Kansitaide Bruce, Jack & Friends
The Bottom Line Archive
2CD
[ The Bottom Line Record Company ]

( 8 )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
CD1:
01. White Room
02. Jet Set Jewel
03. Post War
04. Born Under A Bad Sign
05. The Loner
06. Politician
07. Running Through Our Hands

CD2:
08. Theme for an Imaginary Western
09. Quadrant 4 (Cobham)
10. Child’s Song
11. Bird Alone
12. Sunshine of Your Love

Vaikka Cream oli kasassa vain pari vuotta, sen merkitys rock-musiikin kehitykselle on suunnattoman suuri. Siksipä kai se perusteellisesti väritti jäsentensä myöhemmätkin urat, vaikka ei Eric Clapton asiasta juurikaan piittaa ja Ginger Baker suorastaan vihasi koko seikkaa. Creamin kolmikosta parhaimmin sinut menneisyytensä kanssa olikin basisti Jack Bruce. Se näkyy settilistassa tälläkin taltioinnilla.

Aloitusbiisi White Roomin perusteella tosin voisi päätellä että Creamin soittaminen on Brucellekin pakkopullaa. Maestro ystävineen tarvitsee hetken lämmittelyyn, mutta sitten alkaa kulkea. Basistimme soitteli uransa aikana vähän mitä milloinkin. Tämä New Yorkin The Bottom Line -klubin keikka toukokuun 19. päivältä vuodelta 1980 on pitkälti läpileikkaus Brucen urasta. Rokimmat biisit jyräävät kohtuudella ja blues on juuri sitä kuin se valkoisen miehen sähköisesti soittamana on, mutta parasta taltiolla on jazzahtavampi meininki. Esimerkiksi hämäävän leppoisana alkava Post War (levyltä Harmony Row) kasvaa varsin hillittömäksi irrotteluksi kuin varkain. Se nyt tietysti ei ihme ole, sillä kannuissa on fuusion mestari, Billy Cobham. Ex-Humble Pie -kitaristi Clem Clempson puolestaan loistaa biisissä The Loner. Jos nimi kilistää kelloja, niin kyse tosiaan on samasta biisistä joka löytyy Cozy Powellin soololevyltä Over The Top, ja jolla Bruce ja Clempson soittavat yhdessä muun muassa Gary Mooren kanssa – ja joka luonnollisesti löytyy Mooren omana sovituksena The Wild Frontier -albumilta. Parhaista parhain tällä kierroksella on siitä huolimatta Billy Cobhamin levyn Spectrum avausraita Quadrant 4, joka on todellista fuusion juhlaa, semminkin kun muu bändi koostuu näistä vähän rock-henkisemmistä soittajista, joten tilutus ei aivan yltiöpäistä ole, juuri sopivaa pikemminkin.

William E. Cobham Jr. tuntuu itsekin syttyvän kirkkaimpaan liekkiin oman kappaleensa kohdalla. Tämä ilmenee kotikuulimoissa kananlihaefektinä. Pettymys sen sijaan on löysä versio Bruce-klassikosta Theme for an Imaginary Western. Mountainin versio kappaleesta tosin on niin kovaa luokkaa, että mikä tahansa muu kuulostaa sen rinnalla löysältä.

Jonkin verran liikaa Jack Bruce ystävineen tässä siis seilaa tunnelmasta toiseen niin tyylillisesti kuin oman innostuksensakin suhteen. Jos tyylikirjo ei kiusaa ja varsinkin jos levyhyllyssä Brucen tuotantoa on ennestäänkin, kannattaa myös The Bottom Line Archive hoitaa jonon jatkoksi. Huippukohdat ovat sen verran kovia ja runsaampia kuin suvannot, että kokonaisuus jää kyllä reippaasti positiiviseksi. The Bottom Line Archive -sarjassa julkaistaan, ja on jo julkaistukin, muitakin kyseisellä klubilla taltioituja keikkoja. Valitettavasti tämä on ainakin toistaiseksi ylivoimaisesti kiinnostavin niistä, mutta täytyypä seurata tilannetta tulevienkin julkaisujen osalta. Niitä odotellessa kannattaa tsekata muutama Jack Brucen soololevy.20.05.2017, Ismo Karo
http://www.jackbruce.com/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 646
Palaa »