Kansitaide Thunderstone
Apocalypse Again
CD
[ AFM Records ]

( 9- )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Veterans of the Apocalypse
02. The Path
03. Fire and Ice
04. Through the Pain
05. Walk Away Free
06. Higher
07. Wounds
08. Days of Our Lives
09. Barren Land

Kesto: 43 min.

Thunderstonen hiljaiselo on vihdoin ohi ja kaikki yhtyeen fanit voivat huokaista helpotuksesta: Apocalypse Again on odotuksen arvoinen tuotos. Se saattaa olla jopa yhtyeen paras levy, mutta vähintäänkin samalla viivalla The Burningin (2004) ja Tools of Destructionin (2005) kanssa – tyylillisesti uutukainen on myös lähempänä edellä mainittuja merkkipaaluja, vaikka ei olekaan halpa nostalgiakalastelu.

Apocalypse Again lähtee käyntiin tuplabasarit raikaen, rehellisesti rytisevällä Veterans of the Apocalypsella, joka iskee kyynikonkin epäilyksiltä hampaat kurkkuun; etenkin kappaleen viimeinen, pelkän taustalauljaköörin laulama kertosäe pakottaa hymyn kasvoille. Ensimmäisellä kuuntelulla musavideoralli The Path jätti hitusen kylmäksi, mutta koko levyn kontekstissa kuultuna sekään ei jätä valittamiselle tilaa. Olen aina ihaillut Pasi Rantasen ilmaisua, eivätkä vuodet ole olleet petollisia kulta-/raspikurkulle, sillä hienoista sävellyksistä ja sovituksista huolimatta Rantasen tulkinta kantaa levyn maaliin saakka.

Vaikka levyllä kunnioitetaan Thunderstone- ja melometalli-perinteitä, Apocalypse Again tarjoilee kuitenkin hetkittäin sävyjä tummemilta ja raskaammilta Evolution 4.0 (2007) ja Dirt Metal (2009) -levyiltä – perinteisemmän ilmaisun fanit voivat kuitenkin sysätä pelon syrjään, koska sävyt ovat levyllä osoittamassa, että uusi levy seisoo omilla jaloillaan, ei toistaen vanhoja meriittejä. Omaksi suosikkiveisukseni nousi vahvan melodian sijaan vahvan rytmin varaan rakentuva Higher, joka tuo hetkittäin mieleen takavuosien Until We Touch the Burning Sun -klassikon ja vain hyvällä tavalla. Kokonaisuuden päättävä Barren Land, puhesampleineen ja tunnelmallisine melodioineen on pysäyttävän hienoa kuultavaa kerta toisensa jälkeen.

Ei niin paljon hyvää, ettei jotain ei-ihan-niin-hyvää. Kömpelöt lyriikat ovat ominaispiirre melometallille, ja vaikka Thunderstonea heikompaa tekemistäkin tulviikin sisään ovista ja ikkunoista, nostan yhden asian esiin: sinä-muotoon kirjoitetut lyriikat ovat aina vaikea pala, koska niitä ei saisi yliviljellä. Valitettavasti niitä riistoviljellään eroosioon asti. Kenties Thunderstonen jässikät ovat halunneet osoittaa sanoitukset tietylle henkilölle/arkkityypille, mutta ”you will feel alive again” -tyylinen säe synnyttää (ainakin minussa) kerta toisensa jälkeen vastareaktion, ”älä kerro mulle miten ja mitä mä tunnen!” Kenties turhanpäiväistä nillitystä eikä koske pelkästään Apocalypse Againia, mutta kiinnittipä nyt huomion kuitenkin.

Alkuvuosi 2016 on tarjoillut monia todella kovia levyjä, eikä Thunderstonen paluulevy katkaise ketjua. Apocalypse Againin vahvuus on siinä, että siltä ei löydy filleriä, ei merkittävästi muita heikompia kappaleita eikä ylipitkiä intro- tai outro-instrumentaaleja: kun levyn kestoksi on ilmoitettu 43 minuuttia, Apocalypse Again tarjoilee 43 minuuttia ammattitaitoista ja rehellistä melometallia. Ei kenties vuoden kovin levy, mutta ihmeitä pitää tapahtua, jos Apocalypse Again jää Top 10:nen ulkopuolelle.

