Kansitaide Amoral
In Sequence
CD
[ Imperial Cassette ]

( 9+ )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä!
01. In Sequence (Prologue)
02. Rude Awakening
03. The Betrayal
04. Sounds Of Home
05. The Next One To Go
06. Helping Hands
07. Defuse The Past
08. From The Beginning (The Note Part 2)

Kesto: 55 min.

Minulle Amoral on aina jäänyt hieman väliinputoajaksi: kyllähän ne varhaiset progedeath-lätyt ihan hyviä olivat, mutta eivät mitään tajunnanräjäyttävää neroutta; kyllähän Koivusen Arin kanssa tehdyt levy ovat jatkuvasti parantaneet, mutta vielä Fallen Leaves & Dead Sparrows (2014) ei sekään oikein kolissut toivotulla tavalla. Nyt kuitenkin niin sanotusti lähtee, kovaa. Kenties yhtyeen pitkänlinjan fanit ovat kanssani toista mieltä – ja jos ovat, olkoot – mutta In Sequence on Amoralin paras levy. Sitä kuunnellessa ensimmäistä kertaa todella tajusin Amoralin hienouden.

Ennen kuin syvennymme In Sequencen analysointiin, hoidetaan yksi asia pois alta: In Sequence ei ole Reptile Ride (2007) 2.0. Vaikka Niko Kalliojärvi palasi bändiin kolmanneksi kitaristiksi ja örisijäksi, ja vaikka levy on yhtyeen raskain melkein kymmeneen vuoteen, se on silti jatkoa Fallen Leaves & Dead Sparrowsille, ei Reptile Ridelle. Jos siis mielestäsi Amoral oli Amoral vain Kalliojärven öristessä progedeathia, In Sequence ei välttämättä miellytä. Lähimmäs Reptile Riden taajuuksia In Sequence kurkottaa loppupuolen Defuse the Pastissa, jossa ei puhdasta laulua kuulla ollenkaan, mutta senkin kuunteleminen vanhempien levyjen rinnalla tuntuu vieraalta.

In Sequence on Progea, isolla alkukirjaimella. Kappleista lyhyin on neliminuuttinen Sounds of Home, joka olisi kuin kotonaan -70-luvun progejättiläisten tai vaikkapa Opethin levyillä. Muiden kappaleiden, jopa intronkaltaisen In Sequence (Prologue) -tunnelmapalan, mitat liikkuvat akselilla kuudesta kahteentoista minuuttiin, mutta maratonimitoistaan huolimatta kappaleet eivät tunnu liian pitkiltä. Sävellyksissä tapahtuu koko ajan jotain, ja vaikka musiikki ottaisi totaalisia äkkikäänteitä – mistä esimerkkinä mainittakoon The Betrayalin intiaanisävelmää muistuttavan intron jälkeen päälle puskevat blastbeatit ja orkestraatiot – flow ei katkea kertaakaan. Informaatiota vyörytetään päälle jatkuvalla syötöllä, mutta kertaakaan kuulija ei muserru sen alle. In Sequencen proge on parasta sorttia, sillä siitä saa välittömästi jonkinlaisen otteen, mutta todella levyn käsittää vasta kymmenien kuuntelujen jälkeen.

Vaikka Ari Koivunen herättää monissa ”tr00” metallin perään huutelevissa ukoissa ja eukoissa voimakkaita negatiivisia tuntemuksia, hän on merkittävä tekijä In Sequencen erinomaisuudessa. Sounds of Home ei olisi yhtä hyvä kappale jonkun toisen tulkitsemana, ja harvalta em. kappaleen taidolla hoitelevalta solistilta lähtisi Helping Handsin päräyttävän hieno kertosäe tuosta noin vain. Kalliojärvi tuo örinällään oivallisen mausteen Amoralin musiikkiin – hänen tulkintansa nostaa omissa kirjoissani levyn Fallen Leaves & Dead Sparrowsia kiinnostavammaksi ja monipuolisemmaksi – mutta todellisuudessa laulajarintamalla show on Koivusen.

Ei In Sequence täydellinen levy ole, vaan esimerkiksi kolmen kitaran stemmoja voisi käyttää rohkeammin ja The Next One to Go on muuten erittäin kovalaatuisen levyn ainoa merkittävämpi ryppy. Näistä ja muutamista muista marginaalisen pienistä ongelmista huolimatta In Sequence osoittaa, että vuodesta 2009 alkaen nousujohteinen ura ei pysähtynyt vuoden levy -ehdokkuuksia keränneeseen Fallen Leaves & Dead Sparrowsiin. Aina eteerisestä In Sequence (Prologue):sta From the Beginning (The Note pt. 2):n haikean kauniiseen piano-outroon In Sequence vaatii kuulijaansa pysähtymään, keskittymään ja antautumaan tunteiden ja tunnelmien vuoristoradalle.21.02.2016, Aleksi Peura
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Fallen Leaves & Dead Sparrows
Fallen Leaves & Dead Sparrows
[ CD ]
Beneath
Beneath
[ CD ]
Show Your Colors
Show Your Colors
[ CD ]
Year of the Suckerpunch
Year of the Suckerpunch
[ CDS ]
Reptile Ride
Reptile Ride
[ CD ]
http://www.amoralweb.com/ https://www.facebook.com/amoralweb/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Soita Spotifyssa Osta MORE MUSIC:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 5371
Palaa »