Kansitaide Battle Beast
Bringer of Pain
CD
[ Nuclear Blast ]

( 7- )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Straight to the Heart
02. Bringer of Pain
03. King for a Day
04. Beyond the Burning Skies
05. Familiar Hell
06. Lost in Wars (ft. Tomi Joutsen)
07. Bastard Son of Odin
08. We Will Fight
09. Dancing with the Beast
10. Far From Heaven
11. God of War
12. The Eclipse
13. Rock Trash

Kesto: 51 min.

Battle Beast on nyt kovassa paikassa: potkittua biisinikkarinsa, Anton Kabasen, bändistä pian Unholy Saviourin (2015) julkaisun jälkeen, yhtyeellä on varmasti melkoiset paineet osoittaa, että kyllä ne yksinkertaisen oivalliset melometallirallit muidenkin jäsenten kynästä lähtevät. Tilanne on siis hyvin samankaltainen kuin Stratovariuksella ennen Polarista (2009), kun Timo Tolkki oli saanut lähteä parinkymmenen vuoden ansiokkaan palveluksen jälkeen. Kuten Stratovariuksella, myös Battle Beastilla on pohjalla heikoin levytys, varsin rajusti hit-and-miss-tyyppinen Unholy Saviour on ainakin omalta osaltani jäänyt hyllyyn pölyttymään, kun kaksi ensimmäistä (Steel, 2011, ja Battle Beast, 2013) ovat olleet vuosien tehokuuntelussa – tästäkin huolimatta kaikki kolme levyä ovat selvästi keskivertoa parempia ja erittäin tyylitajuisia tuotoksia. Pystyykö, siis, primus motoristaan luopunut poppoo jatkamaan hyvien levytysten putkea?

Lyhyt vastaus: Ei. Pidempi vastaus: Eeeeeeeei.

Bringer of Pain alkaa levyn parhaalla rallilla: Straight to the Heart on juuri sellainen suoraviivainen, tarttuva ja onnistunut kasarilta haiskahtava biisi, joka sopisi yhtyeen aiemmille levyille ilman sen suurempia riitasointuja. Nimikkoralli Bringer of Pain ei sekään ole hassumpi, levyn Speed and Danger -verrokki; kolmantena tarjoillaan musavideobiisiä King for a Day, joka on – ottakaa tämä miten haluatte – levyn parempaa tarjontaa. Vasta nelosbiisiä, Beyond the Burning Skiesia, kuunnellessa pelottava kysymys käy mielessä: siis tältäkö yksiselitteisen huono Battle Beast -biisi kuulostaa? Tokihan aiemmilla levyilläkin on ollut hutinsa, mutta silti kaikista kappaleista on kuullut niiden pyrkimyksen. Beyond the Burning Skies on fokusoimaton sekasotku, joka ei oikein tiedä mikä se yrittää olla.

Loppulevyltä löytyy muutamia täysin käsityskyvyn täysin ylittäviä floppeja, keskinkertaista ja -tempoista jyystöä sekä muutama onnistuneempi irtiotto. Levyn erilaisin kappale on epäilyksettä Tomi Joutsenen (Amorphis) tulkinnalla vahvistettu Lost in Wars, joka on erikoinen yhdistelmä enemmän kuin vähemmän nykymuotoiselta Nightwishiltä soundaavaa paisuttelua ja industrial-sävyistä tunenlmointia – sekavasta kuvauksesta huolimatta biisi toimii ihan kelvollisesti. Samoin päätösraita Rock Trash on ihan menevä ralli, eikä Bastard Son of Odinin tyylistä runttaa voi katastrofaalisesti väärin tehdä.

Näiden ohelta löytyy kaksi täysin toivotonta tekelettä: B-luokan Nylon Beatilta (kyllä!) kuulostava Dancing with the Beast sekä C-luokan Celine Dion -balladi Far from Heaven ovat sanalla sanoen surkeita ralleja. Ja ne vielä tulevat peräkkäin. Myöskään Familiar Hell, joka on jossakin KISSin ja kasaripopin välimaastossa, ei onnistu kuin ärsyttämään junnaavalla kertsillään. Kaikki mainintaa vaille jäänet biisit jäävät jonnekin ääripäiden välille, ylimääräiseksi täytteeksi, joissa vielä kaiken lisäksi toistetaan samoja jippoja – esimerkiksi King for a Dayn kertosäkeen takapotkuisku nostaa päätään myös muualla levyllä.

