Kansitaide Vietah
Smalisty Žah
LP
[ I Hate Records ]

( 7½ )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
A1. Zmjarćvielyja Krajavidy Praz Smaljany Pozirk Krumkacha
A2. Smalisty Žah
A3. Pavoĺny Paljot Pa-nad Ljasnym Kurganom
B1. Vosieńskija Spadarožniki Ū Nocz
B2. Zdzjajsnieńnie
B3. Paslja Paūnocznaja Ciszynja
B4. Kvintesiencyja (Quintessence) (Darkthrone cover)

kesto: 58:09

Valkovenäläinen Vietah suoritti debyytillään Zorny Maroz melkoi vahvaa Hvis Lyset Tar Oss -ajan Burzum-palvontaa. Levy oli kokonaisuutena ihan kelpo suoritus, mutta kovin vahvaa omaa identiteettiä ei musiikin yksinhuoltaja Antarctis saanut sille luotua. Kakkosalbumi Smalisty Žah on julkaistu alunperin 2010, ja I Hate Records on siitä julkaissut nyt vinyylipainoksen.

Vaikka Smalisty Žahin yleisote ei liikaa debyytillä puettuja kahleita murrakaan, on otteessa huomattavasti enemmän varmuutta. Soundit ovat jämäkämmät ja Antractiksen äänessäkin on enemmän miehekkyyttä. Toki Burzum on edelleen musiikissa läsnä siinä missä slaavilainen melankolisuuskin, mutta kokonaisuudessa on debyyttiä enemmän myös omaa otetta.

Suurin osa sisällöstä soljuu melko keskitempoisen tunnelman siivin, mutta nimikkokappale Smalisty Žah iskee silmään räväkämpää vaihdetta. Toisaalta muuhun matskuun nähden se on myös levyn "outolintu" ja heti levyn toisena kappaleena vähän väärässä paikassakin. Vaihtoehtoisesti: toinenkin vastaava mylly olisi mahtunut sekaan. Levy painottuu kuitenkin verkkaiseen tunnelmointiin, josta sinänsä ei nouse esiin suoranaisia kohokohtia, vaikka materiaali kantaa kyllä muutoin kestonsa varsin hyvin. Nimikkokappaleen ohella selvästi erottuu myös instrumentaali Vosieńskija Spadarožniki Ū Noczia, joka pitkälti ambient-tyylisenä luo yksinäistä ja synkkää kauhutunnelmaa. Tietenkin päätöskappale Kvintesiencyja pitää myös mainita, sillä se on (valko)venäjäksi laulettu Darkthrone-laina Quintessence. Kappale sopii hyvin muun materiaalin jatkeeksi jo siksikin, että Varg Vikernes sen alkuperäiset lyriikatkin kirjoitti. Ehkä tässäkin biisi olisi voinut kuitenkin vaihtaa paikkaa rauhallisemman edeltäjänsä Paslja Paūnocznaja Ciszynjan kanssa.

Smalisty Žah on selkeä parannus ja askel eteenpäin debyytistä. Ei Zorny Marozia liikaa halua moittia, mutta kyllä Smalisty Žah ihan eri levelillä liikkuu. Ei se toki mikään omaperäisyyden esikuva edelleenkään ole, mutta tunnelmallisen Burzum-blackin koulukunnan riveissä Antractis on jalostanut inspiraationsa lähdettä enemmän itsensä näköiseksi.19.03.2017, Janne Rintala
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Zorny Maroz
Zorny Maroz
[ LP ]
Tajemstvy Noczy
Tajemstvy Noczy
[ LP ]
Czornaja Ćviĺ
Czornaja Ćviĺ
[ LP ]
https://vietah.bandcamp.com/album/smalisty-zah Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 583
Palaa »