Kansitaide Orden Ogan
Gunmen
CD
[ AFM Records ]

( 8+ )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Gunman
02. Fields of Sorrow
03. Forsaken and Forlorn
04. Vampire in Ghost Town
05. Come With Me to the Other Side
06. The Face of Silence
07. Ashen Rain
08. Down Here (Wanted: Dead or Alive)
09. One Last Chance
10. Finis Coronat Opus

Kesto: 56 min.

Orden Ogan on veivannut laadukasta power metaliaan kohta vuosikymmenen ajan ja lopullinen läpilyönti tapahtui vuonna 2012 kerrassaan erinomaisen To the End -levyn myötä. Yhtye on edelleen suhteellisen pieni tekijä, mutta vähitellen kiertueet ovat laajentuneet ja bändi asema kohonnut lämmittelijästä pääesiintyjäksi – yhtyeen uutta Gunmen-levyä tukeva kiertue tapahtuu yhden Rhapsodyn (sen of Fire -päätteisen kanssa) yhteispääesiintyjänä. Koska Seeb Levermannin kipparoiman yhtyeen tulostaso on tähän saakka ollut erittäin kovatasoinen, onko Gunmen väistämättömän tasonpudotuksen ensimmäinen airut?

Kyllä ja ei, kuuluu ambivalentti vastaukseni. Gunmenissä ei ole mitään vikaa, sinänsä, koska kappaleet ovat hyviä, ne soundaavat vain ja ainoastaan Orden Oganilta, ja jos joku tykkäsi To the Endistä tai Ravenheadista (2015), ei Gunmen petä. Kappaleet ovat keskimitaltaan pidempiä kuin Ravenheadilla ja onpa joukkoon eksynyt lähes yhdeksän minuuttia kellottava päätösraita, Finis Coronat Opus, mutta ero on vain kosmeettinen eikä sävellys- tai sovitustyöskentelystä löydy mitään irtiottoa aiemmasta. Näkeekö tämän hyvä vai huonona asiana riippuu kuulijasta itsestään: jos haluaa uuden mutta tutun Orden Ogan -levyn, saa sellaisen Gunmenistä; jos haluaa musiikillista kehittymistä, kasvamista ja uuden näkökulman tuttuun musiikkiin, Gunmen saattaa aluksi vaikuttaa pettymykseltä.

Gunmenin kuvaaminen pettymyksenä ei ole reilua, koska fakta on, että kyseessä on laadukas power metal -levytys, vaikka musavideolohkaisu Gunman ei kummoista tuotosta lupaillutkaan. Oikeamman kuvan levyn ilmeestä antaakin lyriikkavideobiisi Fields of Sorrow, joka kolisi ainakin allekirjoittaneelle huomattavasti paremmin; levyn paras biisi taitaa kuitenkin olla kolmosraita Forsaken and Forlorn, joka on vielä Fields of Sorrow’takin tarttuvampi ja koukuttavampi. Myös ex-Leaves’ Eyes ja ex-Theater of Tragedy Liv Kristinen vierailu Come With Me to the Other Sidessa on levyn kohokohtia.

Vaikka musiikki itsessään ei ole muuttunut juuri mihinkään, lyriikkateema on siirtynyt tavallisista maailmanlopun visioista ja munkkikunnasta villiin länteen, johon toki yhdistellään maailmanloppua ja fantasiahirviöitä. Jos mikstuura maailmanloppu-fantasia-Western kuulostaa tutulta, onneksi olkoon, olet lukenut tai muutoin tutustunut erinomaiseen Stephen Kingin Musta torni -kirjasarjaan; ilmeisesti samankaltaisuus ei ole sattumaa, sillä esimerkiksi jo mainitun Forsaken and Forlonissa puhutaan ”eteenpäin menneestä maailmasta” (”this world has moved on”), jota mainitussa kirjasarjassa hoetaan useita kertoja. Mielestäni teemavalinta on hyvä, koska se erottaa Orden Oganin muista maailmanlopusta ja fantasiamaailmoista hoilaavista melometallibändeistä.

Gunmen on tarttuvaa ja välittömästi tunnistettavaa Orden Ogania, mutta tehokuuntelussa kappaleet kuluvat loppuun todella nopeasti. Sama loppuunkuluminen tapahtui minulle myös Ravenheadin kanssa alle kymmenessä kuuntelukerrassa ja vaikka yksikään biisi Gunmenillä ei ärsytä yhtä tehokkaasti kuin em. levyn Evil Lies in Every Manin junnaava kertosäe, ei uutta levyä montaa kertaa putkeen voi kuunnella.

Gunmenissä ei ole mitään vikaa, vaan se on laadukasta melometallia alusta loppuun eikä aiheellisten ja aiheettomien nurinoitteni saa antaa hämätä tätä tosiseikkaa. Jos Orden Ogan on tuttu, kannattaa tsekata Gunmen; jos Orden Ogan ei ole tuttu, kannattaa tsekata Gunmen ihan yhtä lailla.04.07.2017, Aleksi Peura
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
The Book of Ogan
The Book of Ogan
[ CD+DVD ]
Ravenhead
Ravenhead
[ CD ]
To The End
To The End
[ CD ]
Vale (reissue)
Vale (reissue)
[ CD ]
Easton Hope
Easton Hope
[ CD ]
http://www.ordenogan.de http://www.facebook.com/ORDENOGAN Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 2265
Palaa »