Soundipolitiikasta on sanottava sen verran, että ainakin omaan korvaani särähtivät liian pintaan nostetut koskettimet ja orkestraatiot. Esimerkiksi Beyond the Burning Skies hukkaa kertosäkeensä liiallisen ja täysin tarpeettoman paisuttelun alle. Minulle tuli monesti vaikutelma, että riffien ja melodioiden hiomisen sijaan yhtyeessä oli heitetty kädet ilmaan ja vain lisätty häiriötekijöitä, lisää orkestraatiota, lisää kilahduksia, lisää mitä tahansa. Ero Kabasen perfektionismiin ei voisi olla selkeämpi.

Suurin ongelma ei ole pelkästään epätasainen kappalemateriaali, vaan tyylitajun puute. Tätä on todella vaikea selittää selkeästi ja havainnollisesti, mutta yritetään. Otetaan esimerkiksi Battle Beastin levyjen kansikuvat: kolme ensimmäistä ovat kliseisiä, mutta niissä on selvästi oma ilme, visio, ja itsetiedostavuuden aura. Bringer of Painin kannessa on hitusen Noora Louhimon näköinen naikkonen, räjähdyksiä, kettinkiä ja whatnot. Periaatteessa uuden levyn kansikuva on linjassa vanhojen kanssa ja tyyli on samanlainen, mutta silti se ei ole, koska siitä puuttuu visio ja tyylitaju. Tämä sama pätee koko levyn musiikilliseen ja lyriikalliseen ilmeeseen: periaatteessa kaikki on kohdillaan, mutta nyansseista näkee ja kuulee etteivät uudet säveltäjät ja sanoittajat ymmärrä yhtä totaalisesti kasarimetallin tyylikirjoa ja kliseitä kuin Kabanen. Myös pilke silmäkulmasta puuttuu ja siinä missä aiemmin lyriikoista löytyi itsetiedostavaa sanailua (”Life is not enough, I need to die”), Bringer of Painin sanoitukset ovat piinallista seurattavaa, joista välittyy sama kuva kuin muustakin levystä: yhtye yrittää imitoida Kabasen tyyliä ja tatsia, mutta ilman samaa timantin kovaa näkemystä ja ymmärrystä.

Ei siitä mihinkään pääse: Bringer of Pain on Battle Beastin heikoin levy. Ei huono, sinänsä, koska tällaisia kasarimetallilevyjä tulee sisään jokaisesta tuutista ja usein niiden sävellykset ovat paljon luokattomampia. Yhtyeen diskografian mittarilla levy on ankara rimanalitus. Siellä-täällä levyllä kuulee, että yhtyeellä olisi potentiaalia yltää paljon parempaankin, kunhan he malttaisivat olla imitoimatta Kabasen tatsia, koska se on loputon suo. Katsokaa vaikka Stratovariusta: heikon Polariksen jälkeen yhtye on tehnyt uudenlaisia ja aivan luvattoman kovia levyjä, joista yksi (Nemesis, 2013) nousee omissa kirjoissani yhtyeen kenties parhaaksi tuotokseksi. Onkin mielenkiintoista kuulla, mitä Beast in Blackillä on tarjota – kunhan ei vallankumouksen renessanssia, if you know what I mean. Toivoisinkin jatkossa Battle Beastilta selkeämpää ja onnistuneempaa irtiottoa tai, vaihtoehtoisesti, tyylitajuisempaa kopiointia.09.02.2017, Aleksi Peura
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Unholy Savior
Unholy Savior
[ CD ]
Battle Beast
Battle Beast
[ CD ]
Steel
Steel
[ CD ]
https://www.facebook.com/battlebeastofficial https://twitter.com/BattleBeast Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 6067
Palaa »