Kansitaide Fates Warning
Awaken the Guardian
CD
[ Metal Blade ]

( 10 )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. The Sorceress
02. Valley of the Dolls
03. Fata Morgana
04. Guardian
05. Prelude to Ruin
06. Giant's Lore (Heart of Winter)
07. Time Long Past
08. Exodus

Tämän vuoden syksyllä tulee kuluneeksi 30 vuotta siitä, kun progressiivisen metallin kivijalkaan kuuluva Fates Warning julkaisi kolmannen levynsä Awaken the Guardian (1986). Itse yhtye oli perustettu neljä vuotta aikaisemmin, ja alkuaikoina bändi soitti ahkerasti covereita muun muassa Iron Maidenilta, Scorpionsilta, Acceptilta ja Trancelta. Debyyttilevy Night on Bröcken (1984) ei vielä hirveästi metsää kaatanut, sillä kyseessä oli demo, jonka jatkoksi yhtye äänitti muutaman kappaleen lisää, jotta albumimitta täyttyisi.

Harmaan massan seasta Fates Warningin nosti kakkoslevy The Spectre Within (1985), joka oli valtava harppaus debyytistä niin biisien kuin tuotannonkin puolesta. Levy sisälsi tukun todellisia FW-klassikoita, kuten The Apparition ja Orphan Gypsy, joita bändi veivasi ahkerasti myös livenä. Vain vuotta myöhemmin yhtye julkaisi Awaken the Guardianin.

Fates Warning oli ensimmäisiä yhtyeitä, joka keksi yhdistellä 70-luvun progejättiläisten monimutkaisuutta raskaaseen metalliin. Jonkinlaisia vertailukohtia voi hakea esimerkiksi Mercyful Fatesta ja Iron Maidenista, jotka nekin ammensivat omalta osaltaan 70-luvun progesta. Kiinnostavinta Fates Warningissa oli kuitenkin ennen kaikkea yhtyeen laulaja.

John Arch (koko nimeltään John Maurice Archambault) oli Fates Warningin perustajajäsen ja vokalisti kolmella ensimmäisellä levyllä. Hänen laulussaan yhdistyivät laaja ääniala sekä hyvin omaperäiset vokaalimelodiat, jotka yhdessä yhtyeen raskaan ilmaisun kanssa loivat soinnukkaan harmonian, jollaista ei oltu kuultu aikaisemmin. Oma osansa yhtyeen viehätyksessä oli myös Archin kirjoittamat lyriikat, jotka käsittelivät kuolemaa, rinnakkaistodellisuuksia, noituutta ja muuta mystistä puuhastelua.

Awaken the Guardian teki minuun syvän vaikutuksen ollessani alle kaksikymppinen lukiolainen. Tuolloin levyn julkaisusta oli ehtinyt jo kyllä vierähtämään toistakymmentä vuotta, mutta levyn soundi oli ja on edelleen täysin jäljittelemätön. Suurimman vaikutuksen teki Arch, jonka laulumelodioiden outous pakotti kuuntelemaan levyä uudelleen ja uudelleen.

Ensimmäinen kappale, jonka yhtyeeltä kuulin oli Awaken the Guardianin “nimikappale” Guardian, jota voisi kuvailla jonkinlaiseksi äkkivääräksi voimaballadiksi.

Karen, she's been asleep forever
I know she hears me
She has so much to say,
The machine shoots sparks through
Her eggshell mind
A tear streams from her face
Into my hand, into my heart

Kuten sanoituksista voi päätellä, liikutaan kappaleessa varsin syvissä vesissä. On koomaan vajonnut Karen, häntä kaipaavat ihmiset ja rajantakainen maailma, jonne ikuista unta nukkuva nainen on paennut. Syystäkin kappale saa väreet kulkemaan pitkin selkäpiitä vielä tänäkin päivänä.

Toinen tuolta ajalta mieleen muistuva kappale on levyn avaava The Sorceress, jonka aiheena on vähemmän yllättävästi noituus. Keskellä syvintä metsää noidanmetsästäjä on matkalla Salemiin. Matkan varrella mies sytyttää tulen ja kohtaa tulessa näkyjä, jotka koituvat lopulta hänen kohtalokseen.

Tämän päivän mittapuulla mitattuna Awaken the Guardianin soundit ovat hyvällä tahdollakin kuunneltuna tunkkaiset. Viaksi tätä on kuitenkin vaikea laskea, pikemminkin se tuntuu alleviivaavan levyn mystistä tunnelmaa. Vuoden 2005 deluxe-painos ja jo toinen remasterointi ei tunkkaisuutta poistanut, mutta korjasi kuitenkin sen ainoan itseäni häirinneen seikan: liian terävästi soineet pellit, jotka tuppasivat ärsyttämään erityisesti kuulokekuuntelussa. Peruskuuntelijalle Awaken the Guardianin deluxe-painos ei tarjoa hyvän remasteroinnin lisäksi juuri mitään muuta tarpeellista.

