Kansitaide Haken
Affinity
CD
[ Inside Out ]

( 10 )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. affinity.exe
02. Initiate
03. 1985
04. Lapse
05. The Architect
06. Earthrise
07. Red Giant
08. The Endless Knot
09. Bound By Gravity

Brittiläinen Haken osui napakymppiin edellisellä levyllään. Vuoden 2013 Mountain-albumi lainaili 1970-luvun proge-estetiikkaa sekoittaen sen taitavasti progen moderniin tuuliin. Yhtye seisoi yksi jalka menneessä vuosikymmenessä, toinen nykyajassa. Se kannatti, sillä levy oli menestys ja se vei yhtyettä mittaville kiertueille. Tavastialla tuli todistetuksi yhtyeen iskukyky sen lämmitellessä Between The Buried And Me -yhtyettä. Mountainin, ja etenkin sitä seuranneen Restoration EP:n myötä Haken nousi vauhdilla modernin progen kärkikastiin omissa kirjoissani.
Sanomattakin selvää, että nelosalbumi Affinityä kohtaan oli siis odotuksia.

Affinity jättää 1970-luvun taakseen, ja nyt toinen jalka siiretäänkin tanakasti 1980-luvulle. Yhtye tunnustaakin tietoisesti hakeneensa vaikutteita kyseisen vuosikymmenen progesta. Tämä iskee vahvimmin naamaan levyn kolmannalle raidalla, 1985. Saatoin hieman lorauttaa ilosta housuun kappaleen ensimmäisen sähkörumpufillin kohdalla.

Kyse ei kuitenkaan ole vain kasariestetiikan kierrättämisestä. Affinityllä yhtyeen kaikki jäsenet ovat mukana kirjoitustyössä, ja tuloksena on syntynyt tolkuttoman kovaa jälkeä. Miten voikin olla, jumalauta, että bändi onnistuu poimimaan progen eri aikakausista kaikki parhaat jutut ja tekemään näin tolkuttoman kovaa ja itsensä kuuloista musiikkia? Missään vaiheessa ei ole fiilis, että tässä rakennettaisiin jotain pastissia.

Otetaan kaikki se, mikä viehättää Yesissä, King Crimsonissa, Rushissa, Dream Theaterissa ja Transatlanticissa. Lapataan se kaikki näille briteille polttoaineeksi. Heitetään joukkoon vähän vielä TesseracT-polymetriaa, niin syntyy Affinityn kaltaista ilotulitusta.

Teknisesti yhtye osaa tehdä miltei mitä tahansa. Vaikka välillä mennään Dream Theater -sfääreihin tekniikkaharjoitteissa, soitanta ei missään vaiheessa kuulosta itsetarkoitukselliselta kynäilyltä. Kaikki elementit palvelevat kokonaisuutta. Näin se homma pitääkin hoitaa.

Affinity on löysästi teemalevy. Sanoitukset käsittelevät sitä, miten me kaikki olemme kytköksissä toisimme joko kirjaimellisella tai abstraktimmalla tasolla. Lyriikoita ei nenän alla ollut tulkittavaksi, valitettavasti. 

Affinity on albumi, jossa jokainen elementti puoltaa paikkaansa eikä siihen mahdu tyhjäkäyntiä. Levyn kiintopisteeksi nousee varttitunnin kestävä The Architect -raita, jolla vierailee Leprousin Einar Solberg. Haken rakentaa kappaleistaan kumpuilevia matkoja, ja tämä toteutuu koko Affinityn mitalta. Ja hauskaa sinänsä, mutta nämä biisi toimivat myös yksittäinkin. Suosittelen silti kuuntelemaan kokonaisuutta.

Affinity ei ole albumi, jonka jaksaa kuunnella uudestaan. Se on albumi, jota ei malta olla kuuntelematta uudestaan. Väitän, että vuoden 2016 paras progelevy on tässä.29.04.2016, Petri Aarnikotka
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Visions (Re-issue 2017)
Visions (Re-issue 2017)
[ CD ]
Aquarius (Re-issue 2017)
Aquarius (Re-issue 2017)
[ CD ]
Restoration
Restoration
[ CD ]
http://www.hakenmusic.com https://www.facebook.com/HakenOfficial/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Soita Spotifyssa Osta MORE MUSIC:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 5158
Palaa »