Kansitaide Vietah
Zorny Maroz
LP
[ I Hate Records ]

( 7- )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
A1. Zorny Maroz U Dalinie Zimovaj Imgly
A2. Tlienne
B1. Vietah Dy Samotnaja Zorka
B2. U Prastoru Pa-za Inszym Bokam
B3. Adczužanasć

kesto: 41:12

Omassa luolassaan operoivat yhden miehen (ja toisinaan naisenkin) armeijat eivät ole mikään harvinaisuus blackmetallissa. Näistä itsensä toteuttajista heikoimpia ei kannata mainitakaan, mutta lajin nimekkäimpiin artisteihin kuuluu eittämättä Burzum. Siitä saadaankin aiheeseen alustus, sillä valkovenäläinen 2006 perustettu Vietah, ja sen taustapiru Antarctis, on Burzuminsa kuunnellut.

I Hate Records on laittanut pihalle bändin koko albuminelikon vinyylipainoksina, ja niistä alun perin 2008 julkaistu Zorny Maroz on se debyytti.

Zorny Marozille selkein viitekehys löytyy Burzumin kolmannesta albumista Hvis Lyset Tar Oss. Levy kierrättää esikuvansa rakenteita, muttei saavuta samaa maagisuutta tai vimmaa. On koskettimilla luotua tunnelmaa, toisteisuutta, keskitempoa. Laulu ei ole Vargin tapaista paniikkirääkyä, vaikka lievästä tuskasta Antarctiskin tuntuu kärsivän. Kieli nyt on ainakin selvästi itärajan tuolta puolen, mikä onkin levyn toinen tunnistettava piirre.

Aloituskappale Zorny Maroz U Dalinie Zimovaj Imgly kulkee Det Som Engang Varin polkua; päätöskappale hakee suuntaansa Filosofemin pitkästä Rundtgåing Av Den Transcendentale Egenhetens Støttesta, mutta kuulaammilla koskettimilla ja tietty reilusti lyhempänä. Tliennessa mallinnetaan hetki myös Dauði Baldrs/Hliðskjálf -osastoa. Välistä saadaan kaivattua energiaa poljentoonkin, vaikka yleinen ilmapiiri muutoin onkin slaavilaisen melankolinen ja monella tapa tyypillinen kulttuurinsa genre-edustaja. Esikuva levylle on silti ilmiselvä.

Omaperäisyys ei ole mikään itseisarvo, eikä kierrätyksessäkään sinänsä ole mitään väärää, jos sen tekee hyvin. Edes Burzum ei ole esikuvana mikään poikkeus, vaikka toisaalta sen tyyli on niin vahvasti tunnistettavissa, että Zorny Maroz on tässä suhteessa hieman ristiriitainen levy. Antarctis ei edes yritä peittää mistä inspiraationsa on saanut, mutta samalla mies taiteilee siinä rajalla, missä kopiointi, tributointi ja omat tunnelmoinnit taistelevat paikastaan. Kaikesta huolimatta Zorny Maroz on ihan kelpo levy, vaikka vähän taustamusiiksi meinaakin kallistua.19.03.2017, Janne Rintala
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Smalisty Žah
Smalisty Žah
[ LP ]
Tajemstvy Noczy
Tajemstvy Noczy
[ LP ]
Czornaja Ćviĺ
Czornaja Ćviĺ
[ LP ]
https://vietah.bandcamp.com/album/zorny-maroz Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 692
Palaa »