9/10, Aleksi Peura


Koko viime vuosikymmenen ajan Thunderstonen tendenssinä oli edetä levy levyltä raskaampaan suuntaan. Muutaman ensimmäisen kokopitkän peruspowerista yhtye siirtyi vähitellen Tools of Destructionin (2005) ja Evolution 4.0:n (2007) rankentuneen ilmaisun kautta lopulta tuon kehityssuunnan huipentaneeseen – jopa äijämetallimaisia piirteitä sisältäneeseen ja samalla yhtyeen raskaimpaan levyyn – Dirt Metaliin (2009). Tuo seitsemän vuotta sitten julkaistu edellisalbumi on bändin heikoin tuotos, joten on riemastuttavaa huomata yhtyeen kotiutuneen harharetkeltään takaisin jälleen enemmän power metalin konventioiden pariin aina alkuperäislaulaja Pasi Rantasen paluuta myöten. Ja kyllähän Apocalypse Again osoittaa, että bändin aktivoituminen on täysin perusteltua.

Jo heti terävästä avausraidasta Veterans of the Apocalypse käy selväksi, että yhtye operoi jälleen sillä alueella minkä se parhaiten taitaa: levy on tyylipuhdasta melometallia, jossa pääosassa ovat yksinkertaiset, mutta mielipuolisen iskevät melodiat. Avauskappaleen tasoa ja tarttuvuutta albumilla noudattavat sinkkuraita The Pathin lisäksi myös esimerkiksi Fire and Ice ja Through the Pain, jotka tarjoavat kaikki liudan aivokudokseen pinttyviä melodioita. Mainitsematta ei sovi jättää myöskään lähes kahdeksanminuuttista päätösraitaa Barren Land, joka tuo albumille muita biisejä monipuolisemmilla sävellysratkaisuilla sopivaa lisäeleganssia.

Levyllä on kuitenkin myös heikot hetkensä. Higher ja Days of Our Lives jumittavat häiritsevästi paikallaan koko kestonsa ajan, eikä melodiaosastoltakaan näiden kohdalla löydy mieleenpainuvia kulkuja. Periaatteessa ihan toimivaa metallia, mutta samantasoista taustamusiikkia löytyy monen keskinkertaisemmankin yhtyeen katalogista. Nämä biisit tuovat esimerkillisesti esiin Thunderstonen akilleen kantapään: heti kun yhtye koittaa tehdä irtiottoa perinteisestä powerista, lopputulos ei ole kovin onnistunut.

Näennäisestä suoraviivaisuudesta huolimatta levy paljastaa kovimmat valttinsa vasta usean kuuntelun myötä. Tässä genressä kappalerakenteet ja melodiat ovat usein siten rakennettuja, että tehokkaan popbiisin tavoin ne iskevät jo heti ensimmäisten kuuntelukertojen aikana. Thunderstone on kuitenkin saanut ujutettua biiseihin sen verran kerroksia, että parhain voima löytyy useamman pyöräytyksen jälkeen ja – mikä tärkeintä – kappaleet myös kestävät kuuntelua.

Apocalypse Again ei laita genrensä suuntaviivoja uusiksi, mutta se on siitä huolimatta viihdyttävää ja paikoin jopa herkullista kuunneltavaa.

8,5/10, Taavi Lindfors02.04.2016, Aleksi Peura / Taavi Lindfors
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Dirt Metal
Dirt Metal
[ CD ]
I Almighty
I Almighty
[ CDS ]
Evolution 4.0
Evolution 4.0
[ CD ]
Forevermore / Face In The Mirror
Forevermore / Face In The Mirror
[ CDS ]
10 000 Ways
10 000 Ways
[ CDS ]
http://www.thunderstone.org/ https://www.facebook.com/ThunderstoneOfficial Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 3101
Palaa »