Kansitaide Evergrey
The Storm Within
CD
[ AFM Records ]

( 8½ )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Distance
02. Passing Through
03. Someday
04. Astray
05. The Impossible
06. My Allied Ocean
07. In Orbit
08. The Lonely Monach
09. The Paradox Of The Flame 10. Disconnect
11. The Storm Within

Rakkaus on maailman vanhin tunne, ja jokainen meistä on sen jossain elämänsä vaiheessa tuntenut. Aihetta on myös melko lailla pyöritetty eri muodoissa pitkin maailman musakenttää. Se, että ruotsalainen Evergrey tekee teemasta levyn, tuskin yllättää ketään. The Storm Within onkin bändin tyylille uskollinen hieman surumielinen tutkielma rakkaudesta, sen menetyksestä ja eteenpäin menemisestä. Jaahas, onhan nämä Still Loving Yout jo aika monesti kaluttu puhki, saattaa joku tuumailla. Aihe on kuitenkin alati ajankohtainen, miksei olisi.

Laulut ja niiden tekstit ovat merkittävässä osassa kokonaisvaltaisessa musiikkikokemuksessa, olennaista on vain se, että kuulija pystyy jollakin tavalla samaistumaan siihen mistä lauletaan. Ensiarvoisen tärkeätä on sekin, että esittäjä laulaa tunteella ja usein omakohtaisen kokemuksen kantamilla siivillä. Tämän välittämisessä Evergrey on The Storm Withinilla onnistunut. Tekstit maalaavat kenelle tahansa helposti lähestyttävää tartuntapintaa. Lisäksi Tom S. Englund laulaa erään rakkauden joutsenlaulun ilmoille käsinkosketeltavalla kivulla ja haikeudella. Märehtimistä levy ei ole, vaan enemmän asian läpikotaista tarkastelua ja sitä kautta uskon ja tulevaisuudentoivon valamista.

Musiikillisesti levy on moniulotteinen: biisit keinuvat hienosti kipua ja tuskaa kuvaavan raskaan sekä surua ja luopumista kertaavan rauhallisemman ilmaisun välillä. Tuttua ja turvallista Evergreytä, kyllä, mutta mielestäni kuitenkin bändin vahvinta materiaalia. Kappalerakenteet ovat rikkaita ja tunnistettavia eikä mikään yksittäinen instrumentti nouse oikeastaan missään vaiheessa pääosaan. Tähtirooli on varattu Englundin tulkinnalle, jota bändin soitinpatteristo hienosti sävyttää. Kokonaiskuva on täyteläinen, ilmeikäs ja kaunis.

Nightwishin Floor Jansen on poimittu mukaan kahdelle raidalle:  In Orbit ja Disconnect. Jälkimäisellä koko Suomen Floorin rooli on jätetty lähes olemattomaksi, mutta In Orbitilla Jansenin syvä laulu, yhdessä Englundin käheähkön ulosannin kanssa toimii mainiosti yhteen. Lisäksi levyltä löytyy Evergreyn vakioduetoija, Englundin oma rakas vaimo Carina, jonka osallistuminen levyn pelkistetyimpään kappaleeseen The Paradox Of The Flame tuo biisiin hienoa kahden rakkautensa hiipuvaa nuotiota tuijottelevan ihmisen vuoropuhelua. Biisissä soiva viulu on surullisen kaihoisa, mutta taustalla soiva piano sitä vastoin luo tilaa toivolle ja kirkkaudelle. Kappaleen tarinassa asuu hento häivähdys katkeruutta, mutta niin se menee: joskus elämä vain pakottaa nielaisemaan katkeran kalkin ja astelemaan kasvaneena ihmisenä eteenpäin.

Levyn päätösraita The Storm Within on voimaballadi ja kokonaisuutena ehdottomasti levyn paras. Sävelmä on sopivan tarttuva ja yksinkertainen, jotta se takuuvarmasti jää vähintään päiväksi päähän pyörimään. Taustalla kaikuvat orkestraatiot luovat juuri sitä massiivisuutta, jota nämä tunnetilat vaativat. Sydän vereslihalla viipyillään vielä hetki menetetyn rakkauden muistoissa ja itketään viimeiset kyyneleet, kunnes tulee aika antaa niiden kuivua ja tuntea ylpeyttä ja onnea siitä, mitä on saanut kokea. Siitä on tie vain eteenpäin, kohti loppuelämän seikkailuja. The Storm Within on kaunis tarina. Suosittelen.08.09.2016, Henry Lunabba
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Hymns For The Broken
Hymns For The Broken
[ CD ]
Glorious Collision
Glorious Collision
[ CD ]
Torn
Torn
[ CD ]
Monday Morning Apocalypse
Monday Morning Apocalypse
[ CD ]
A Night To Remember
A Night To Remember
[ 2CD ]
http://www.evergrey.net/ https://www.facebook.com/Evergrey/?fref=ts Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 4381
Palaa »