Kansitaide Vola
Inmazes
CD
[ Mascot Records ]

( 9 )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. The Same War
02. Stray The Skies
03. Starburn
04. Owls
05. Your Mind Is A Helpless Dreamer
06. Emily
07. Gutter Moon
08. A Stare Without Eyes
09. Feed The Creatures
10. Inmazes

Joskus levy on sen verran laadukas, että unohtuu tyystin se tosiasia, että siitä piti kirjoittaa arvostelu. Tanskalaisen Volan debyyttikokopitkän kohdalla tällainen unohdus tapahtui, kuukauden päivät pyöritin levyä lähes päivittäin muistamatta lainkaan arviodeadlinea. No ainakin levy on läpikotaisin kuunneltu.

Miksi sitten levy on niin hyvä? Kokonaisuus on kiehtovan onnistunut sekoitus Meshuggahin djent-nykimistä, Devin Townsendin mahtipontisuutta, 70-lukulaisen progerockin nyansseja, Biffy Clyro- ja Muse -tyyppisiä eeppisiä kertosäkeitä kuorrutettuna hienoisilla eletromausteilla. Kokonaisuuden kruunaa laulajakitaristi Asger Mygindin miellyttävä ja kuitenkin voimakas mutta ei lainkaan muovinen (Periphery, anyone?) puhdas laulu. Tokihan myös muut soittajat tietävät tasan tarkkaan mitä tekevät ja tekevät sen hyvin. Levyllä nimensä mukaisesti käsitellään pään sisäisiä sokkeloita ja sanoma kyllä välittyy.

Jos kokonaisuudesta nostaa muutaman biisin esille, niin mahtipontinen Stray The Skies ja etenkin sen kertosäe toimii kuin se kuuluisa liikkuva toiletti. Owlsin nykivän riffittelyn ja melodisen laulun kontrasti muodostaa miellyttävän kokonaisuuden. Levyn puoliväliin sijoitettu fiilistely Emily sitä vastoin esittelee yhtyeen tunteellisemman ja elektronisemman puolen. Herkässä biisissä on hyvän tunnelman lisäksi hienoja (proge)koukkuja, tyyliin joka neljäs tahti on 4/4 sijasta 5/4, joka rikkoo biisin rytmiikan ja luo siten hienon mutta aavistuksen häiriintyneen tunnelman. Levyn päättävä nimibiisi Inmazes summaa levyn kokonaisuuden ja on vaan nyt tosi hieno ja aavistuksen mutkikas biisi, yhdistäen Pink Floyd -tyylistä progeilua d-d-d-djent riffeihin ja hienon melodisiin lauluihin.

Omalla listallani levy menee vuoden albumilistalla kevyesti top vitoseen. Jos näin mahtavaan kokonaisuuteen kuitenkin nyt jotain haluaisin lisätä, niin niitä elektropuolen hommia olisi voinut olla enemmänkin Feed the Creaturesin tyyliin, muuten kyllä kiipparisti Martin Werner on kaivellut uruistaan (tai plugareistaan) hienoja saundeja. Maininnan arvoista on muuten sekin, että levyllä yksikään biisi ei ole ylipitkä tai sisällä turhaa kitaravänkkäystä tai omien taitojen esittelyä, vaan mennään biisit ja fiilis edellä kuten huippulevyjen kohdalla pitääkin.05.01.2017, Jaakko Nikko
http://volaband.com http://www.facebook.com/volaband/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 2792
Palaa »