Kansitaide Iced Earth
Incorruptible
CD
[ Century Media ]

( 8½ )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Great Heathen Army
02. Black Flag
03. Raven Wing
04. The Veil
05. Seven Headed Whore
06. The Relic (Part 1)
07. Ghost Dance (Awaken The Ancestors)
08. Brothers
09. Defiance
10. Clear The Way (December 13th, 1862)

Kun suosikkiyhtyeesi tekee uuden albumin, odotukset levyä kohtaan ovat laipiossa. Kun ensi kuulemalta tuntuu, että käsillä saattaisi olla jopa eräs arvostamasi bändin löysimmistä kokonaisuuksista, se ns. kuunnellaan hyväksi. Tunnustankin, että näin on nyt tehty. Incorruptible ei ole Iced Earthin helpoimmin sulateltava tai suoraviivaisimmin pataan pamauttava albumi, mutta kelpo albumi se on.

Incorruptible ei ole sitä taukoamatonta betonimurskariffien myllyä jota Iced Earth nopeimmillaan parhaimmillaan on. Se ei ole myöskään se miehisten tunteiden tiivistelmä, joka se pystyy olemaan esimerkiksi jollain I Died For Youlla tai Watching Over Mellä. Incorruptible on siltä väliltä. Toisaalta, Iced Earth ei koskaan ole ollut pelkästään kumpaakaan.

Biiseissä ei ehkä kaahata yhtä vimmaisesti kuin Iced Earthin monilla aiemmilla levytyksillä, eikä päällekäyvä energisyys olekaan tällä kertaa se työkalu jolla kuulijaan vaikutetaan, vaan albumin vahvuudet ovat toisaalla. Toki niitä kuulijankin ranteisiin sattuvia riffejä yhä löytyy, mutta hitaiden ja nopeiden biisien tempoero on aikaisempaa kapeampi, pääpainon ollessa laukkakomppisessa keskitempotamppauksessa.

Stu Block on edelleen yksi metallin tunnistettavimpia, äänialaltaan ällistyttävimpiä ja ennen kaikkea ääntämiseltään selkeimpiä vokalisteja. Joka ainoasta Blockin lausumasta fraasista saa täydellisesti selvää, mikä varsinkin nyt on keskeistä, kun Iced Earth on tarinankertojana ehkä parhaimmillaan koskaan. Incorruptiblella seikkaillaan muun muassa viikinkien (Great Heathen Army), merirosvojen (Black Flag) ja Baabelin porton seurassa sekä vahvistetaan (ase)veljien välistä sidettä (Brothers) ja uskoa itseensä (Defiance). Tarinointi ja laukkakomppi yhdistyvät komeimmin The Relicissä, jossa bändi suorastaan kanavoi sisäistä Iron Maideniaan. Seven Headed Whoressa se paljastuu kaappi-Slayer-faniksi ja Ghost Dance (Awaken The Ancestorsilla) se tällää pöytään mykistävän maagisen, shamanistisen intiaani-instrumentaalin.

Ja ikään kuin tarinoita ei Incorruptibella olisi jo kirjahyllyllistä muutenkin, albumi päättyy Iced Earthin tähän saakka komeimpaan eeppiseen biisiin. Vahvasti ironmaidenismeihin nojaavan, jylhän Clear The Way (December 13th, 1862):n aiheena on, totta kai, bändipomo Jon Schafferille rakas Yhdysvaltain sisällissota; tarkemmin Fredericksburgin taistelu, jossa konfederaation kenraali Robert E. Lee torjui Potomac-joen varrella joukon unionistien hyökkäyksiä aiheuttaen näille yli kahteentoistatuhanteen nousseet miestappiot. Kappale on kunnianosoitus lähes puolet vahvuudestaan menettäneelle Pohjoisvaltioiden irlantilaisprikaatille. Fág an bealach!

55-minuuttinen Incorruptible ei ole ilmatiivis riffilöyly vaan komea, kypsä hevialbumi pullollaan sankarillisia kertomuksia joka vaatii hiukan aikaa auetakseen kaikessa sotaisassa loistossaan. Kun pari viikkoa albumia tiuhaan kuunneltuaakaan ei olisi valmis hylkäämään levyltä kuin yhden kappaleen (The Veil on muiden rinnalla löysä läpsyttely ja kierrättää liikaa ideoita), ei sitä kai isommin haukkuakaan voi?

 

 16.06.2017, Mape Ollila
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Plagues Of Babylon
Plagues Of Babylon
[ CD ]
Live In Ancient Kourion
Live In Ancient Kourion
[ DVD ]
Dystopia
Dystopia
[ CD ]
The Crucible of Man (Something Wicked Pt. 2)
The Crucible of Man (Something Wicked Pt. 2)
[ CD ]
I Walk Among You
I Walk Among You
[ CDS ]
http://www.icedearth.com/ https://fi-fi.facebook.com/OfficialIcedEarth/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Soita Spotifyssa Osta MORE MUSIC:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 3422
Palaa »