Kansitaide Vanora
Momentum
CD
[ Crime Records ]

( 6 )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Stamina
02. Echo to the World
03. Requiem
04. Metronome
05. The Hand That Feeds
06. Laughing Windows
07. Poles Apart
08. Pariah (bonus track)

Vanora on uusi viisimiehinen yhtye Oslosta. Yhtyeen modernia ja progehtavaa metallia voisi luonnehtia seuraukseksi ajan ilmiöistä. Momentum onkin kuin niin ikään norjalaisen Leprous-yhtyeen sekä metalcore-trendin ja toisaalta äkkiväärän nykymetallin geneettinen yhdistelmä. Ainutlaatuisuutta henkivä mutaatio vailla vertaa. Kysymys kuuluukin: onko se yhtään hyvä?

Haluaisin vastata ykskantaan "ei", mutta asia ei ole aivan näin yksiulotteinen. Tarkastellaanpa asiaa hieman lähempää.

Momentum suorastaan huokuu kunnianhimoa ja näyttämisenhalua. Levystä löytyvät kaikki elementit erilaisen metallin maailmankuuluisuuteen tuomiseksi, ainakin noin teoriassa. On äärimmäisen selkeä ja vahva tuotanto, jossa valtavirtaa kiusataan äärimmäisen vahvasti sykkivällä bassokitaralla.

Soitanta on taidokasta musiiikkiopistomenoa: progemuusikot ovat teoksen kanssa, ainakin noin teoriassa, kuin kotonaan. Soppaa hämmennetään sillä, että puhtaiden laulujen sijasta – joita toki kuullaan myös – päälaulupaino on örähtelevällä ärinällä. Laulutyyli on vihainen ja ääni sinänsä hyvä, mutta tässä genressä ei ehkä aivan kotonaan.

Yksityiskohtia on ripoteltu pitkin levyjä juurikin progelle ominaiselle tavalla. Laulujen ristiriitainen käyttö taas tuo mieleen metalcoren, vaikka se ehkä sivuosassa onkin. Äkkivääryys lainaa yhtyeiltä kuten Meshuggah ja sen seuraajat.

Levyn perustavalaatuinen ongelma on kuitenkin siinä, ettei sitä ole kovinkaan mielekästä kuunnella. Ymmärrän, että tässä on haluttu tehdä jotain uutta ja erilaista. Teknisesti ottaen tämä on sitä. Fiilispohjalta taas sanoisin, että juuri tälle genrekunnalle löytyy faneja reippaasti vähemmän.

Onko Momentum lopulta alagenrefanilta toiselle vai onko se pyrkimys laajentaa spektriä myös tavallisemman metallinkuuntelijan kannalta? Selvää on, että valtavirtaiseen metalcore-nälkään tämä ei lopulta vastaa ja kenties äärimmäisyytä tavoittelevalle matikkametallin fanille jälki on ehkä turhankin kevyttä.

Mene ja tiedä. Minä tiedän varmuudella vain sen, ettei Momentum ole kokonaisvaltaisesti toimiva levy. Ei ainakaan minulle.03.09.2017, Serpent
https://www.facebook.com/ThisIsNotVanora/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 477
Palaa »