Kansitaide Moonsorrow
Jumalten aika
CD
[ Century Media ]

( 10 )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Jumalten aika
02. Ruttolehto incl. Päivättömän päivän kansa
03. Suden tunti
04. Mimisbrunn
05. Ihmisen aika (Kumarrus pimeään)

Kun sitä viisi vuotta odottaa jatkoa yhdelle kaikkien aikojen parhaista levyistä, on sanomattakin selvää että odotukset leijuvat stratosfäärissä. Se hetki, kun levyn ensimmäistä kertaa pistää pyörimään, tuntuu lapsuuden jouluaattoillalta, siltä hetkeltä, jolloin lapsonen viimeinkin pääsee käsiksi joululahjoihinsa. Tätä ajatusleikkiä jatkaen, voin helpottuneena todeta, että Moonsorrow'n Jumalten aika ei ole pehmeä paketti.

Helppoja Moonsorrow'n levyt eivät ikinä ole olleet, eikä Jumalten aika tässä tee poikkeusta. Soundimaailma on, jos mahdollista, entistä rikkaampi ja sisältää niin monentasoista elementtiä, että ei voi kuin ihmetellä sitä työmäärää mikä levyn tekemiseen on mennyt. Minunkaltaiselleni pelimannille joka ei osaa soittaa edes marakassia, tuntuu lähes mahdottomalta kuvailla millään tavalla tällaista suurteosta. Kyllä, suurteos tämä on ja sulateltavaa riittää pitkäksi aikaa. Biisejä levyllä kuitenkin on viisi ja näistä lyhyin, Suden tunti, on lähes radiosoittoon sopiva. Siitähän bändi uransa ensimmäisen videonkin julkaisi.

Jumalten aika on raskaammilta osuuksiltaan todella raaka ja rujo, aivan kuten bändin esikuvien tuotanto 90–luvulta, mutta ilmiömäisellä taidolla Moonsorrow on saanut ujutettua pehmeyttäkin pelkistettyyn primitiivisyyteensä – esimerkiksi tuomalla akustista kitaraa tai munniharppua keskelle saatanallista mäiskettä lyövien rumpujen ja viiltävien kitarariffien. Kellarihenkeä, mutta ei kellarisoundia.

Levyn toisella äärilaidalla on ne rauhallisen kauniit osuudet joissa melodia nousee etualalle. Näillä kuulijalle luodaan tunnelmaa rauhasta, toivosta ja tulevaisuudesta – leirinuotion valosta sysipimeässä maailmassa, jossa lopulta ei välttämättä kuitenkaan käy hyvin. Sitä pientä tyyntä hetkeä ennen suurta myrskyä.

Suurin nerokkuus lepää kuitenkin tavassa, jolla nämä kaksi ääripäätä on saatu ommeltua jouhevasti yhteen muodostamaan eeppisiä ja tunnistettavia kappalekokonaisuuksia, jotka taidokkaiden sanoitusten säestämänä saattavat ainutkertaiselle matkalle jumalten ajasta ihmisten aikaan. Tämä on modernia myyttienkerrontaa musiikin keinoin ja siinä mielessä miehet luovat tässä tavallaan tämän sukupolven versiota Kalevalasta. Näin täyteläistä kokonaisuutta ei moni pysty tekemään. Siksi väitänkin, että Moonsorrow on täysin ainutlaatuinen yhtye maailman metalliskenessä. Ei tällaiseen pysty kukaan muu.

Jumalten aika on täysosuma.02.04.2016, Henry Lunabba
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Varjoina kuljemme kuolleiden maassa
Varjoina kuljemme kuolleiden maassa
[ CD ]
Tulimyrsky EP
Tulimyrsky EP
[ MCD ]
V: Hävitetty
V: Hävitetty
[ CD ]
Verisäkeet
Verisäkeet
[ CD ]
Kivenkantaja
Kivenkantaja
[ CD ]
http://moonsorrow.com/ https://www.facebook.com/Moonsorrow-23474099648/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 8432
Palaa »