suoranainen parannus yhtyeen jäsenistöön. On oikeastaan hämmästyttävää, miten noin hauraalta vaikuttavasta ja kauniista nuoresta naisesta lähtee näinkin vakuuttava ääni.

Mutta Arch Enemy on lauluääntä enemmän riffiensä varassa lepäävä mammutti. Katseet kääntyvät tietenkin riffinero Michael Amottin osaamiseen ja tyylitajuun. Mies, joka tunnetaan ehkä ennen kaikkea Carcassista, on johtanut vuosien saatossa Arch Enemystä täysin omillaan kulkevan ja ainutlaatuisen tyylin saavuttaneen orkesterin.

Will to Power ei tätä kelkkaa käännä mihinkään suuntaan, vaan pikemminkin osoittaa, että yhtye on vielä yli kahden vuosikymmenenkin jälkeen erinomaisessa iskussa. White-Gluz on tässä kakussa kuin se kerma kaiken päällä.

Yhdestoista levytys on melkoinen saavutus sivuprojektina alkaneelle bändille. Will to Powerin kohdalla Arch Enemy on ollut jo kauan kahleistaan irtautunut. Ehkä juuri tästä syystä levytys soi niin vapaana ja itsenäisen tuntuisena. Levyn tunnelma on samalla aggressiivinen että levollinen.

Biisit ovat toisaalta rässähtävän energisiä että ilotulitteisen melodisuuden myötä hyväntuulisia. Ja tämän kaiken ympäriltä löytyy tuo ruotsalaisen melodeathin kehikko, joka ikään kuin ympäröi musiikin syleilyynsä suorastaan äidillisellä tavalla. White-Gluzin feminiininen olemus on äänestä huolimatta kuin suudelma tälle kokonaisuudelle.

Ei ole liioiteltua sanoa, että Will to Power on oman genrensä Iron Maiden. Melodiatajuissa on paljon samaa, omalla tavallaan, ja kitaravetoinen leikittely tuntuu täysin luonnolliselta, vaikka Arch Enemy hoitaakin tonttinsa örinän ja toisinaan myös kireän ärinän voimin.

Rivakan alun jälkeen kestää muutaman biisin verran ennen kuin Will to Power hieman rauhoittuu. The Eagle Flies Alone on juuri tällainen kipale heti alusta lähtien, mutta sisältää samalla sellaista hittipotentiaalia, etten ihmettelisi, jos veisusta tulisi jonkinlainen kestohitti pian julkaisunsa jälkeen.

Tästä linja jatkuu vielä pehmeämmäksi Reason to Believe -veisulla, joka hyödyntää White-Gluzin puhdasta ääntä örinän ohella. Arch Enemyn mittaristolla kipale on suorastaan heviballadimainen. Hieman erilaisella sovituksella kappaleesta olisikin moiseksi.

Erikseen nostaisin vielä loppupäätä edustavan A Fight I Must Win -vedon, joka lukeutuu niin ikään levyn parempiin ja tarttuvimpiin raitoihin yksinkertaisen tenhokkaan kitarointinsa ansiosta. Levyn ainoa turha raita taas on välisoittona toimiva Saturnine, joka ei tuo mitään lisäarvoa levylle.

Suurin osa levyn biiseistä on kuitenkin perusvarmaa Arch Enemyä erottumatta joukosta varsinaisesti suuntaan tai toiseen. Niin sanotusti sen pihvi ja perunat. Ehkä juuri tästä syystä onkin oivallisinta, että tekeleen kenties mieleenpainuvimmat biisit löytyvät tuotoksen puolivälin tietämiltä sekä osuvasti lopusta. Päätösraidan tarjoava Charged GBH -coverointi onkin sopivan erottuva veto levyn muusta tuotannosta ja sellaisena oivallinen piste levylle.

Jos Will to Power onkin taidokkaasti sävelletty, se on myös erinomaisesti tuotettu levytys. Soundimaailma on selkeä, voimakas ja napakan erottelukykyinen. Ja kuten sanottua, vokalisti hoittaa tonttinsa raakkuvalla otteellaan mainiosti.

Will to Power on hyvä jatke Arch Enemyn menestyksekkäälle uralle. Vaikkei kiekko mikään vuoden suurin pommi minulle olekaan, on pakko nostaa kättä lippaan tasaisen vahvalle onnistumiselle kerta toisensa jälkeen. Aika näyttää jääkö Will to Power myös soimaan vuosien saatossa ja mihin se asettuu bändin omalla asteikolla. Ainakin potentiaalia yläsijoituksiin on.06.09.2017, Serpent
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
As The Stages Burn
As The Stages Burn
[ Blu-Ray ]
War Eternal
War Eternal
[ CD ]
Khaos Legions
Khaos Legions
[ CD ]
The Root of All Evil
The Root of All Evil
[ CD ]
Tyrants of the Rising Sun – Live in Japan
Tyrants of the Rising Sun – Live in Japan
[ CD+DVD ]
http://www.archenemy.net/ https://www.facebook.com/archenemyofficial Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 3942
Palaa »