Kansitaide Dynfari
The Four Doors Of The Mind
CD
[ Code666 ]

( 10 )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. The Four Doors of the Mind
02. 1st Door: Sleep
03. Sorgarefni segi eg þér
04. 2nd Door: Forgetting
05. Sorg
06. 3rd Door: Madness
07. Bikarinn
08. 4th Door: Death

Dynfarin vuonna 2015 ilmestynyt Vegferð Tímans, oli yksi sen vuoden kovimman tunnelatauksen sisältävistä levyistä. Siihen ei vaikuttanut edes se, että täysin islanninkielisistä teksteistä ei tajunnut yhtään mitään. Tuoreella The Four Doors Of The Mind, sanoma on huomattavasti helpommin tulkittavissa eikä kuulijaa jätetä pelkästään musiikillisen kerronnan armoille. Levyn englanninkielinen nimi jo kertoo, että nyt sukelletaan syvälle ihmisen mieleen ja erityisesti siihen, kuinka mieli kipua käsittelee. Aihe on kyllä metallimaailmassa tuttu, mutta harvoin sitä näin analyyttisen filosofisesti lähestytään.

Levyn tarinan (jos tätä nyt tarinaksi voi edes kutsua) taustalta löytyy ajatuksia islantilaisen eksistentialistisen runoilija Jóhann Sigurjónssonin tuotannosta, yhdistettynä fantasiakirjailija Patrick Rothfussin kirjassaan Tuulen nimi, esittämään teoriaan kuinka ihmisen mieli käy neljän oven läpi käsitellessään kipua. Dynfari tarttuu härkää sarvista ja johdattelee Rofthussin lainausten avulla kuulijan kädestä pitäen kunkin oven läpi. Näiden “juonnettujen” kappaleiden lisäksi levyltä löytyy bändin äidinkielisiä kappaleita, joissa ollaan sen musiikillisen tarinankerronnan armoilla. Tyylilleen uskollisesti, Dynfarin luoma kokonaisuus kuitenkin puhuu niin selvää kieltä, ettei tätä kielimuurit juuri pysäyttele. Hieno esimerkki on kakkosoven biisi Sorg, jossa sen sisimpää särkevän surun ja pohjattoman murheen aistii häikäisevän elävästi. Pakko myös todeta, että islannin kieli on kenties maailman kauneinta näin lausuttuna. Se vain vangitsee.

Soundimaailmaan Dynfari on jälleen rakentanut elementtejä blackmetallista, mutta melodisuus on yhä niin vahvaa ja tunnelmallista, että genre-uskovaiset tuskin tätä millään tapaa siihen lokeroon hyväksyvät kuuluvaksi. Vokaalit ovat toki suurimmaksi osaksi tiukkaa karjumista, blastbeat pauhaa ja riffit soivat ajoittain kuin Mayhemilla konsanaan. Näiden lomassa soivat lisäksi myös rauhallisemmat ja viipyilevät osuudet, joihin mukaan on nostettu espanjalaistyylistä kitaraa ja huilua. Lopussa koittavaa, vääjäämätöntä kuolemaa lähestyessä vauhtia lasketaan, mutta intensiivisyys pysyy läsnä hamaan loppuun asti. Toistuvat, tempon muutoksien läpi elävät sävelkuviot luovat hypnoottisen ja vangitsevan kokonaisuuden, jota ei vain voi olla peilaamatta omiin tunnetiloihin.

Jos Dynfarin tavoitteena on esitellä filosofinen hypoteesi ihmismielen tavasta käsitellä kipua, ostan ajatuksen tämän oppitunnin perusteella täysin: it just makes sense. Oppitunti on myös ainutlaatuinen, sillä tälle tunnille haluat palata uudestaan ja uudestaan. En kyllä kuuna päivänä ole tavannut opettajaa, joka näin taidokkaana taideteoksena viestinsä oppilaalleen välittää. Kuin kirsikkana kakun päällä, levy on oppitunnin ohella myös musiikillisesti täysosuma.
 14.04.2017, Henry Lunabba
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Vegferð Tímans
Vegferð Tímans
[ CD ]
https://www.facebook.com/Dynfari Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 4537
Palaa »