Kansitaide Delain
Moonbathers
CD
[ Napalm Records ]

( 9+ )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Hands of Gold
02. The Glory and the Scum
03. Suckerpunch
04. The Hurricane
05. Chrysalis – The Last Breath
06. Fire with Fire
07. Pendulum
08. Danse Macabre
09. Scandal
10. Turn the Lights Out
11. The Monarch

Kesto: 49 min

Hollantilainen Delain veti kesän Tuskassa varsin pirtsakan keikan, ja vaikka yhtyeen musiikki ei minulle erityisen tuttua entuudestaan ollutkaan, keikka patisti tarkistamaan koko diskografian. Yhtyettä ei voi hyvällä omatunnolla pitää sinfonisen metallin kulmakivenä, vaikka levytysuraa on jo kymmenen vuoden ajalta. Vuoden 2014 The Human Contradiction oli onnistunut tekele, mutta jätti kaipaamaan jotakin, pientä lisäpotkua, mystistä x-faktoria. Moonbathersilla sitä jotakin on roppakaupalla.

Moonbathers on Delainin uran monipuolisin ja onnistunein levytys. Jokainen kappale oikeuttaa paikkansa levyllä, musiikilliset ääripäät työntyvät kauemmas toisistaan, ja missään välissä punainen lanka ei karkaa hyppysistä. Kappalekirjoon mahtuu örinää Hands of Goldissa, diskomelodiaa Suckerpunchissa, suoraviivaiseen rokkaavaa Scandalia sekä Chrysalis – The Last Breathin paperinohutta tunnelmointia. Moinen paletti saattaisi lipsahtaa sekametelisopaksi – kuten valitettavan usein käykin – mutta Moonbathersilla Delain kuulostaa koko ajan Delainilta ja kappaleet seuraavat toisiaan luontevasti joskin yllättävästi. Joidenkin mielestä levy saattaa vaikuttaa rikkonaiselta, mutta ainakin omassa päässäni palikat loksahtelivat paikoilleen vaivattomasti.

Moonbathersia kuvaa ammattitaitoisuus, vankkumaton itseluottamus omaan tekemiseen sekä taito ylläpitää näennäisen ristiriitaiset osaset millintarkassa balanssissa. Silti levystä ei tule laskelmoitua tai ”kikkailua kikkailun takia” vaikutelmaa, vaan reilu kolmevarttinen vie musiikilliselle matkalle, tunnelmien vuoristoradalle, johon vain aidosti hyvä musiikki kykenee. Levyä kuunnellessa tulee mieleen, että yhtye todella haluaa kertoa kuulijalleen jotain merkittävää, ei vain tehdä yhden lätyllisen musiikkia, jotta päästäisiin jollakin verukkeella keikkailemaan. Moonbathersin ehdoton kohokohta on häkellyttävän tarttuva ja kaunis Danse Macabre.

Kunniamaininnan ansaitsee myös solistitar Charlotte Wessels, joka tulkitsee kappaleet karismaattisesti, mutta ilman yli- tai alitulkintaa. Turhan monesti vastaan tulee laulajia, joiden äänet eivät riitä kappaleiden vaatimuksiin – ns. kuorotyttö-syndrooma – ja toisena ääripäänä ovat kurkkutorvet riekaleiksi mylvivät ylitulkitsijat, jotka unohtavat laulusta dynamiikan. Wessels jää kahden ääripään puoliväliin ja hän käyttääkin ääntään esimerkillisesti läpi levyn – mainittu Danse Macabre on paras esimerkki tästä.

En sanoisi Moonbathersia mestariteokseksi, mutta kyllä se on vahva kandidaatti kovan levyvuoden top 5:n joukkoon. Se on hienosti sävelletty, sovitettu ja viimeistelty paketti, josta riittää viihdykettä kymmeniin kuuntelukertoihin. Kuten sanottua, Moonbathers on Delainin uran monipuolisin ja onnistunein levytys, ja samalla kaikilla mittareilla erinomainen tuotos.31.08.2016, Aleksi Peura
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
April Rain
April Rain
[ CD ]
Lucidity
Lucidity
[ CD ]
http://www.delain.nl/ https://fi-fi.facebook.com/delainmusic/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Soita Spotifyssa Osta MORE MUSIC:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 3739
Palaa »