Kansitaide Blind Guardian
Live Beyond the Spheres
3CD
[ Nuclear Blast ]

( 8+ )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
CD1:
01. The Ninth Wave
02. Banish from Sanctuary
03. Nightfall
04. Prophecies
05. Tanerlon (Into the Void)
06. The Last Candle
07. And Then There Was Silence

CD2:
01. Lord of the Rings
02. Fly
03. Bright Eyes
04. Lost in the Twilight Hall
05. Imaginations from the Other Side
06. Into the Storm
07. Twilight of the Gods
08. A Past and Future Secret
09. And the Story Ends

CD3:
01. Sacred Worlds
02. The Bard’s Song (In the Forest)
03. Valhalla
04. Wheel of Time
05. Majesty
06. Mirror Mirror

https://www.youtube.com/watch?v=SVg8eP7KPNQ

Tuskailen aina, kun arvostelen livelevyjä, vaikka bändi olisi kuinka hieno ja settilista täyttä timanttia. En vain tiedä, mistä kirjoittaa: mihin kiinnittää huomiota, mihin olla kiinnittämättä huomiota ja miten tehdä kaikesta huomiomastani kiinnostava teksti? Lähtökohtaisesti kaikki livet ovat tuttuja biisejä huonommilla soundeilla, joten miksi kuunnella samat biisit huonommilla soundeilla, kun voi kuunnella ne paremmilla soundeilla studiolevyiltä? Aivan viime aikoina olen kuitenkin vähitellen, vihdoin ja viimein, päässyt paremmin perille livejulkaisujen hienoudesta: aikana, jolloin jokainen epätäydellisyys kadotetaan Pro Tools -runkkauksella, ja soitosta tehdään ohjelmointia, livelevyt muistuttavat, että muusikot ovat ihmisiä ja musiikki pitäisi kuulostaa soitetulta eikä suoritetulta. Ainoa särö tässä valaistumisessani on se, että monia bändejä on syytetty (syystä tai ei) jälkiäänityksistä, joilla on toisaalta saatu paremmat soundit, mutta myös rikottu soitetulta kuulostavan musiikin perusideaa vastaan. Oh well, kaikkea ei voi saada.

Mitä siis pitäisi sanoa Blind Guardianin, joka on minulle yksi hienoimmista bändeistä koskaan, timanttisella settilistalla varustetusta livelevystä Live Beyond the Spheres? Kahden äänitysten aikaisen keikan ja hatarien muistikuvien pohjalta tohdin väittää livelevyä varsin laadukkaaksi edustukseksi yhtyeen livekunnosta. Vaikka biisit on poimittu monilta eri keikoilta yli vuoden ajalta, soundit ovat yhtenäiset ja laadukkaat – sama pätee myös Hansi Kürschin lauluun. Jos olisin voinut itsevaltaisesti määrätä, olisinko ottanut juuri nämä biisit livelle (etenkin kun pidetään mielessä, että monet niistä ovat jo edellisellä livellä, vuoden 2003 Imaginations Through the Looking Glassilla)? Tuskin – olisin korvannut joitakin valinnoista (Lord of the Rings) joillakin toisilla (Ride into Obsession) – mutta eipä sitä settiä voi keikalle mennessäkään valita, joten suottapa siitä nillittämään.

Paras puoli, minulle, Live Beyond the Spheresillä on se, että Kürsch laulaa ilman liiallisia taustanauhoja. Jos Blind Guardianin studiolevyjä on tällä vuosituhannella vaivannut jokin (valitettavan heittelevän biisimateriaalin lisäksi), niin minulle se on alituiset stemmalaulut: Kürsch, joka on de facto yksi metallimusiikin kentän parhaita ja tulkintavoimaisimpia solisteja, on osa Hansi-armeijaa eikä esimerkiksi Beyond the Red Mirror (2015) -levyllä ole montaa hetkeä (jos ainuttakaan), jolloin äänessä ei olisi useita Hanseja. Siksi on virkistävää kuunnella kuinka tulkintavoimainen solisti Kürsch yksinään onkaan.

Live Beyond the Spheres on laadukas livelevy, mutta kuitenkin vain laadukas livelevy. Mieluummin olisin ihan oikealla keikalla tai kuuntelisin uutta studiolevyä… tai sitä kauan luvattua orkesterilevyä. Vaikka biisilista (And Then There Was Silencea ei vain voi kuunnella liian monesti) ja Kürsch ovat täyden kympin arvoisia, kuuntelisin silti samat biisit mieluummin paremmilla soundeilla (ja riisutummilla stemmalauluilla).04.07.2017, Aleksi Peura
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Beyond the Red Mirror
Beyond the Red Mirror
[ CD ]
Nightfall In Middle-Earth
Nightfall In Middle-Earth
[ CD ]
At the Edge of Time
At the Edge of Time
[ CD ]
A Voice in the Dark
A Voice in the Dark
[ CDS ]
A Twist in the Myth
A Twist in the Myth
[ CD ]
http://www.blind-guardian.com/ https://www.facebook.com/blindguardian Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 1703
Palaa »