Kansitaide Dream Theater
The Astonishing
2CD
[ Roadrunner Records ]

( 10- )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
CD1:
01. Descent Of The NOMACS
02. Dystopian Overture
03. The Gift Of Music
04. The Answer
05. A Better Life
06. Lord Nafaryus
07. A Savior In The Square
08. When Your Time Has Come
09. Act Of Faythe
10. Three Days
11. The Hovering Sojourn
12. Brother, Can You Hear Me?
13. A Life Left Behind
14. Ravenskill
15. Chosen
16. A Tempting Offer
17. Digital Discord
18. The X Aspect
19. A New Beginning
20. The Road To Revolution

CD2:
01. 2285 Entr’acte
02. Moment Of Betrayal
03. Heaven’s Cove
04. Begin Again
05. The Path That Divides
06. Machine Chatter
07. The Walking Shadow
08. My Last Farewell
09. Losing Faythe
10. Whispers On The Wind
11. Hymn Of A Thousand Voices
12. Our New World
13. Power Down
14. Astonishing

Vaatimattomat 130 minuuttia kellottava scifi-rockooppera The Astonishing on melodisinta – ja parasta – Dream Theateria sitten vuoden 2000 ja Scenes from a Memoryn. Puhutaan siis yhtyeen top kolmoseen sijoittuvasta mestariteoksesta.

Tuplalevy kertoo fantasiatarinan tulevaisuuden yhteiskunnasta, jossa orgaaninen musiikki on kielletty. Sallitusta äänentuotannosta vastaa tekoäly nimeltä Noise Machines, ja ihmisten ilmaisuhalut pidetään kurissa ja nuhteessa levyn kannessakin kuvattujen valvontarobottien avulla. Apaattiseksi alistetun kansan joukosta nousee messias, laulutaitoinen lapsi, joka saa tuekseen kapinallisjoukot, Ravenskill Militian.

Näin tiivistettynä juoni vaikuttaa naiivilta, mutta musiikillisesti ja suorastaan elokuvamaisessa tiiviydessään The Astonishing on niin vietävän hyvä, että albumille avukseen kuoron, täyden orkesterin ja elokuvasäveltäjä David "Beckin isä" Campbellin saanut Dream Theater saa naiivin lapsenuskon tarttumaan kuuntelijaankin. Levyn suuruudesta kertonee sekin, että vaikka tarinassa on kyse fantasiasta, Dream Theater onnistuu elämänmyönteisen scifi-dystopiansa puitteissa olemaan myös hienovaraisesti, mutta universaalisti kantaaottava.

Orkesteria ja kuoroa käytetään tarkoituksenmukaisesti eikä äänimaailmaa turboahdeta sinfoniseksi, vaan pikemminkin siitä tulee mieleen tapa jolla esimerkiksi loistava X-Japan käyttää klasarielementtejään: kaikki on orgaanista eikä mitään paisutella, vaan dynamiikka hyväilee korvia ja sielua. Bändi ei myöskään sorru briljeeraamaan maailmankuululla taituruudellaan – sillä osastolla Dream Theaterilta on varmaan kuultu jo kaikki – vaan yhtye pelaa läpi levyn vahvoilla melodioilla ja ihmisyyteen vetoavilla teemoilla, saaden jotain kuulijan sielussa läikehtimään. Bändin statuksen soitannollisen taituruuden toteemipaaluna tietävät varmasti jo semisti aivokuolleetkin, jos vain musiikkia yhtään seuraavat, mutta nyt bändin uran lähestyessä 30–vuotisjuhliaan, on se hetki, kun nostan James LaBrien kaapin päälle. Vaikka luultiin, että kanadalaishemmo on jo parhaat laulupäivänsä nähnyt, The Astonishingilla hän esittää rockoopperan kaikki _kahdeksan_ pääroolia, löytäen äänestään ja tyylikirjostaan niille kaikille omat persoonallisuuspiirteet ja oman soundin. Aina Dream Theaterin heikoksi lenkiksi parjattu LaBrie näyttää nyt ne kuuluisat närhen munat.

Totta kai, onhan levyllä niitä Jordan Rudessin pikkuisen vammaisilta kuulostavia soudiratkaisuja ja seinästä repäistyjä jatsijuoksutuksia, mutta niistä nyt on vuosien varrella tullut jo Dream Theateriin kuuluva elementti. Kärpäsensieluiset soittonörtit jaksavat myös varmasti vielä The Astonishingin jälkeenkin jatkaa kampeamistaan aiheesta kumpi on parempi rumpali, Portnoy vai Mangini, mutta fakta on se, että The Astonishingin kannalta sillä ei ole mitään väliä. Musikaalimaiset kappaleet on sävelletty ns. valmiiksi ja soitetaan livenäkin sellaisinaan eli ne eivät kaipaa improvisointia, Nintendo-rumpalointia, sokaisevan nopeita hyper-blasteja tai murtoluvuilla laskettavia fillejä. Suurin osa näistä biiseistä tottelee Tuomas Holopaiseltakin tuttua mottoa "musiikki on tunnetta". Jos otetaan verrokeiksi sellaisia suoraan sieluun vetoavia DT-hittejä kuin Through Her Eyes, The Spirit Carries On, Home, Peruvian Skies ja vastaavat, The Astonishingista vähintään puolet on verrattavissa niihin. Tokihan kahteen tuntiin mahtuu myös pelkästään tarinankuljetuksellisia välisoittoja ja kimuranttia progeakin, mutta koko teoksen aikana mikään The Astonishingilla ei tunnu turhalta. Päinvastoin, ne parhaat hetket, kuten When Your Time Has Come, saavat sydämen suorastaan pamppailemaan riemusta ja palauttavat vanhan fanipojan uskon siihen, että Dream Theater on edelleen halutessaan progeheavygenren itsevaltias.

Toistan: The Astonishing on melodisinta – ja parasta – Dream Theateria sitten vuoden 2000.

130 minuutin tiivistunnelmaisen elokuvan loppuhuipennuksen vielä kaikuessa kuuloelimissä, The Astonishing lähes pakottaa painamaan play-nappia uudestaan.29.01.2016, Mape Ollila
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Dream Theater
Dream Theater
[ CD ]
A Dramatic Turn of Events
A Dramatic Turn of Events
[ CD ]
Black Clouds & Silver Linings
Black Clouds & Silver Linings
[ CD ]
Greatest Hit (...and 21 Other Pretty Cool Songs)
Greatest Hit (...and 21 Other Pretty Cool Songs)
[ 2CD ]
Systematic Chaos
Systematic Chaos
[ CD ]
http://www.dreamteater.net https://www.facebook.com/dreamtheater Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 9234
Palaa »