Kansitaide Van Halen
5150
CD
[ Warner Bros. ]

( 9+ )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Good Enough
02. Why Can't This Be Love
03. Get Up
04. Dreams
05. Summer Nights
06. Best of Both Worlds
07. Love Walks In
08. 5150
09. Inside

“Hello, bayyy-beh!” Ei vittu, voiko levy alkaa näin mauttomasti? Mielessä kävi välitön epäilys petoksesta. Ei mitään muuta. Kolmekymmentä vuotta sitten tämä oli isku nuorten Van Halen -fanien kasvoille. Timatti-Dave oli lähtenyt ovet paukkuen soolouralle, ja MTV pyöritti suupaltin nerokkaita videoita 24/7. Van Halenin tulevaisuus oli hämärän peitossa. Laulajaksi spekuloitiin milloin ketäkin. Lopulta soolouransa huipulla porhaltanut Sammy Hagar sai pestin. Veljesten yhtye sai välittömästi pilkkanimen Van Hagar, jota levy-yhtiö oli ilmeisen vakavasti miettinyt bändin nimeksi. Fanit puolestaan saivat vastauksen epäilyksiin albumilla 5150.

Alun järkytyksen jälkeen levy alkoi avautua. Poissa on DLR:n kieli poskessa viljelemä be-bop-a-lula, mutta tilalle saatiin laadukkaampaa laulua ja ennen kaikkea parempia laulumelodioita. Ehkä juuri sen takia 5150 tuntui enemmän sliipatulta aikuisrokilta kuin pähkähullulta kaahaukselta. Levyllä kun on kolme kosketinten kuljettamaa mahtihittiä: Why Can't This Be Love, Love Walks In ja hienon kitarasoolon sisältävä Dreams. Mikä tahansa muu bändi olisi ollut tällaisella setillä uransa taiteellisella huipulla vaan ei Van Halen, jonka edellinen levy oli ja on edelleen kiistaton mestariteos.

Sammy Hagar ei tosiaan ole Daven veroinen seremoniamestari, eikä miehestä irronnut huumoria edes nimeksi. Tätä alleviivaa levyn väkinäinen aloitushuuto, vaikka biisinä Good Enough on silkkaa Van Halenia. Huumorin sijaan taitava laulajakitaristi toi etenkin lavalle lisää liikkumavapautta. Eddie saattoi tarpeen vaatiessa keskittyä koskettimiin tinkimättä kitaralinjoista. Ehkä tässä piili syy fanien närkästykseen. Voiko bändi olla jo liian hyvä? Monen mielestä Daven sählääminen ja puutteellinen laulu toivat ripauksen inhimillisyyttä muuten liki täydelliseen soittoon.

Toinen tärkeä eroavuus oli luottomies Ted Templemanin poistuminen Daven tuottajaksi. Ironista sikäli, että hän tuotti Montrosen ikonisen nimikkoalbumin, jolla Sammy loisti ensimmäisen kerran. Tällä levyllä kitarasoundi ei ole enää niin pinnassa ja miksaus on muutenkin silotellumpi, aiempaa vähemmän livemäinen. Esimerkiksi Eddien kitara ei kuulu pelkästään vasemmasta kanavasta, syntetisaattorit pulputtavat stereokuvan keskellä ja basso jytisee taustalla.

Sammyn myötä myös sanoituksiin tuli enemmän syvyyttä, mikäli joku sellaista Van Haleniin kaipasi. Enää ei kuultu suunnitellusti improvisoituja välipuheita, one-linereita ja omakehua. Nyt laulettiin parisuhteista ja sydänten särkymisistä. Ero on pieni mutta merkittävä. Siinä missä Dave mehusteli aktin hekumasta – “Ah, you reach down, between my legs, ease the seat back” – Sammy mietti rakastetun tunteita seuraavana aamuna, “And baby I know what it's worth;  we can have have the best of both worlds a little heaven right here on earth".

Mikään ei ollut varsinaisesti muuttunut ja silti kaikki oli uutta. Get Up jytisee Alex Van Halenin maukkaasti tuotetun rumpusoundin kuljettamana; kakkospuolen avannut Best of Both Worlds ottaa nimensä mukaisesti parhaat palat Eddien ja Sammyn kemioista. Rennosti keinuva Summer Nights on ehtaa americanaa, kalifornialainen unelma 80–luvulta. Levy loppuu bändille tyypilliseen, veljelliseen sisäpiirin hölmöilyyn, Inside, joka sekin on aiempia vakavamman oloinen.

Kesän 1986 kuumin kysymys oli, kumpi pärjää paremmin levykaupan kassalla, Daven uusi superbändi vai uusiutunut Van Halen? Vastaus saatiin nopeasti, sillä 5150 toi Van Halenille ensimmäinen ykkössijan Billboardin listalla. Levyä on tähän mennessä myyty kymmenisen miljoonaa kappaletta. Van Halen saattaa AC/DC:n lisäksi olla ainoita yhtyeitä, joissa karismaattisen keulahahmon vaihtaminen vain lisäsi menestystä. Moni ei silti ole antanut tätä anteeksi ja kiistely Daven tai Sammyn paremmuudesta jatkuu yhä. Kolmenkymmen vuoden jälkeen kehtaan väittää, että molemmat olivat miehiä paikallaan.29.03.2016, Munamankeli
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
A Different Kind of Truth
A Different Kind of Truth
[ CD ]
The Best of Both Worlds
The Best of Both Worlds
[ 2CD ]
http://ww.van-halen.com/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Soita Spotifyssa Osta MORE MUSIC:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 2752
Palaa »