Kansitaide Darkestrah
Sary Oy
LP
[ Shaytan Productions ]

( 7½ )
A1. Part I - Sary Oy
A2. Part II - Jashil Oy
B1. Part III - Kyzil Oy

kesto: 47:26

Kirgisia, tuo entinen Neuvostoliiton alusmaa, on tullut tunnetuksi lähinnä... no, ei mistään. Näin ollen sitä ei myöskään varsinaisesti tunneta metallimusiikista. Metal Archivesista sikäläisiä bändejä löytyy kuusi, joista puolet on jo hajonnut.

Melodista, synavetoista ja folk-vaikutteista black metalia vuodesta 1999 vääntänyt Darkestrah on ollut se maansa aktiivisin ja selvästi päämäärätietoisin yhtye. Sen levytysuralla on enemmän julkaisuja, kuin maan muilla viidellä metallibändillä yhteensä. Sittemmin yhtye on siirtynyt Saksan maaperälle, mikä varmasti auttaa niin bändikuvioiden kanssa kuin ehkä hieman tasapainoisempaan elämäänkin.

Uusintapainoksen nyt vinyylillä saanut Sary Oy on bändin debyytti vuodelta 2004, ja vaikuttaisi kappaleiden nimien perusteella olevan teemalevy. Mikä tuo teema on, jää nyt mysteeriksi. Levy sisältää siis vain kolme kappaletta, mutta A-puolen 10-11 minuutin mittainen kaksikko saa vastustajan B-puolen 25-minuuttisesta eepoksesta, joka kuitenkin kantaa pitkän kestonsa yllättävän hyvin.

Darkestrah'n linja ei ole sitä kaikkein rupisinta sorttia, mutta kokonaisuus on ajoittain hyvinkin räväkkää, mutta myös sopivan monipuolista. Aloituskappale Sary Oy on A-puolen kaksikosta se mustempi, jossa synakuviot tapailevat toisinaan hieman kreikkalaisen Kawirin suuntia. Valtaosa sisällöstä myötäilee silti enemmän perinteistä syntsabläkkiä. Instrumentaali Jashil Oy etenee puoliväliin asti pikkukivojen piano- ja sinfonia-sävelten voimin, kunnes sen korvaa melkeinpä RAC-henkinen rock-räminä. Lopussa sytytetään taas musta liekki ja vihainen tamppaus. Pienellä alun tiivistämisellä kappale olisi ollut kuitenkin kompaktimpi. Päätöskappale Kyzil Oy alustaa (kotimaansa?) karulla folk-sävelmällä, mutta asettuu pian Sary Oyn tapaiseen mustempaan maailmaan - vaikka eipä ne folk-säveletkään nyt mitään aurinkoa huou. Kappale on kuitenkin Sary Oyta jylhempi. Alku ja loppu soivat bändille omaiseen syntikkavoittoisen blackin tahdissa, mutta väliosa rakentuu minimalistisen ambientin ja jylhän painostavan sinfonian varaan. Ensin mainittu tuo hieman mieleen italokauhukuvaston, jälkimmäinen taas goottilaisen kauhun.

Vaikka Darkestrah ei pohjimmiltaan ole mikään omaperäisyyden airue, ei se taivalla myöskään ihan tavanomaisiakaan polkuja. Kappaleet ovat moni-ilmeisiä, mutta Sary Oy ei ole vain kasa irrallisia osia, vaan pitkien kappaleiden tunnelmaa maltetaan rakentaa kärsivällisesti ja ajatuksella. Lopputuloksena on kuin pitkä, uhkaava matka sysimustassa maailmassa, joka hetken saattoi antaa jopa toivoa. Kun ei sanoista mitään selvää saa, niin on vaikeaa sanoa, oliko tarinan loppu onnellinen vai ei, mutta Oy-trion sisältö tekee joka tapauksessa Sary Oysta varsin sujuvan kuuloisen albumin.12.03.2017, Janne Rintala
https://darkestrahofficial.bandcamp.com/album/sary-oy Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 513
Palaa »