Kansitaide Avantasia
Ghostlights
CD
[ Nuclear Blast ]

( 9+ )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Mystery of a Blood Red Rose
02. Let the Storm Descend Upon You
03. The Haunting
04. Seduction of Decay
05. Ghostlights
06. Draconian Love
07. Master of the Pendulum
08. Isle of Evermore
09. Babylon Vampyres
10. Lucifer
11. Unchain the Light
12. A Restless Heart and Obsidian Skies

Kesto: 70 min.

Avantasian edellinen levy, parin vuoden takainen The Mystery of Time (2013) jätti monet kuulijat ärtyneiksi, sillä alun perin power metal -oopperoina elämänsä aloittanut Tobias Sammetin (Edguy) sivuprojekti oli muuttunut hard rockiksi. Minulle The Mystery of Time ei ollut suuri tyylirikko, vaan Avantasian kiinnostavimmat aspektit – Sammetin huikea melodiavainu ja draamantaju sekä vierailevat solistit – olivat yhä tallella, ja olipa levyllä yksi julkaisuvuotensa hienoimpia sävellyksiäkin. Uusi Ghostlights-levy toisaalta jatkaa The Mystery of Timen rokkaavampaa linjaa, mutta toisaalta vie ajatukset väkisinkin bändiksi muuttuneen projektin alkuaikoihin, niihin asteen metallisempiin levyihin.

Metallisuuden puolesta puhuu jo jälleen erittäin nimekäs vierailijalista: joukossa on niin Dee Snider (Twisted Sister), Geoff Tate (ex-Queensrÿche, Operation: Mindcrime), Marco Hietala (Nightwish, Tarot) kuin Sharon Den Adel (Within Temptation), unohtamatta vakiintuneita vierailijoita, Michael Kiskeä (ex-Helloween), Jorn Landea ja The Mystery of Timella vieraillutta Ronnie Atkinsia (Pretty Maids). Kiinnostavampaa kuin erittäin kova solistikatras on kuitenkin se, että jos joillakin aiemmilla Avantasia-levyillä osa vierailijoista on laulanut Sammetin suohon, nyt maestro itse on kukkona tunkiolla: sinkkubiisiksi valittu levyn avausraita Mystery of a Blood Red Rose menee laulujen osalta niin komeasti, että heikompia hirvittää, ja vielä pelkästään Sammetin omilla äänijänteillä.

Myös sävellyksissä on metallisempaa särmää: vaikka levyn alkupuolelta löytyy 2010-luvun Avantasialle tyypillisiä kappaleita, puolivälin jälkeen tuplabasarit läimivät menemään ahkerimmin vuosikymmeneen. Pakollisen Kiskelle sävelletyn tuplabasaribiisin sijaan vauhtia ja vaarallisia tilanteita löytyy noin joka toisesta kappaleesta. Metallisemman ilmaisun lisäksi myös sinfoniset elementit ovat ottaneet suuremman tilan äänimaisemasta: Marco Hietalan kanssa tulkittu Master of the Pendulum on kuin suoraan nykymuotoisen Nightwishin levyltä, pelkästään hyvässä mielessä. Dee Sniderin pääosin laulama The Haunting ei kuulosta alkuunkaan We’re Not Gonna Take Itiltä, vaan tuo enemmän mieleeni Trans-Siberian Orchestran ja sinfoniaorkesterilla paisutetun Savatagen.

Avainsana Ghostlightsissa on monipuolisuus, hallittu sellainen. Alkupuolen rokimmat rallit tasapainottuvat loppupuolen menevämmillä metallirymistelyillä; sinfoniaorkesterit jäävät taka-alalle levyn ja samalla kenties koko Avantasian parhaan kappaleen, goottirokilta soundaava Draconian Loven, aikana. Jos The Mystery of Timella oli jokin suuri ongelma, se oli ehdottomasti munaton balladi Sleepwalking, ja olinkin hieman skeptinen miltä pakollinen tunnelmapala tällä kertaa kuulostaisi. Turhaan: Sharon Den Adelin tulkitsema Isle of Evermore on haikea ja kaunis sävellys, joka ei tympäise; myös Jorn Landen kanssa duetoitu puoliballadi Lucifer räjähtää pois pianopimputtelusta ja iskee päälle puhdasverisen power metal -vaihteen. Yksittäisistä hetkistä voisi nostaa melkein jokaisen kappaleen esiin, mutta viimeisen huomion annan Geoff Taten laulamalle Seduction of Decaylle, joka osoittaa kuinka kova solisti Tate yhä on ja kuinka hänen ei pitäisi enää antaa tehdä biisejä itselleen... tai oikeastaan kenellekään.

Vaikka Avantasia ei ole missään välissä sukeltanut aallonpohjaan tai pohjamutiin, Ghostlights yllätti: se on paras Sammetin levytys vuosikymmeneen. Levy on todella pitkä, mutta se ei silti tunnu liian pitkältä saati tylsältä – yksikään kappale ei kuulosta filleriltä, mitä ei voi vaikkapa Angel of Babylonin (2010) kappalemateriaalista sanoa. Musiikillisesti levy jatkaa siitä mihin The Mystery of Time päättyi, mutta sisältää enemmän kuin vähän The Metal Operoilta (2001 & 2002) otettuja oppeja, uusia ideoita ja innovaatioita myöskään unohtamatta.25.01.2016, Aleksi Peura
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
The Mystery Of Time
The Mystery Of Time
[ CD ]
The Flying Opera
The Flying Opera
[ DVD ]
The Wicked Symphony
The Wicked Symphony
[ CD ]
Angel of Babylon
Angel of Babylon
[ CD ]
The Metal Opera Part I & II - Gold Edition
The Metal Opera Part I & II - Gold Edition
[ 2CD ]
http://www.avantasia.net https://www.facebook.com/avantasia Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 5219
Palaa »