Kansitaide Kaunis Kuolematon
Vapaus
CD
[ Haminian Sounds ]

( 9 )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Alkusanat
02. Eloton
03. Hurskas
04. Yksin
05. Tuhottu elämä
06. Ikuinen ikävä
07. Ikaros
08. Arvet
09. Sanat jotka jäivät sanomatta

Kotimainen Kaunis Kuolematon julkaisi synkkääkin synkemmän debyyttinsä Kylmän Kaunis Maailma vuonna 2014 ja toi ehkä hieman erilaista lähestymiskulmaa melodiseen metalliin. Nyt bändi julkaisee kakkoslevyn Vapaus, joka seuraa samoissa jalanjäljissä, mutta vie ilmaisua entistä laajempaan suuntaan.

Musiikillisesti Kaunista Kuolematonta on hieman hankala lokeroida mihinkään yksittäiseen laatikkoon. Ilmaisussa on toki Insomniumin kaltaista melodödöä, mutta samalla siitä löytyy myös Swallow The Sunin viipyilevän iskevää doomia. Olli “Saakeli” Suvannon laulamat örinät ja viiltävät kitarariffit tuovat ajoittain myös selviä tuulahduksia blackmetallin suunnasta. Kun päälle vielä lätkäistään Mikko Heikkilän lähes iskelmältä kuulostavat puhtaat laulut, voidaan puhua todella laajasta musiikillisesta spektristä, jonka kaltaista ei aivan joka päivä eteen kävele.

Levyn hienous lepää juuri tässä monimuotoisuudessa: välillä vedetään saatanallisella sykkeellä suoraan päin näköä, kunnes tempoa lasketaan ja tunnelmaa maalataan hellällä sävelmällä kohti äärettömyyttä. Kahden vokalistin ja tavallaan kolmen erityyppisen (puhdas, örinä sekä kirkuva) laulutyylin vuoropuhelu toimii mainiosti, vaikka valitut laululinjat tuntuvat välillä hieman kummallisilta. Esimerkiksi raidassa Arvet, hitaammat osuudet öristään, kun taas nopeammat vedetään puhtailla lauluilla. Yllättävää, mutta täysin toimivaa. Lisää sävyjä biiseihin maalataan vielä pianolla, viululla ja naisvokaaleilla. Kokonaisuus pysyy kuitenkin kaukana musiikillisesta sillisalaatista ja levy on ehjä kokonaisuus.

Erityisesti hitaammat biisit, Yksin, Ikaros sekä levyn päättävä sielunmessu Sanat jotka jäivät sanomatta, iskevät syvälle sisimpään. Harmittamaan jää ainoastaan, että teksteihin ei promolevyllä kautta pääse kunnolla perehtymään. Sen mistä selvää saa, on kyllä ihanan syvää runomuotoista pohdintaa ihmismielen surumielisyydestä, kangistumatta kuitenkaan ruoskivaan itsesääliin.

Vapauden vangitseva kirkkaus paistaa selvästi tummien pilvien takaa.30.03.2017, Henry Lunabba
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Kylmä Kaunis Maailma
Kylmä Kaunis Maailma
[ CD ]
Kaunis Kuolematon
Kaunis Kuolematon
[ iTunes ]
http://kauniskuolematon.com/ https://www.facebook.com/KaunisKuolematon/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 3882
Palaa »