Kansitaide Fates Warning
Awaken the Guardian Live
BOX
[ Metal Blade ]

( 10 )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
CD1:
01. The Sorceress
02. Valley of the Dolls
03. Fata Morgana
04. Guardian
05. Prelude to Ruin
06. Giant's Lore (Heart of Winter)
07. Time Long Past
08. Exodus

CD2:
01. The Apparition
02. Damnation
03. Night on Brocken
04. Epitaph

CD3:
01. The Sorceress
02. Valley of the Dolls
03. Fata Morgana
04. Guardian
05. Prelude to Ruin
06. Giant's Lore (Heart of Winter)
07. Time Long Past
08. Exodus

CD4:
01. Damnation
02. The Apparition
03. Kyrie Eleison
04. Epitaph

DVD/Blu-ray:
01. The Sorceress
02. Valley of the Dolls
03. Fata Morgana
04. Guardian
05. Prelude to Ruin
06. Giant's Lore (Heart of Winter)
07. Time Long Past
08. Exodus
09. The Apparition
10. Damnation
11. Night on Brocken
12. Epitaph
13. The Sorceress
14. Valley of the Dolls
15. Fata Morgana
17. Prelude to Ruin
18. Giant's Lore (Heart of Winter)
19. Time Long Past
20. Exodus
21. Damnation
22. The Apparition
23. Kyrie Eleison
24. Epitaph

Muutama vuosi sitten progemetallipioneeri Fates Warningin leiristä pudotettiin pommi: yhtye juhlistaisi klassikkoalbuminsa Awaken the Guardianin (1986) 30-vuotispäivää soittamalla sen vuonna 2016 alusta loppuun ensin Saksan Keep It True -festivaalilla ja syksyllä ProgPower USA -festivaalilla. Ja jotta homma olisi kaikin puolin kohdallaan, levy esitettäisiin silloisella kokoonpanolla ja keulille nousisi yhtyeen alkuperäinen laulaja John Arch.

John Arch toimi Fates Warningin vokalistina yhtyeen kolmella ensimmäisellä albumilla. Tämän jälkeen muu bändi antoi Archille kenkää, koska heidän mielestään laulaja ei ollut riittävän sitoutunut bändiin. Tilalle otettiin texasilainen Ray Alder, jonka myötä Fates Warningista kehittyi hyvin toisenlainen bändi – monen mielestä jopa parempi. Itselleni Awaken the Guardian on kuitenkin yhtyeen katalogissa ylittämätön mestariteos: raskas, omaperäinen ja mystistä tunnelmaa huokuva kokonaisuus.

Potkujensa jälkeen Arch jätti musabisneksen taakseen. Välit vanhaan bändiin palasivat muutaman vuoden jälkeen, ja Arch vierailikin yhtyeen keikalla jo Inside Out -levyä (1994) seuranneella kiertueella. Vuonna 2003 Arch julkaisi soolo-EP:n ja vuonna 2011 näki päivänvalon Arch/Matheos -niminen projekti, jossa Arch ja Fates Warning -kitaristi Jim Matheos yhdistivät jälleen voimansa. Yhteistyön tulos oli erinomainen Sympathetic Resonance -levy (2011).

Awaken the Guardian levytettiin vuonna 1986, jolloin Arch oli vajaan 30 vuoden ikäinen. Vuoden 2016 aikana mies täyttäisi kuitenkin jo 57 vuotta. Kieltämättä tämä nosti esiin kysymyksen, kuinka Arch suoriutuisi vokaaleista, jotka olivat miehen omien sanojen mukaan vaikeita laulaa jo 30 vuotta sitten. Takana ei toki ollut kymmenien vuosien rundaamista, ja viimeisimmät näytöt livekunnostakin olivat ihan muutaman vuoden takaa, jolloin Arch/Matheos heitti muutamia keikkoja.

Molemmat Awaken the Guardian -juhlakeikat kuvattiin ja tallennettiin ammattilaisvehkein. Vertailun vuoksi katsoin keikat biisi kerrallaan, molempien keikkojen kappaleet peräperään. Katselmuksen perusteella ei ole epäilystäkään, etteikö John Arch kykenisi edelleen laulamaan kuin puolijumala. Kahden keikan perusteella hän menee samaan kastiin King Diamondin kanssa. Sekä Arch että Kinkku laulavat eläkeikäisinä mahdollisesti paremmin kuin koskaan.

Mikään räiskyvä yhtye Fates Warning ei ole, sillä sekä Matheos että toinen kitaristi Frank Aresti ovat varsin eleettömiä suorittajia. Myös rytmiryhmä Steve Zimmermanilla ja Joe DiBiaisella on homma edelleen hallussa. Hauska yksityiskohta on DiBiasen ”lavaton” kasaribasso.

Varsinainen show-miehen rooli jää keikalla siis Archille, joka onneksi malttaa keskittyä myös laulamiseen. Arch lataakin täysillä, eikä juuri loiventele kappaleita helpommiksi. Valley of the Dolls -kappaleen holocaust-huudahdus on jätetty pois molemmilla keikoilla, mikä Saksassa vedetyllä keikalla on varmaan ihan hyvä veto. Sen sijaan saman biisin loppupuolen kiekaisu lähtee niin komeasti, että vain kylmät väreet pyyhkivät pitkin selkärankaa. Kaiken lisäksi Archin lavapresenssi on molemmilla keikoilla hillitympi, eikä mies pompi samalla tavalla kuin Arch/Matheos -keikkojen aikana.

