Kansitaide Bölzer
Hero
CD
[ Iron Bonehead Productions ]

( 10 )
01. Urdr
02. The Archer
03. Hero
04. Phosphor
05. Decima
06. I AM III
07. Spiritual Athleticism
08. Chlorophyllia
09. Atropos

Kesto: 46:38

Sveitsiläinen Bölzer tuli undergroundin tietoisuuteen viimeistään ensimmäisellä virallisella julkaisullaan, Aura, vuonna 2013. Kyseinen kahden miehen ihme kun iski tulille sen verran originellia auraalista meluvallia, että siinä oli moni standardimpaan ilmaisuun tottunut ihmeissään. Bändin ilmaisun voimakkuus hämmästyttää nimenomaan jo siksi, että kokoonpanossa on tosiaan vain kaksi henkeä, kitaristilaulaja Okoi Thierry Jones aka "KzR" ja rumpali Fabian "HzR" Wyrsch. Vaikka bassoa ei olekaan, Jonesin 10-kielinen kitara synnyttää kyllä aivan riittävästi matalampiakin taajuuksia.

Jos musiikkia nyt jotenkin alkeellisesti yrittää kuvata, voisi sen kai karkeasti sanovan olevan jotain primitiivisempää death ja black metalin sekoitusta. Tällä ei kuitenkaan juuri oikeutta omalaatuiselle tavaralle tehdä, sillä seassa on paljon jonkinlaisia heimomusiikkivaikutteita, ja viitteitä ties mihin muuhun – itselleni esimerkiksi Phosphorin liidikitarateema tuo mieleen The Curen. Äkkiseltään voi arvella moninaisten vaikutteiden johtuvan pääjehu Jonesin elämänkaaresta, sillä miehen kulttuuritausta on vähätellen kuvailtuna värikäs. Hänen isänsä on kohtalaisen tunnettu, nigerialaissyntyinen lauluntekijämuusikko Paul Ubana Jones ja äiti eurooppalainen, mutta lapsuus ja kouluvuodet kuluivat Uudessa-Seelannissa. Kotipaikkana taas nykyisin on Sveitsin Zürich, ja tiettävästi vahvoja kulttuurisiteitä on myös Lontooseen.

Varsinaisia kappaleita levyllä on kuusi, ja ne on käsittääkseni sanoitusteemallisista syistä eroteltu toisistaan pienellä väliosalla (Decima). Kun takana oli muutama kova pikkujulkaisu peräjälkeen, alkuun hiukan arvelutti kuinka Bölzer mahtaa onnistua kokonaisen täysimittaisen levyn kanssa. Huoli oli onneksi täysin turha, sillä käsillä on ehdottomasti yksi tämän vuoden parhaista albumeista.

Aiemmista julkaisuista poiketen tällä yhtyeen ensimmäisellä pitkäsoitolla kuullaan runsaasti myös puhtaahkoja lauluja. Muutoin laulusoundi on sitä tutumpaa, etäisesti Martin van Drunenin mieleen tuovaa karjahtelua. Biiseissä kuljetaan enemmän tunnelmien ja tuntemusten kuin sovinnaisen sovittamisen tai teknisten jippojen kautta, ja Bölzer onnistuu kyllä hämmästyttävän hyvin luomaan jotain aivan omanlaisiaan maailmoja. Ei ole vaikea arvata, että bändi tullaan myöhemmin muistamaan vähintään jonkinlaisena esikuvana tai sillanrakentajana monille tuleville perässähiihtäjille.25.11.2016, Marko Saarinen
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Aura
Aura
[ 10" ]
https://www.facebook.com/erosatarms/ http://www.bolzer.ch/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Lukukertoja : 4927
Palaa »