Kansitaide Barathrum
Fanatiko
CD
[ Saturnal Records ]

( 7½ )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Hellspawn
02. Pope Corpse Tattoo
03. On The Dark River Bank
04. Sadistic Pleasure
05. Arx Satanas
06. Church Amok
07. Spirit Of The Damned
08. Fanatiko

kesto: 35:46

Paljon on vettä – vai sanoisiko väkevää ja mallasta – virrannut siitä, kun suomalaisen blackmetallin nimekkäimpiin ja omaperäisimpiin kuuluva Barathrum viimeksi levyn teki. Nyt se kuitenkin palaa kahdentoista vuoden jälkeen albumirintamalle. Demonos Sovan johtamana örkkilauma on kaiken aikaa ollut keikkarintamalla aktiivinen, mutta studioon asti se on kyennyt vain kerran. Tuon 2009 äänitetyn session tuloksena oli split-EP Epäkristuksen kanssa, sekä yksi biisi kokoelmalle Saatanan Musta Peto. Merkittävin viimeisen vuositusinan julkaisu oli kuitenkin 2014 ilmestynyt, mutta jo 1993 äänitetty mini-LP Warmetal, jonka piti olla bändin ensimmäinen virallinen julkaisu. Mutta niinpä se vain jäi 20 vuodeksi arkistojen kätköihin.

Olen aina pitänyt Barathrumista. Minulle erityisesti alkupään julkaisut Eerie (1996), Infernal (1997) ja Legions Of Perkele (1998) edustavat edelleen sitä parasta Barathrumia. Vaikka bändi kierrätti vanhoja demobiisejäänkin läpi uransa, niin jotain kuitenkin muuttui Spinefarmin talliin siirtymisen myötä 1999. Ei ehkä niinkään musiikillisesti, mutta tuunatummat soundimaailmat ja Photoshop-kannet karsivat selkeästi sitä pahaenteistä ilmapiiriä ja saastaisuutta, vaikka ei bändi missään vaiheessa mitään purkkaa ollutkaan.

Kun kahdeksan ensimmäisen levyn nimien alkukirjaimista koostuva H.A.I.L.S.O.V.A. -saaga saatiin päätökseen, niin mitä odottaa jatkumolta Fanatiko?

Fanatiko on 35-minuuttisena tähän saakka bändin lyhyin levy, ja samalla keskimääräistä rivakampi. Barathrumin yksi tunnuspiirre on ollut sen hitaampi doomailu ja rytmikäs bassovoittoisuus. Näitä tunnusomaisia piirteitä on toki yhä tallella, mutta mukana on kiivastakin tamppausta, jollaista bändiltä ei ole juurikaan aiemmin kuultu.

Räväkkä aloituskappale Hellspawn soi bassoineen hyvin, no, barathrummaisesti, ja Sovan äänikin on varsin tunnistettava. Vähän laahaavampaa osastoa edustaa On The Dark River Bank, jonka melankolisista leadeista tulee mieleen jopa Mana Mana, joskin biisi sisältää myös sitä aiemmin mainittua kiivautta. Hidasteluja on luvassa myös Spirit Of The Damnedissa, joka on tunnelmaltaan paitsi vähän skitsofreeninen, niin muutenkin sen sävellyksessä on sitä alkuajan julmaa demonista vyörytystä. Ainokaisena vanhana kierrätyksenä soi Sadistic Pleasure, joka siis päätyi aiemmin mainitulle Saatanan Musta Peto -kokikselle. Uutta nahkaa luo rivakammin svengaava Arx Satanas, bändin ensimmäinen suomenkielinen kappale. Suoraviivaisempaa poljentoa saadaan myös Pope Corpse Tattoossa ja Church Amokissa, joskaan eivät nämäkään tietenkään yhtämittaiseen pommitukseen nojaa, vaikka yleistempoltaan ovatkin räyhäkämpiä.

