Kansitaide Omnium Gatherum
Grey Heavens
CD
[ Lifeforce Records ]

( 7 )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. The Pit
02. Skyline
03. Frontiers
04. Majesty and Silence
05. Rejuvenate!
06. Foundation
07. The Great Liberation
08. Ophidian Sunrise
09. These Grey Heavens (instrumental)
10. Storm Front

Kesto: 56:12

Omnium Gatherum -liideri Markus Vanhala on ehtinyt sulostuttaa suomalaista metallikenttää jo parinkymmenen vuoden ajan. Miehen vanhin projekti on nimenomaan nyt seitsemännen täyspitkänsä julkaiseva Omnium Gatherum, mutta viime vuosina Vanhalan kepittelyä on saatu kuulla myös Insomniumissa ja Malpracticessa. Itselleni ensimmäinen kosketus Vanhalan musiikkiin tapahtui progemetalliyhtye Manitoun Valley of Evergreen -demon (2002) kautta. Onkin mielenkiintoista, kuinka Omnium Gatherumissa vuonna 2016 kuuluvat yhtä lailla jo vuoden 2003 Spirits and August Light -debyytiltä tutut melodisen mutta ärhäkän semikuolometallin elementit kuin paikoin hyvinkin voimakkaasti Manitoun suuntaan mielleyhtymiä piirtävät kitaraliidit. Toki bändi on vuosien mittaan muuttunut aavistuksen virtaviivaisemmaksi - tai sanottaisiinko kypsemmäksi, mutta esimerkiksi debyytiltä tutun Son's Thoughtsin voisi tänäkin päivänä heittää OG-keikkasettiin ilman, että kukaan huomaisi merkittävää tyylillistä hyppäystä.

Vaikken sanoisi Omnium Gatherumin musiikkia sinällään omaperäiseksi, on sen melodioissa ja biisirakenteissakin Vanhalan ja kumppanien monipuolisen taustan ansiosta tarpeeksi omaleimaisuutta. Ensimmäisen Grey Heavensilta irrotetun näytekappaleen, Skylinen, kuultuaan hätäisimmät ehtivät jo heittää hyvästit tälle omaleimaisuudelle, mutta onneksi levyn kakkosraita ei määrittele koko albumia sen enempää tyylin kuin tason puolesta. Toisaalta Skyline täyttää kaikki ensisinkun kriteerit: se on keskitempoinen, rakenteeltaan yksinkertainen ja melodioiltaan kansantajuinen – herregud, siinä on jopa modulaatio. Ja eikös kirjoittamaton sääntö yksinkertaisesti velvoita levyn heikoimman biisin valitsemisen ensisinkuksi?

Muutama vuosi sitten (on siitä itse asiassa viisi vuotta...) arvostelemallani New World Shadowsilla oli Grey Heavensiin verrattuna suurempi yllätysmomentti puolellaan, sillä sitä ennen olin pitkälti ohittanut Omnium Gatherumin tekemiset. New World Shadows osoittautuikin hyväksi levyksi, mutten silti kokenut tarpeelliseksi tsekata vuoden 2013 Beyondia muutamaa puolihuolimatonta Spotify-pyöräytystä tarkemmin. Grey Heavensilla on siis edessään yksinkertainen mutta vaativa tehtävä: esitellä selvästi parempia biisejä kuin New World Shadowsin vastaavat. "Lisää samaa" on tällaisen musiikin kohdalla aina ja ikuisesti hyvä kaava, mikäli laadussa pystytään hienoisesti vielä petraamaan edellisestä levystä. Ja onhan Grey Heavensillä hienoja kappaleita: kipakasti lähtötelineistä irtautuva The Pit, bändin dynamiikan hienoimmillaan esittelevät videobiisi Frontiers ja Rejuvenate! sekä levyn tarttuvimman riffin esittelevä Ophidian Sunrise. Nämä neljä sävellystä erottuvat harmaammasta taustasta lopulta varsin selvästi.

Reilut kahdeksan minuuttia kellottava Majesty and Silence jää selvästi New World Shadowsin eeppisten biisien, Everfieldsin ja etenkin Deep Coldin varjoon, kun taas The Great Liberationin iskuvoima ei noin 20 kuuntelukerran jälkeen tunnu enää riittävän. Foundationin kohtaloksi jää kilpailla tasapäin levyn heikoimman biisin tittelistä. Levy paketoidaan melko yllätyksettömällä These Grey Heavens -instrumentaalilla ja kipakalla Storm Frontilla, joka palauttaa kuuntelijan suurin piirtein niille jalansijoille, joista 56 minuuttia aiemmin lähdettiin.

Grey Heavensin jatkuva vertailu New World Shadowsiin ei tietenkään ole mielekästä kuin yhdestä syystä: kumman levyn minä näistä kahdesta valitsen todennäköisemmin kuunneltavakseni. Tällä hetkellä se olisi – eeppisellä hiuskarvan erolla – New World Shadows.15.02.2016, Antti Korpinen
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Beyond
Beyond
[ CD ]
New World Shadows
New World Shadows
[ CD ]
The Redshift
The Redshift
[ CD ]
Stuck Here On Snakes Way
Stuck Here On Snakes Way
[ CD ]
Years In Waste
Years In Waste
[ CD ]
http://www.omniumgatherum.org http://www.facebook.com/omniumgatherumband Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 3449
Palaa »