Awaken the Guardian oli yhtyeen siihenastisen uran huippu ja kaupallisestikin menestynein albumi, joka nousi jenkkien Billboard-listan sijalle 191 neljäksi viikoksi. Awaken the Guardinia seuranneen kiertueen jälkeen John Arch kuitenkin erotettiin bändistä. Syyt olivat moninaiset: Arch oli yhtyeen jäsenistä vanhin, ja hän oli koko yhtyeen olemassa olon aikana käynyt päivätöissä (kitaristi Matheosta lukuun ottamatta muut bändin jäsenet asuivat tuolloin vielä kotona ja työskentelivät vain osa-aikaisena). Yhtye tähtäsi selvästi korkeammalle, sillä he halusivat Archin jättävän työnsä ja omistautuvan bändille sataprosenttisesti. Arch koki tilanteen epäreiluksi, sillä työ ei ollut tähän mennessä estänyt bänditouhuja millään tapaa ja mieltä kutitteli jo neljännen levyn äänitykset. Bändi päätti kuitenkin keskenään toisin ja erotti Archin yhtyeestä. Tilalle bändiin otettiin parikymppinen Ray Alder, joka oli äänialaltaan vähintään edeltäjänsä veroinen, mutta laulumelodioiden suhteen huomattavasti vähemmän omaperäinen.

Vuosia myöhemmin Arch kertoi haastattelussa, että hän olisi kyllä lopulta jättänyt työnsä, jos bändi olisi sitä häneltä suoraan vaatinut. Nuoruus ja ylpeys iskeytyivät kuitenkin vastakkain siinä määrin, että toista mahdollisuutta kuin Archin ero ei lopulta ollut. Myös livenä laulaminen oli käynyt Archille yhä vaikeammaksi, sillä levyllä hän oli aina vetänyt niin sanotusti täysillä. Huonoina päivinä tämä tuotti ongelmia, mutta hyvinä iltoina Arch pystyi tekemään mitä tahansa, kuten alla olevasta pätkästä voi päätellä. Kyseessä on deluxe-painokseltakin löytyvä Sundance-klubin klippi Awaken the Guardianin kappaleesta Fata Morgana, johon joku on keksinyt yhdistää ääniraidan toiselta keikalta (alkuperäinen ääniraita kun on käytännössä kuuntelukelvoton):

Fates Warningin jälkeen Arch jätti enemmän tai vähemmän musiikkibisneksen taakseen ja elätti itsensä jossain vaiheessa ainakin huonekalupuuseppänä. Muuan bostonilainen yhtye nimeltä Dream Theater tosin sovitti Archia riveihinsä ensimmäisen levynsä jälkeen, mutta päätyi lopulta valitsemaan kanadalaisen James LaBrien...

Fates Warning jatkoi Ray Alderin kanssa, nousi 90-luvun puolella hetkellisesti hieman suurempaan suosioon Parallels-levyltä irrotettujen singlejen ansiosta, mutta haistatti sen jälkeen pitkät kaupallisuudelle ja palasi tunnelmallisen progemetallin pariin. Välit entiseen laulajaankin palasivat muutaman vuoden kuluttua. Arch vieraili yhtyeen keikalla jo Inside Out (1994)  -levyä seuranneella kiertueella.

Vuonna 2003 Arch julkaisi omalla nimellään EP:n Twist of Fate, jossa Archin lisäksi soitti Fates Warningin kantava voima, kitaristi Jim Matheos. Yhteistyö kahden välillä hiljeni lähes vuosikymmeneksi, kunnes vuonna 2011 Arch ja Matheos löivät jälleen hynttyyt yhteen ja puskivat pihalle kokonaisen albumin nimeltä Symphathetic Resonance, jota yhtye itsekin kutsuu Fates Warningin 11. levyksi.

Kaksi vuotta sitten yhtyeen fanit saivat joululahjan, jota kukaan ei olisi uskonut mahdolliseksi: vuoden 2016 huhtikuussa Fates Warningin Awaken the Guardianin aikainen miehistö nousisi lavalle Keep It True -festareilla ja esittäisi 30-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Awaken the Guardian -albumin kokonaisuudessaan. Myöhemmin varmistui, että yhtye tekisi saman myös Yhdysvalloissa, ProgPower USA -festareilla. Arch/Matheos-levyä seuranneelta kiertueelta kuvattujen pätkien valossa ei ole epäilystäkään, etteikö Arch pystyisi vielä tänäkin päivänä samaan kuin 30 vuotta sitten.

Fates Warning oli monella tapaa aikaansa edellä, ja Awaken the Guardianista on vuosien saatossa tullut todellinen kulttiklassikko. Muuan Mike Portnoy toteaa Awaken the Guardianin deluxe-painoksen saatesanoissa seuraavaa: “Hyvin usein fanit ja kriitikot katsovat Dream Theaterin luoneen kokonaan uuden, progressiivisen metallin genren… Totuus on kuitenkin se, että Fates Warning teki tämän jo useita vuosi ennen meitä.”

Se, että Fates Warning oli ensimmäisten joukossa, ei tee bändistä yksistään merkittävää. Merkittävän yhtyeestä tekee Awaken the Guardian, joka on yksi kaikkien aikojen parhaimmista albumeista. Levy on progemetallin kiistaton ja ohittamaton klassikko: omaperäinen, tunnelmallinen ja tiivis paketti, joka on kestänyt aikaa näihin päiviin saakka.06.04.2016, Esko Juhola
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Awaken the Guardian Live
Awaken the Guardian Live
[ BOX ]
Theories of Flight
Theories of Flight
[ CD ]
Darkness In A Different Light
Darkness In A Different Light
[ CD ]
Inside Out (Expanded Edition)
Inside Out (Expanded Edition)
[ CD+DVD ]
Parallels (Expanded Edition)
Parallels (Expanded Edition)
[ CD+DVD ]
http://www.fateswarning.com https://www.facebook.com/FatesWarning/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Soita Spotifyssa Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 3278
Palaa »