Soundillisesti levy on kaukana hifistelystä, mutta myöskin kaksijakoinen. Monella tapaa se kunnioittaa yhtyeen perinteitä mutta samalla kokonaisuudesta uupuu se dynamiikka, millä luotiin alkuajan päällekäyvä demonisuus. Jos vertaa vaikka Legions Of Perkeleeseen, niin ei Fanatikolla ole jakoa tässä. Vähän tasapaksu se on, mutta toisaalta omassa rujoudessaan silti kaukana silkkikorville sopivasta kliinisyydestä.

Totta kai, kun vertailukohteet Barathrumin historiassa ovat sen verta timanttisia, sen ei nyt pitäisi tulla yllätyksenä että uran parasta levyä ei vuonna 2017 varmasti tule. Eikä toki tarvitse tullakaan, kunhan levy on itsessään hyvä. Fanatiko ei mahdu Barathrumin kovimpaan kastiin, mutta jo pelkästään se, että levy ilmestyi, on maininnan arvoinen asia. Sanoisin siis, että Fanatiko on hyvää keskiverto-Barathrumia. Fanatiko nojautuu perinteisiin ja tuo vähän uutta, muttei astu silti ulos yhtyeen mukavuusalueelta. Se kuitenkin on varma, ettei Barathrum edelleenkään ole mikään sisäsiisti puudeli, vaan kujilla räyhäävä kirppuinen ja haiseva rakki.

7,5/10 / Janne Rintala


Suomen vanhimpiin black metal -bändeihin lukeutuva Barathrum on kulkenut pitkän ja kivisen polun. Siinä missä alkuaikojen demoja ja levyjä tuli kovaa tahtia, parhaimmillaan useampi vuodessa, on bändin tahti hiipunut radikaalisti 2000-luvun puolella. Pistääkseni asioita perspektiiviin: vuonna 1995 ilmestyneen Hailstorm-debyytin ja toisiksi viimeiseksi jääneen Anno Aspera: 2003 Years After Bastard's Birth -levyn (2005) väliin mahtuu kuusi muutakin täyspitkää levytystä. Olennaisinta lienee kysymys onko kulunut aika kääntynyt bändiä vastaan vai tehnyt hyvää?

Totuus lienee puolivälissä, kuten kollega Rintala ylempänä toteaa. Näiden kaikkien vuosien jälkeen Fanatikolla on paljon näytettävää ja toisaalta se on myös kuin uusi alku edellä mainitun "HEILSOVA"-levyjonon jälkeen. En tiedä olenko enemmän yllättynyt siitä, miten hyvin levy toimii kaikkien näiden vuosien jälkeen, vai siitä, miten paljon kiekko kuulostaa siltä itseltään tällä kokoonpanolla. On kuitenkin hyvä muistaa, että bändin nykyinen kokoonpano on enimmäkseen 2000-luvun puolella mukaan otettua väkeä.

Voin suurimmaksi osaksi yhtyä Rintalan näkemyksiin levyn reippaan keskitempoisesta ja bassovoittoisesta black metal -julistuksesta. Toisaalta levy on ehtaa Barathrumia ja vieläpä kohtuullisen hyvää sellaista. Toisaalta Fanatiko myös menettää tehoaan loppupuolelle mentäessä. Parhaat ja energisimmät hetket ovat alussa, varma hiipuminen saavuttaa kuulijan korvat lopussa. Mitään rimanalituksia ei tarvitse pelätä ja soundimaailma levyllä on miellyttävän tuhti – kiitos osin rehvakkaan bassosoundin. Myös Sovan tunnistettava kärinä on mukana tutulla tapaa.

Fanatiko ei totta tosiaan ole parasta eikä pahinta Barathrumia. Se on kuitenkin ennen kaikkea voimaannuttava paluulevy, joka luo uskoa yhtyeen tulevaisuuteen. Bändin faneille Fanatiko lienee pakkohankinta. 

7,5/10 / Serpent28.04.2017, Janne Rintala / Serpent
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Anno Aspera - 2003 Years After Bastard's Birth
Anno Aspera - 2003 Years After Bastard's Birth
[ CD ]
Venomous
Venomous
[ CD ]
Black Flames And Blood
Black Flames And Blood
[ CDS ]
https://barathrum.bandcamp.com/ https://www.facebook.com/Barathrum-Official-562686087086348/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 2984
Palaa »