Kansitaide Leprous
Malina
CD
[ InsideOut Music ]

( 9+ )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Bonneville
02. Stuck
03. From the Flame
04. Captive
05. Illuminate
06. Leashes
07. Mirage
08. Malina
09. Coma
10. The Weight of Disaster
11. The Last Milestone

Leprous lipuu – harkitusti – julkaisu julkaisulta kauemmaksi metallisilta juuriltaan kohti popimpaa ilmaisua ja herkempää tulkintaa. Uutukaisella ei kuulla laulussa kertaakaan edes lievää raspia vaan tällä kertaa tulkitaan pelkästään puhtailla vokaaleilla. Tunnistettavan tuttuja, monimutkaisia rytmiikoita ja jänniä sointukulkuja käytetään edelleen. Kokonaisuuden osuvimmat vertailukohdat löytynevät jopa Musen, Biffy Clyron ja muiden ns. Indierock yhtyeiden parista. Tuttuja polyrytmisiä elementtejä löytyy vielä, Captiven ja Miragen monipolvinen riffittely tuo mieleen Meshuggahin ja TesseracTin, mutta kokonaisuus on selkeästi vähemmän metallinen.

Levyllä on selkeitä hittikappaleita useampikin: Stuck, From the Flame ja Captive ovat sellaista korvamatotavaraa, että oksat pois. Levy oli tehotoistossa kotona, autossa ja salilla useamman viikon ja jossain vaiheessa huomasin alakouluikäisen poikani lauleskelevan leikkiessään Leashesin kertosäkeen lopun "No more-O-O-O-O" koukkua. Kokonaisuudessa ei ole yhtään huonoa biisiä, mikä nyt ei kovasti yllättänyt. Tai no, melkeinpä kaoottinen nimibiisi Malina ei ole vieläkään ihan auennut minulle, mutta sehän on vain haaste, ei puute.

Sekä levyn nimibiisissä että levyn päättävässä, The Last Milestonessa, käytetään tehokeinona jousiorkesteria, jälkimmäisessä ei itse asiassa ole lainkaan bändiä mukana. The Last Milestone on hyvin melankolinen ja tunnelmaltaan jopa ahdistava, tavallaan modernia klassista, mutta tehoiltaan kuitenkin varsin perinteistä klassista maanmiestensä Edvard Griegin ja Johan Svendsenin linjoilla.

Levyllä on kuitenkin kaksi pidemmässä kuuntelurupeamassa (ja nyt tarkoitan kymmeniä levyn toistokertoja) häiritsevää asiaa. Ensimmäinen on laulaja Einar Solbergin falsettipomppiminen ja toinen on kokonaisuuden syntetisaattorivetoinen säksätys. Molemmat ovat asioita jotka määrittävät tätä uutukaista eniten, joten mikäli näistä saa näppylöitä, niin kokonaisuus saattaa hieman närästää.

On kuitenkin muistettava, että olisihan se tylsää tehdä samaa levyä aina uudestaan ja uudistuminen pitää homman tuoreena. Leprous on kuitenkin bändinä ihan käsittämättömän taitava ja Malina on ärsyttävyyksineenkin silti ihan pirun kova levy, mutta ei yllä samalle tasolle kuin edellinen, jopa täydellinen, levy Congregation.

Edit: Arvostelu kirjoitettiin heinäkuussa ja elokuun alussa huomasin Tidaliin pumpsahtaneen pakkaamattomat versiot muutamasta biisistä. Arvostelukappaleen 192kbps mp3 versio kuulostaa siis ihan paskalta näihin verrattuna. Soundeiltaan levy on edellisten tavoin referenssimateriaalia, niin uskomattoman hienosti toteutettua ja yksityiskohtia sisältävää materiaalia tämä on. Ongelmana tässä on vain se, että huonommilla laitteistoilla tai kuunteluolosuhteilla levystä jää paljon yksityiskohtia kuulematta, etenkin bassoalueella tapahtuu mielenkiintoisia asioita. Iso plussa Tidalille, miinus promon ämpärille.25.08.2017, Jaakko Nikko
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Live At Rockefeller Music Hall
Live At Rockefeller Music Hall
[ DVD ]
The Congregation
The Congregation
[ CD ]
Coal
Coal
[ CD ]
Bilateral
Bilateral
[ CD ]
https://www.facebook.com/leprousband https://www.leprous.net/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 2865
Palaa »