Kansitaide IAmber
Rueris
CD
[ Omakustanne ]

( 8½ )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä!
01. Serenity
02. Middlemist Red
03. Ghost in the Machine
04. Bricks
05. Memory
06. Paradox
07. Tempest

Turenkilaisen IAmberin omakustanteinen Rueris-albumi on julkaisu, joka vaatii runsaasti huomiota toimiakseen muuten kuin taustamusiikkina. Rauhallisen tunnelmoiva ja post-rockmaisesti biisejään kehittelevä yhtye on kaatanut levylle niin paljon luovaa voimaa, että se toimii useammalla tasolla, mutta vaatii keskittymistä ja kuuntelurauhaa avautuakseen kunnolla.

Rankimmillaan IAmber seikkailee jossain The Oceanin uran alkupään runttauksen tietämillä, mutta suurin osa Rueriksen soivasta kestosta on rauhallisempaa, osin jopa akustisen oloista fiilistelyä. Jonnekin kevyen post-rockin ja keskiraskaan post-sludgen välille siis osutaan. Samalla biisit kehittyvät alusta loppuun, ja muodostavat ehkä erillisten kappaleiden sijaan eri mittaisia jatkumoita; siinä mielessä IAmber on selkeästi progressiivinen sanan perinteisimmän musiikillisen merkityksen tarkoittamalla tavalla. Osa jatkumoista on rakennettu yksittäisen biisin sisään, muut taas tuntuvat rakentavan siltoja biisien välille. Missään kohdassa ei kuitenkaan synny fiilistä yksittäisen biisin erinomaisuudesta tai heikkoudesta, vaan levy on kokonaisuus, jonka aikana tapahtuu kovin paljon asioita. Oikeastaan yksittäinen biisi onkin Rueriksen kannalta aika irrelevantti käsite.

Tuotanto levyllä on mainiota työtä. Soundi on maanläheinen, aito ja mukavan bassovoittoinen, ja eri intensiteettitasojen välillä on vatsassakin tuntuvaa dynamiikkaa. Soundimaailma pysyy yhtenäisenä, ja ottaen huomioon juuri pehmeimpien tassuttelujen ja kovimman jyristelyn välisen voimakkuuseron, on se melkoisen mainio saavutus. Ylikiillottaminen on onneksi vältetty, ja kokonaisuus on jopa livemäinen. Hyvää työtä, siis.

Ainoa varsinainen mutta kyseenalainen miinuspuoli Rueriksella onkin se, että oikeastaan kaiken aidon progressiivisen tunnelmoinnin tapaan se vaatii tavattoman paljon hurjan intensiivistä keskittymistä. Se toki toimii taustamusiikkina oikeastaan mille tahansa puuhailulle, ja testatusti istuu hyvin vaikkapa strategiapaperin kirjoittamisen puoliambientiksi stimuloijaksi. Mutta jotta sen ytimeen ja merkitykseen pääsee todella käsiksi, sitä pitää kuunnella rauhoittuneena, ilman ulkoisia häiriötekijöitä. Eikä sitä voi pistää välillä tauolle tai kuunnella osittain, vaan sen vaatima tunti on dedikoitava vain ja ainoastaan sille... ja ehkä pullolliselle punaviiniä ja takkatulelle, mutta ei millekään ajatustyötä vaativalle tai visuaalista häiriötä tuputtavalle oheistoiminnalle. Se on vaativa morsian, ja sen kuunteleminen läpi on ehkäpä jopa uhraus... mutta kannattava sellainen.07.04.2017, Napero
https://fi-fi.facebook.com/iamberband/ https://iamber.bandcamp.com/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 1679
Palaa »