Kansitaide Disperse
Foreword
CD
[ Season of Mist ]

( 8 )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Stay
02. Surrender
03. Bubbles
04. Tomorrow
05. Tether
06. Sleeping Ivy
07. Does it Matter How Far?
08. Foreword
09. Neon
10. Gabriel
11. Kites

Puolasta tulee nykyään useita vallan maailmanluokan orkestereita ja samaan joukkoon Disperse pyrkii. Tai no, tarkkaan ottaen rumpali pitää majaansa Englannissa. Yhteen nimi aiheutti jälkikasvussa (ja itsessäni, myönnän) hieman tirskahtelua, ja jos ihan tarkkoja ollaan niin yhtye itse kirjoittaa nimensä muotoon DispersE. No niin tai näin, ihan asiallista matskuahan tässä tarjoillaan.

Yhtyeen musiikkityyli on sekoitus TesseracTin ja Peripheryn matalalta murisevia ja kiemuraisia rytmiikoita, Animals as Leadersin ja Allan Holdsworthin teknisyyttä ja jazzilta tuoksahtavia laajoja puhtaan saundin sointuja sekä Chick Korealta lainattuja fuusio-sointukulkuja. Koko komeus kuorrutetaan Cloudkickeriltä kuulostavilla kaiutetuilla kitarahelistelyillä sekä valitettavan munattomalla ja etäisellä laululla. Voilà: Post-Djent.

Itse asiassa musiikissa ei ole mitään vikaa ja Dispersellä on tällä kolmannellaan homma  hyvin paketissa. Biisit soljuvat vaivattomasti tunnelmasta toiseen ja yhteen tilaan ei jumiuduta liian pitkäksi aikaa. Kovana jazzdiggarina pidän kovasti yhtyeen tavasta maustaa soppa hyvinkin erikoisilla soinnuilla ja sointukuluilla. Ja kyllä muuten musikantit osaavat sovittaa ja soittaa, varsinkin kitaristi Jakub Zytecki vaikuttaa varsin pätevältä mestarilta. Levyn tekninen toteutus on ihan hyvä, muutama hassu edittivirhe tosin löytyi; ihan ison maailman budjetilla Forewordia ei tosiaan ole tehty.

Kokonaisuuden ainoa miinus tulee lauluista, jotka tavallaan genren alkuperäistä henkeä myötäillen ovat korkeintaan keskinkertaista hönkinää joka on vielä miksattu kovin alas. Sanoitusvihkon kanssa toki sanoma selviää, mutta tähän osa-alueeseen pitäisi vielä panostaa enemmän. Aavistuksen tulee sellainen tunne, että alun perin tarkoituksena on ollut tehdä instrumentaalimusiikkia, mutta joku on pakottanut laittamaan laulut päälle. Suurin osa biiseistä nimittäin toimisi tosi hyvin lauluttakin.

Loppujen lopuksi levy oli varsin positiivinen yllätys. Kyllä tälle paikkansa löytyy ja tulen kuuntelemaan levyä ihan tyytyväisenä vielä tämän arvostelun kirjoittamisen jälkeenkin. Paha pähkäily tulee siitä, olisiko yhtye enemmän kotonaan Tuskassa vai Pori Jazzissa. Ehkä luonnollisin ympäristö olisi klubikeikalla Tavastialla.22.08.2017, Jaakko Nikko
https://www.facebook.com/disperseofficial/ https://disperseband.bandcamp.com/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Soita Spotifyssa Osta MORE MUSIC:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 831
Palaa »