Kansitaide Kalevan Soturit
Hail Ukko!
LP
[ Hakkapeliitta Records / Vikingarock France Records / Rolling On! Records ]

( 7½ )
A1. Metallisoturi
A2. Korven kutsu
A3. ..ja hän taistelee
A4. Alakulo
A5. Mennyttä on
B1. Hail Ukko!
B2. Linnavuoreen
B3. Kalevan soturit
B4. Kaukomieli

kesto: 41:27

Vahvasti oman tiensä kulkija Arska on pajansa ahjossa takonut monia projekteja (mm. Morningstar, Kareliaani, Kalevalan Viikingit, Minotauri, Heathen Hoof...). Miehen useita yhtyeitä yhdistää Pohjolan identiteetin ja historian vaaliminen. Vaikka erityisesti viimeisimpien yhtyeiden väliset eroavaisuudet ovat olleet toisinaan aika marginaalisia, ja suurimmat erot toisiinsa kuulee vahvimmin varmasti seppä itse, niin selkeitä sivukujiakin löytyy.

Kalevan Soturit ei debyytillään Hail Ukko! astu ulos Arskan mukavuusalueelta. Perusasetelma on siis tallella, mutta kokonaisuus soi muita yhtyeitä selvästi raskaammin ja metallisemmin. Kenties vertailukohtaa voisi hakea Morningstarin parista viimeisestä julkaisusta, mutta toisaalta laulu vie suomenkielisenä enemmän taas näiden nykyisten projektien suuntaan. Selkeä hevilevyhän Hail Ukko! kuitenkin on.

Mestarin oman julkaisuhistorian ohella viittauksia löytyy myös mm. Bathoryyn, joka vahvimmin kuuluu projektin ensidemonakin julkaistulla kappaleella Kaukomieli. Kappale nousee levyn parhaimmaksi, mutta tapparan kohottaa myös runnovasti etenevä Alakulo ja melankolisempi Linnavuoreen. Toisaalta kollektiivin riffityksistä ja rakenteista voi löytää viittauksia niin Celtic Frostiin kuin Manowariinkin, kaikki toki kalevalalaisen soturisuodattimen läpi vietynä.

Hail Ukon! vahvuudeksi voisi nostaa saman kuin seppänsä monissa aiemmissakin yhtyeissä, selkeät biisirakenteet. Monimutkainen musiikki ei ole edelleenkään se väline, millä sanaa säilää viedään eteenpäin. Toisaalta levy on hieman hajanainen, olisin kaivannut painopisteen kallistumista hieman enemmän sinne Kaukomielen suuntaan. Vaikka sisällöllistä hajontaa vähän onkin, muutoin Hail Ukko! on tasaisen varmaotteinen levy jonka tahdissa tyhjenee kolpakko jos toinenkin.06.03.2017, Janne Rintala
Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 1383
Palaa »