Kansitaide Psychework
The Dragon's Year
CD
[ Ranka Kustannus ]

( 10 )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Hand on Heart
02. Bullet with My Name
03. Tide
04. Keep the Flame
05. Barricades Won't Fall
06. Vale of Tears
07. Tears of the Phoenix
08. The Dragon's Year

Kesto: 45 min.

Vuonna 2016 on julkaistu monia todella kovia metallilevyjä: Moonsorrow, Stam1na, Amoral, Avantasia, Delain ovat kukin tahoillaan kiskaisseet odotukset ylittäneet tuotokset. Huhtikuussa olin vakuuttunut, että mikään levy loppuvuonna tuskin tulisi olemaan yhtä hyvä kuin Dynaztyn Titanic Mass eikä mikään kappale yltäisi edellä mainitun porukan The Human Paradoxin aaltopituuksille – taisin sanoa, että jos ihmettä ei tapahdu, Titanic Mass on vuoden levy. Ihme tapahtui, epäilyistäni huolimatta, ja Psychework teki sekä vuoden parhaan levyn että biisin. Insomnium voi tehdä parannetun versionsa Edge of Sanityn Crimsonista (1996), mutta se ei silti voi olla parempi kuin The Dragon's Year siitä yksinkertaisesta syystä, että näin kovia levyjä ei joka vuosi tehdä, ei välttämättä edes joka vuosikymmen.

Psycheworkin taustalta löytyy nippu vanhoja tuttuja nimiä, sekä etenkin muuan edesmennyt yhtye, josta en koskaan saanut oikein kunnon otetta: Machine Men. Tokihan Antony Parviainen on aina ollut erittäin hyvä solisti ja bändin biisit olivat hyviä, mutta jokin jäi aina puuttumaan. Odotukseni The Dragon's Yearia kohtaan eivät olleet täten kovin korkealla, vaan odotin Machine Menin uutta tulemista uuden nimen alla, mutta sain enemmän, paljon enemmän.

Kappaleissa on välitön tarttumapinta hienojen melodioiden kautta, mutta silti sävellyksissä on enemmän syvyyttä kuin Itämeressä. Oivaltavia ja flow'ta rikkomattomia yksityiskohtia on jokaisessa biisissä, ja vielä kymmenenkin kuuntelukerran jälkeen kuulija huomaa pällistelevänsä milloin mitäkin jippoa, joka nostaa erinomaiset kappaleet vielä yhden askelman korkeammalle. Kaikki biisit ovat itsenäisinä sävellyksinä häkellyttävän hyviä, mutta silti, laitettuna juuri oikeaan järjestykseen levylle, ne ovat vielä enemmän; kaikki kappaleet tuovat jotain uutta mikstuuraan, mutta silti säilyttäen levyn yhtenäisyyden. Kolmevarttisena levy on myös juuri täydellisen mittainen.

Minulle kävi levyä kuunnellessa useita kertoja niin, että ajattelin jokaisen kappaleen loppuessa, ettei tästä lätyltä voi löytyä tätä parempaa biisiä, minkä jälkeen alkoi vieläkin parempi biisi. Erityisen varma olin Tears of the Phoenixin jälkeen, että tässä se oli, napakymppisävellys, jonka jälkeen voi tulla pelkästään pakollinen filleri – koska kyllähän levyllä edes yksi heikompi sävellys on oltava, eikö niin? Mitä vielä: levyn nimikkoraita The Dragon's Year on yksi parhaita kappaleita, jonka olen pitkään, piiiiitkään aikaan kuullut, kenties koskaan. Biisissä, kuten levyssä, on äkkivääriä mutta flow'ta rikkomattomia käänteitä (miten herkkä pianotunnelmointi ja blastbeat voivat sopia samaan kappaleeseen yhtä saumattomasti?), dramatiikkaa, melodiaa, mahtipontisuutta (jota ääriään myöten täyteen ahdetut sinfoniametallibändit a'la Epica eivät voi koskaan saavuttaa) ja pysäyttävän hienosti laulettuja kohtia. Kaikkea sitä, mitä minä voin miltään musiikilta vaatia.

Suurin miinus levyllä on sen kansikuva, mikä ei sovi musiikin tunnelmaan yhtään. Kyllä, levyn kansikuva on sen suurin heikkous – ja minun piti oikein etsimällä etsiä joku valituksen aihe, jotta voisin kutsua itseäni fanipojan lisäksi edes teoreettisesti kriitikoksikin.

En usko olevani ainoa, jolle The Dragon's Year kolahtaa täysillä. En voi olla, niin suuri ei ole epäoikeudenmukaisuuden määrä maailmassa. Vaikka olisinkin, sillä ei ole minulle tuon taivaallista merkitystä, koska olen löytänyt levyn, joka menee välittömästi henkilökohtaiseen kaikkien aikojen  parhaiden levyjen top 10:neen – ei piikkipaikalle, mutta lähelle, todella lähelle.

Nyt, jos sallitte, levy ehti päättyä ja minun on kuunneltava se uudelleen, viidennen kerran putkeen. Kyllä minun jotain piti tänään saada aikaankin, mutta en nyt näissä euforiapöllyissäni muista kuolemaksenikaan mitä…09.09.2016, Aleksi Peura
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Siege
Siege
[ Digital ]
https://www.facebook.com/psychework/ http://www.psychework.com Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Soita Spotifyssa Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 10302
Palaa »