Kansitaide Metsatöll
Vana Jutuvestja Laulud
CD
[ Spinefarm ]

( 7 )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Veelind
02. Vimm
03. Küü
04. Must hunt
05. Kivine maa
06. Kahjakaldad
07. Terast mis hangud me hinge
08. Vaid vaprust
09. Vana Jutuvestja laul
10. Vägi ja võim
11. Rauast sõnad
12. Meri ja maa
13. Saaremaa vägimees
14. Kuni pole kodus, olen kaugel teel
15. See on see maa
16. Lahinguväljal näeme, raisk!

Eteläisen naapurimaamme folk metal -ylpeys Metsätöll juhlisti viime vuoden maaliskuussa yli kymmenvuotista taivaltaan paketoimalla kokoelmalle 16 raitaa bändin uran varrelta. Bändistä tietämättömille todettakoon, että Eestin pojissa yhdistyy Korpiklaanin ja Metallican visuaalinen ilme ja ulosanti omaleimaiseksi ja vironkielellä päällystetyksi keitokseksi, jossa erityisesti kansanmusiikkisoittimet ovat vahvassa osassa. Livenä bändin soittoa on nautinnollista seurata, erityisesti pelimanni-monitaituri Lauri “Varulven” Õunapuun edesottamuksia. Eräällä Nosturin-keikalla muistan, kuinka mies keikan aikana soitti vajaata kymmentä erilaista musiikkia tuottavaa härpäkettä, joista ainakin osa näytti olevan ihan miehen omin kätösin kasaamia viritelmiä. Se jos mikä, herättää suurta kunnioitusta.

Bändin levyihin on kuitenkin aina pätenyt sama mikä niin moneen muuhun aidon ja oikean folk metal -bändin musiikkiin. Tällä tarkoitan siis juuri niitä korpiklaaneja, enkä niitä turisaksia. Ne, ketkä näiden bändien soundimaailman tuntevat, tietävät mitä tarkoitan. Näitä korpiklaaneja ei vain voi kuunnella kotisohvalta, ne vaativat vähintään pienet kalsarikänninousut tai mieluiten sen elävän keikan. Jos kuitenkin olet, kuten Metsätöll, saanut luotua vankan fanipohjan kuuden pitkäsoiton ja lukemattomien keikkojen kautta, on odotettavissa että jossain vaiheessa biisit kasataan sille väistämättömälle best of -kokoelmalle.

Vana Jutuvestja Laulud sisältää vanhojen tuttujen lisäksi myös pari uutta kipaletta: Vimm sekä Meri ja maa, joista jälkimmäisen "funkahtavan folkkaava" ja hitaanpuoleinen thrash-soundi ehkä ottaa hentoa pesäeroa bändin aiempaan tuotantoon. Toki biisin, jopa ilman tuttua vironkielistä laulua, selvästi Metsätölliksi tunnistaa.

Loppujen lopuksi Vana Jutuvestja Laulud -kokoelma ennen kaikkea osoittaa kaksi asiaa Metsätöllin musiikillisesta repertuaarista. Ensimmäiseksi: melko tavanomaisen kitara-basso-rumpu -soitannan takaa, Õunapuun kyky puhaltaa sitä folkkia biiseihin herättää kappaleet henkiin. Toiseksi: bändin biisit ovat pitkälti samasta puusta veistettyjä. Siksi kokoelmalta ei esimerkiksi selkeästi voi tunnistaa mikä biisi mitäkin bändin aikakautta edustaisi. Se ei kuitenkaan välttämättä ole negatiivinen asia, vaan näyttää kuinka Metsätöll on pysynyt uskollisena sille omalle soundilleen. Sehän onkin ihan hieno asia. Nämähän on kuitenkin vain mielipiteitä.

Metsatöll kiertää Suomea 17.-25.3.2017 kera Korpiklaanin ja Crimfallin:

17.3. Tampere, Yo-talo
18.3. Helsinki, Nosturi
24.3. Oulu, Hevimesta
25.3. Kuopio, Rauhalahden Kylpylä03.03.2017, Henry Lunabba
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Karjajuht
Karjajuht
[ CD ]
Tuska
Tuska
[ CD+DVD ]
Ulg
Ulg
[ CD ]
Äio
Äio
[ CD ]
Iivakivi
Iivakivi
[ CD ]
http://www.metsatoll.ee/fi/ https://fi-fi.facebook.com/Metsatoll/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 1045
Palaa »