Levy vedetään alusta loppuun alkuperäisasussaan, joskin väliin on lisätty jonkinlaisia introntapaisia todennäköisesti hengähdystauoiksi. Ensimmäinen tällainen kuullaan ennen Fata Morgana -kappaletta, joka on mahdollisesti yksi levyn vaikeimpia kappaleita. Fata Morgana sisältää yhden levyn korkeimmista nuoteista, ja suuhan siinä loksahtaa auki, kun Arch kiekaisee biisin loppupuolella ”Into the Fire” samalta korkeudelta kuin alkuperäisellä levylläkin.

Jos kohta kahta keikkaa vertaa keskenään, niin jollain tapaa Keep It True -festivaalin vedosta välittyy kenraaliharjoituksenomainen fiilis. Homma on täysin kohdallaan, mutta ProgPower USA:n keikalla (ja kotikentällään) Fates Warning MK II soittaa tiukemmin ja Arch laulaa vapautuneemmin. Välispiikkejäkään ei paria kiittelyä lukuun ottamatta kuulla, vaan soitto on suorittavaa ja intensiivistä.

Jos jokin Awaken the Guardianin kappaleista pitäisi nostaa ylitse muiden on se varmasti levyn neljäs kappale Guardian. Tuoreella livellä kitaristit Matheos ja Frank Aresti aloittavat kappaleen soololla, jota ei alkuperäisellä levyllä kuunnella. Tunnelmasta ei kuitenkaan tingitä pätkääkään, vaan koko kappale saa edelleen olon haikeaksi ja surulliseksi.

Tuoreella livellä kuullaan myös kappale, jota bändi ei tiettävästi koskaan ole esittänyt aiemmin livenä. Sattumoisin se on myös yksi levyn kirkkaimmista tähdistä: Oscar Wilden tarinaan pohjautuva Giant’s Lore (Heart of Winter). Kappale kertoo jättiläisestä, joka rakentaa muurit puutarhansa ympärille, jotta lapset eivät pääsisi sisään. Tästä hyvästä jumalat langettavat puutarhaan ikuisen talven, kunnes eräänä päivänä muurin raosta sisään astuva lapsi tuo muassansa kevään.

Levyn päättävän Time Long Past / Exodus -parin jälkeen jäljellä ovat encoret, jossa on hieman keikallista variointia. Molemmilla keikkatallenteilla kuullaan The Apparition, Damnation ja Epitaph. Keep It Truessa bändi vetää lisäksi debyyttilevyn nimibiisin Night on Bröckenin, ja ProgPower USA:ssa kuullaan Kyrie Eleison kakkoslevy The Spectre Withiniltä.

Kaiken kaikkiaan encoret ovat mukava kattaus vanhempaa FW-materiaalia, ja erityisesti The Apparitionin soittaminen kummallakin keikalla lämmittää mieltä. Kyseessä on kuitenkin yksi yhtyeen parhaista kappaleista. Kyrie Eleisonin valinta settilistaan sen sijaan on ihan mielenkiintoinen valinta, sillä onhan Matheos todennut jossakin haastattelussa, että kappale on varmaankin huonoin, jonka hän on koskaan kirjoittanut.

Yhtye tiedotti jo varhain, ettei reunion-keikoilla ole mitään vaikutusta bändin muuhun toimintaan. Tämä ei tietenkään poissulje sitä, etteivätkö Arch ja Matheos tekisi yhteistyötä tulevaisuudessa jossain muussa yhteydessä. Näiden keikkojen perusteella sellainen olisi enemmän kuin tervetullutta. Ja viimeaikaisten tietojen mukaan myös hyvin mahdollista.

Awaken the Guardian Livestä on useita eri versioita. Rajoitettu deluxe-painos on häkellyttävän hieno paketti. Numeroitu 2000 kappaleen rajoitettu painos sisältää neljä CD:tä, jossa molemmat keikat ja niiden encoret löytyvät omilta levyiltään. Lisäksi mukana on 52-sivuinen kansilehtinen, valokuvia ja tietenkin aitoustodistus. Normaalipainoksesta löytyy 2 CD:tä sekä DVD. Vinyyliversioita löytyy neljällä eri värisellä levyllä. Faneilla on siis, mistä valita.

Valitsi paketista sitten minkä tahansa version, on kyseessä yksi merkittävimmistä livejulkaisuista aikoihin. Awaken the Guardian Live ei ole vanhojen ukkojen puolivillainen lämmittely, vaan täydellinen kokonaisuus, joka herättää eloon yhden kaikkien aikojen parhaimmista albumeista.17.05.2017, Esko Juhola
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Theories of Flight
Theories of Flight
[ CD ]
Awaken the Guardian
Awaken the Guardian
[ CD ]
Darkness In A Different Light
Darkness In A Different Light
[ CD ]
Inside Out (Expanded Edition)
Inside Out (Expanded Edition)
[ CD+DVD ]
Parallels (Expanded Edition)
Parallels (Expanded Edition)
[ CD+DVD ]
http://www.fateswarning.com https://fi-fi.facebook.com/FatesWarning/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 2258
Palaa »