Kansitaide Dark Tranquillity
Atoma
2CD
[ Century Media ]

( 10 )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
CD1:
01. Encircled
02. Atoma
03. Forward Momentum
04. Neutrality
05. Force of Hand
06. Faithless by Default
07. The Pitiless
08. Our Proof of Life
09. Clearing Skies
10. When the World Screams
11. Merciless Fate
12. Caves and Embers

CD2:
01. The Absolute
02. Time Out of Place

Kun oma lempibändi julkaisee uuden levyn, ollaan jännän äärellä kuin lapsi jouluaattona odottamassa mitä paketeista löytyy. Dark Tranquillity on minulle se bändi. Jännitystä lisää entisestään se, että bändin kaksi viimeistä levyä We Are The Void (2010) ja Construct (2013) eivät päässeet aivan bändin edellisten julkaisujen tasolle. Lisää vettä pelkojen kiukaalle saimme keväällä, kun bändin pitkäaikainen kitaristi, basisti ja biisintekijä Martin Henriksson lähti kävelemään kadotettuaan ilmoituksensa mukaan intohimonsa musiikin tekemiseen. Näillä eväillä astun Atoman maailmaan varovasti kuin pilkkijä heikolla jäällä. Kuuntelen ja kuulostelen, yritän itsepintaisesti pitää fanipojan hattuni pois päästä ja keskittyä kuuntelemaan levyn pelkästään musiikkina. Pian pelot hälvenevät: levy on hyvä ja bändin suunta jälleen oikea.

Atomassa on selvää jatkumoa kahdelle edelliselle albumille, mutta jollain vaikeasti kuvattavalla tavalla levyn biiseissä on paljon sitä, mitä niiltä puuttui: tarttuvia biisejä, hyviä melodioita, selkeitä riffejä ja Mikael Stannen tunteikkaan ilmiömäistä ärjyntää. Ehkä syvemmin tutkittuna, myös sitä tunnetta ja intohimoista tekemisen meininkiä, millä bändi on yli 20 vuotta itseään erityisesti lavalla tehnyt tunnetuksi. Tässä tarinan vaiheessa sitä mietti väistämättä, miten Henrikssonin lähtö on bändin sisäiseen kemiaan vaikuttanut. Se on ainakin selvää, että yhden merkittävän kivijalan lähtö ei bändin ulosantia ole tukahduttanut.

Atoma ei ole uusi The Minds Eye, Projector, Haven tai Damage Done, mutta sille on kuitenkin juotettu jotain näistä kaikista kultakimpaleista. Biisit ovat yksinkertaisen hienoja ja edellisellä levyllä vahvaan osaan nousseet koskettimet on palautettu soimaan hennosti siellä taka-alalla, pois lukien kakkoslevyltä löytyvät kaksi rauhallisempaa ja kokeilevampaa raitaa, jotka täten erottuvat täysin omiksi kokonaisuuksikseen. Ykköslevy on kuitenkin kauttaaltaan sitä aitoa ja tuttua kitarapohjaista, maalailevaa Göteborg-dödöä jota koskettimilla vain terästetään.

Musiikillisessa pääosassa ovat kuitenkin hienot riffit ja soolot, sekä kaiken kruununa vokaalit. Stannen tapa aina ladata “all-in” on tehnyt Dark Tranquillitysta niin perkeleen kovan bädnin. Mies yksinkertaisesti elää ja hengittää biisien sisällä. Kun äijä esimerkiksi raidalla Clearing Skies ärjyy “when indecision ends, the life begins again”, uskon ja ostan kaiken. Vakuuttavaa ja vaikuttavaa, tuleepa ääni sitten ulos kurkkua raapivalla örinällä tai tumman rauhallisesti ja tunteikkaasti. Ärjymisen rinnalle Projectorin aikana nousseet puhtaat laulut toivat aikoinaan lisää syvyyttä soundiin ja on hienoa, että ne ovat soundiin myös jääneet.

Vaikka uudistuminen on hyvästä, ja usein myös välttämätöntä, ei Dark Tranquillity missään vaiheessa ole ottanut mitään radikaaleja askeleita ulos omalta alueeltaan. Toki se Projector varmasti aikoinaan ravisutti paatuneita dödömiehiä, muttei se kuitenkaan rikkonut bändin sielua; korkeintaan muokkasi sitä hieman uuteen uskoon. Yhtye ei poikkea formustaan tälläkään kertaa. Dark Tranquillityyn on aina voinut luottaa. Notkahduksia ja muutoksia tulee aina, mutta niiden jälkeen bändi on aina noussut takaisin kukoistukseen. Tästä osoituksena lienee se, että viimeiset vuodet omalla levylautasella bändin teoksista ovat soineet lähinnä ne vanhat Havenit  ja Galleryt. Atoma kuitenkin jää soittoon, ja se jos jokin on hienoa.03.11.2016, Henry Lunabba
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
We Are The Void
We Are The Void
[ CD ]
Where Death Is Most Alive
Where Death Is Most Alive
[ DVD ]
Yesterworlds  - The Early Demos
Yesterworlds - The Early Demos
[ CD ]
Fiction
Fiction
[ CD ]
Skydancer
Skydancer
[ CD ]
http://www.darktranquillity.com/ https://fi-fi.facebook.com/dtofficial/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 14874
Palaa »