Kansitaide Theocracy
Ghost Ship
CD
[ Ulterium Records ]

( 8½ )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Paper Tiger
02. Ghost Ship
03. The Wonder of It All
04. Wishing Well
05. Around the World and Back
06. Stir the Embers
07. A Call to Arms
08. Currency in a Bankrupt World
09. Castaway
10. Easter

Kesto: 56 min.

Harvoin mutta kovalaatuisia levyjä julkaisevan Theocracyn uusia tuotoksia tulee odotettua kuin kuuta nousevaa. Alunperin Matt Smithin sooloprojektina käynnistynyt bändi loksautti kaikkien progeilevasta powerista mitään käsittävien leuat viimeistään kakkoslevyllään, Mirror of Soulsilla (2008), vaikka eipä yhtyeen nimeä kantava esikoislevy (2002) paljon vastarintaa jättänyt jälkeensä. Kolmoslevy As the World Bleeds (2011) oli myös väkevä tuotos, joskaan ei yhtä häkellyttävän kova kuin edeltäjänsä. Mihin, jos mihinkään, uusi Ghost Ship -levy voi enää mennä, kun pohjalla näin päräyttävän kova diskografia?

Ghost Ship on erittäin hyvä levy, siitä ei pääse mihinkään – se saattaa hyvinkin olla vuoden paras power metal -levy, jos Twilight Forcen uutukainen ei kolahtanut täysillä. Kappaleissa on koukkuja ja melodioita enemmän kuin laki sallii, mutta samaan aikaan sävellyksistä löytyy syvyyttä, jippoja ja oivalluksia, jotka aukeavat vasta monen kuuntelukerran jälkeen. Erityiseksi suosikikseni muodostui avausraita Paper Tiger päräyttävine C-osineen. Kaikki soittajat ovat instrumenttiensa tasalla ja etenkin Smithin ääni ja tulkinta sopivat äänimaisemaan paremmin kuin hyvin. Mitään vikaa levyssä ei ole.

Miksi en sitten anna levylle tämän parempaa arvosanaa, jos mitään valitettavaa ei tuotoksesta löydy? Niinpä – tätä kysymystä olen pyöritellyt, muodossa tai toisessa, jo pari viikkoa. Miksi en pidä levystä enempää, vaikka se on eittämättä erinomainen tekele? Vastausta tähän kysymykseen ei voi antaa kuulostamatta tekotaiteelliselta, kyökkifilosofilta tai muulla tavalla ilmaisukyvyttömältä, mutta Ghost Ship ei loksahda kohdilleen päässäni. Vaikka, puhtaan objektiivisesta näkökulmasta, käsitän levyn olevan hieno tuotos, en silti innostu siitä: en tahdo saarnata Ghost Shipistä ohikulkijoille, en kertaakaan kerännyt leukaani lattialta, en täytä kaverieni inbokseja käsityskyvyn ohittavilla jorinoilla levyn yksityiskohdista, enkä kertaakaan ole unohtanut päiväni aikataulua kuunnellessani levyä kymmenen kertaa peräkkäin. Se maaginen Jokin jää saavuttamatta. Jollekin toiselle levy naksahtaa välittömästi metafyysiseen lokeroonsa ja hänelle levyn arvosana voisi hyvinkin olla 10/10.

Kriitikon näkökulmasta Ghost Shipin kaltaiset levyt ovat painajaisia, koska omaa mutu-tuntumaa (tai sen puutetta) pitäisi kyetä selittämään jotenkin näennäisobjektiivisesti, vaikka mahdotontahan se on. Kenties joitakin ärsyttää pseudo-filosofinen, subjektiivinen lähestymiseni tässä arvostelussa, mutta ainakin pyrin olemaan mahdollisimman rehellinen itselleni ja lukijoille, enkä sen enempään voikaan pyrkiä. Yhdestä, uskon, olemme kuitenkin samaa mieltä: Ghost Ship on erittäin hieno levy.28.10.2016, Aleksi Peura
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Theocracy
Theocracy
[ CD ]
As The World Bleeds
As The World Bleeds
[ CD ]
Mirror Of Souls
Mirror Of Souls
[ CD ]
http://www.theocracymusic.com/ https://www.facebook.com/theocracyband/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 2190
Palaa »