Kansitaide Trees Of Eternity
Hour Of The Nightingale
CD
[ Svart Records ]

( 9 )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. My Requiem
02. Eye of Night
03. Condemned to Silence (ft. Mick Moss of Antimatter)
04. A Million Tears
05. Hour of the Nightingale
06. The Passage
07. Broken Mirror
08. Black Ocean
09. Sinking Ships
10. Gallows Bird (ft. Nick Holmes of Paradise Lost)

Elämä on elämää, mutta elämä on myös kuolemaa – kauneutta ja surua. Vuosi sitten Swallow The Sun putkautti triplalevyn verran näitä elämän tunnetiloja ulos Songs Of The Northilla. Nyt bändin biisintekijä Juha Raivion toiselta bändiltä tulee levyllinen monella tapaa samaan suoneen osuvaa materiaalia. Se, että Hour Of The Nightingalella vielä laulaa Aleah Starbridge joka ennen levyn valmistumista poistui keskuudestamme luo tunnelmaan omaa muistokirjoitus-henkistä herkkyyttä, jota ei millään voi ohittaa.

Levy on siis paitsi hengeltään, myös melodisesti hyvin lähellä Swallow The Sunin rauhallisempaa tuotantoa: kitarasäveliä, doomahtavia rumpuja ja hienoja melodioita. Raskaimmat Swallow The Sunin elementit Trees Of Eternity on levyllä riisunut pois ja nostanut lempeästi kuulijaa hivelevät kitaramelodiat esiin. Levyn funeral doom -henkinen päätösraita Gallows Bird tekee pienen poikkeuksen, mutta sekään ei loppujen lopuksi tunnu niin raskaalta. Ilmeisesti se, että Starbridge laulaa biisit hauraan kauniisti – kuin suoraan kuulijan sisimpään kuiskaten – tuo yleiseen ilmeeseen kepeyttä, joka todellakin toimii.

Levyn nimiraidalla kitara soi alkuun hiljakseen, rauhallisten kosketinsoitinefektien kaikuessa taustalla. Niiden rinnalla laulu liitää kaihoisasti eteenpäin, kunnes kolmannessa säkeistössä myrskyä puhalletaan käyntiin ja Starbridge lennättää kuulijaa aivan uskomattoman hienolla otteella kohti ikuisuutta. Samaa vangitsevuutta löytyy myös tyystin toisenlaiselta raidalta Sinking Ships. Akustinen kitara näppäilee sointuja ja laulu vie kuulijaa jämerästi eteenpäin. Kertsissä laulu nousee kerta kaikkiaan maagiselle tasolle ja saa kylmät väreet sinkoilemaan pitkin kehon hermoratoja. En muista milloin viimeksi olen näin koskettavan kaunista laulua saanut kuunnella.

Suru, luopuminen ja kuolema ovat levyllä vahvasti läsnä, mutta jostain sieltä välistä pilkottaa myös toivo; onni siitä että on saanut elää, saanut rakastaa. Elämä ehkä loppuu, mutta se ei pyyhi pois muistoja ja kokemuksia. Tämän levyn loppuun saattaminen ei varmasti ole ollut Raiviolle helppo rasti, mutta Hours Of The Nightingalen sävelissä hänen puolisonsa, Aleah Starbridge, jää ikuisesti elämään. On suuri etuoikeus saada kuunnella tätä muistokirjoitusta.10.11.2016, Henry Lunabba
https://www.facebook.com/treesofeternity Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 6105
Palaa »