Kansitaide True Black Dawn
Come the Colorless Dawn
CD
[ World Terror Committee ]

( 8½ )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä!
01. Intro
02. Come the Colorless Dawn
03. The Light Goes Out
04. Cinereous
05. The Ring-Pass-Not
06. Downwards the Serpent Spiral
07. Strange Shaded Sky
08. The Sectile Shadow
09. Eyes of the Cadaver
10. Into the Tomb of Her Mirror
11. Outro

Watain. Tuo nimi on tullut toisinaan vastaan myös True Black Dawnin kohdalla, enkä suoraan sanoen ymmärrä miksi. Sisäpiirivitsin vuoksi se on kuitenkin mukana tässäkin arviossa.

Huumorin ohitettuamme on aika katsahtaa True Black Dawnin kauan odotettuun kakkosalbumiin - sikäli kun Blood for Satan -debyytin voi laskea mukaan. Välissä ehti kulua vaatimattomat viisitoista vuotta ja tuona aikana yhtye sai myös True-etuliitteen nimeään koristamaan. Samalla myös bändin kokoonpano on vaihtunut merkittävissä määrin. Tai merkittävissä ja merkittävissä, sillä yhtyeen vakaat kulmakivet, vokalisti Wrath ja kitaristi Syphon, ovat yhä läsnä ja bändiä pitkälti määrittämässä. Kaikki muu onkin sitten mennyt uusiksi.

Vaan kun bändiin on kiinnitetty joukko osaavia ja asialleen omistautuneita black metal -artisteja, mikä voisi mennä pieleen? Niinpä, toteaisivat nokkelimmat, monikin asia voisi. Onneksi näin ei ole käynyt. Come the Colorless Dawn on yksi vuoden vahvimmista black metal -julkaisuista ja omissa kirjoissani näin vuoden puolivälin kynnyksellä ehdottomasti kamppailemassa vuoden parhaimpien levyjen tittelistä.

Tästäkin huolimatta on syytä tähdentää, ettei Come the Colorless Dawn ole ongelmaton mestariteos tai mikään täydellisyyden ruumiillistuma. Vaikka levy on kaikilta kannoilta katsoen vahva ja kaikessa mustuudessaan nautinnollinen tekele, se on myös tasaisesti kulmista pyöristynyt julkaisu. Levy, jota kuuntelee mielellään mustanpuhuvuudessaan, mutta jossa soisi olevan enemmänkin tarttumakohtia.

Ambient-introlla käynnistyvä levy syöksee kuulijansa varsin nopeasti mustuuden syövereihin, joista noustaan takaisin vasta levyn päätyttyä. Matka pimeyteen on sopivan mittainen ja mikä tärkeintä, miellyttävän tasapainoinen. Pahaenteisyys ja mustuus ovat läsnä kuulijan luona koko keston verran. Hienoiset suvantovaihteet tuovat lisäpontta levyn vahvimmille riffeille, ja ehkä hyvä niin, sillä varsinaiset huippukohdat ovat harvassa. Tämä onkin levyn ainoa jollain tapaa merkittävä puute, sillä muutoin valittamista on vaikea löytää.

Kitarasoundit ovat tavallaan ohuet, mutta toisaalta niiden terävyys on omiaan alleviivaamaan pimeyden viiltävyyttä. Rummut ovat selkeät ja jäävät taka-alalle jyskyttämään. Vokalisti Wrath vuorostaan tuottaa tuttua kireää rääkynää kurkustaan siinä määrin hyvin, ettei valittamiseen ole aihetta. Levyllä kuullaan kontrastin nimissä myös jonkin verran örinähetkiä, mutta näiden tarpeellisuudesta en menisi takuuseen.Sivuseikkana mainittakoon, että levyyn sopivissa määrin annostellut ambient-hetket ovat monista yhtyeistä tutun sg.7:n käsialaa.

TL;DR-henkisesti summattuna: Come the Colorless Dawn on vahva ja äärimmäisen tasapainoinen black metal -levytys, jota ei ole syytä jättää kuuntelematta.05.06.2016, Serpent
https://www.facebook.com/trueBlackDawn Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 3188
Palaa »