Kansitaide Privateer, The
The Goldsteen Lay
CD
[ NoiseArt Records ]

( 8½ )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Preamble
02. Where Fables Are Made
03. Draft Of The Strange
04. Wide In The Open
05. Arrival
06. As We Saw Some Path
07. Ocean Of Green
08. Survival Of The Quickest
09. Gunpowder Magic
10. Derelict
11. The Island, It's Calling
Piraattimetalli on niitä metallin kummallisimpia alalajeja, mutta tokihan merirosvo jutut historiasta menevät siinä missä myytit, miekat ja pakanatarinatkin. Saksalainen The Privateer on vajaan kymmenen vuoden aikana ehtinyt kyhätä kasaan kolme levyä, joista uusin, The Goldsteen Lay päätyi pöydälleni. Levy on miellyttävää kuunneltavaa.
 
Perinteisemmän folk metalin sijasta bändin äänimaailmassa on hentoja powermetallisävyjä ja lähes soundtrack -tyylistä kerrontaa. Biisit ovat tarttuvia ja kepeitä, sillä ainoastaan ajoittain raskaasti viiltävät riffit ja laulajan Jari Mäenpää -tyylinen ärjyntä tuovat ilmeeseen raskautta. Ärjymisen lomassa  kuullaan puhdasta laulua ja vahvoja kuoroja. Mitään suurempaa ihmettä bändi ei oikeastaan tee, joten näillä puheilla levy voisi hyvin jäädä ihan kiva -tasoiseksi suoritukseksi, semminkin kun ne piraattitarinat eivät oikein ole ihan maailman syvintä juttua.
 
Bändi on kuitenkin tehnyt biiseihin todella kypsät sovitukset, joissa viulu on nostettu todella isoon osaan. Tämä pieni yksityiskohta tuo merkittävää leveyttä soundimaailmaan ja luo biiseihin hillittömästi lisää eloa. Välillä viulu seuraa kitaralinjaa, välillä vetelee omia polkujaan. Näin esimerkiksi Gunpowder Magic -kappaleessa, jossa yksinäänkin on jo kaikkia edellä lueteltuja piirteitä. Viulu värittää tunnelman ihanalla surumielisyydellä ja haikeudella, tehden biisien teksteistä yhdentekeviä. Sanoma tulee silti täysin selväksi. Paras esimerkki tästä löytyy Derelict -instrumentaalista; biisi on musiikillisesti levyn kovin suoritus ja saa joka kuulemalla ihon kananlihalle.
 
The Privateer näyttää The Gold Steenlay -levyllä, kuinka pienillä nyansseilla perusjutut saadaan loistamaan kuin elokuisen kesäyön pilvettömällä taivaalla möllöttävä täysikuu. Ilman muuta jatkoon.13.08.2017, Henry Lunabba
http://www.theprivateer.de/ https://www.facebook.com/ThePrivateer/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Soita Spotifyssa Osta MORE MUSIC:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 1095
Palaa »