Kansitaide Gentle Storm, The
The Diary
CD
[ InsideOut ]

( 7½ )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
CD1: Gentle
01. Endless Sea
02. Heart of Amsterdam
03. The Greatest Love
04. Shores Of India
05. Cape Of Stoms
06. The Moment
07. The Storm
08. Eyes Of Michiel
09. Brightest Light
10. New Horizons
11 Epilogue: The Final Entry

CD2: Storm
01. Endless Sea
02. Heart of Amsterdam
03. The Greatest Love
04. Shores Of India
05. Cape Of Stoms
06. The Moment
07. The Storm
08. Eyes Of Michiel
09. Brightest Light
10. New Horizons
11 Epilogue: The Final Entry

Arjen Lucassen on aina ollut suurten kokonaisuuksien ja teemojen mies. The Gentle Stormilla mies tekee saman levyn tuplana: ensin perinteisemmin 1700-luvun soittimin sovitettuna, toisella kerralla mukana ovat bändi-instrumentit. Kevyempi tulkinta on nimeltään Gentle, raskaampi sovitus puolestaan Storm.

Laulajaksi Lucassen on pestannut aina yhtä ihanan Anneke Van Giersbergenin. Mikäjottei. Anneke sopii Lucassenin mahtipontisiin sovituksiin kuin rakastaan kaipaava seilori vanhan kuunarin kannelle. Levy sijoittuukin Hollanin kultaiseen 1700-lukuun, jolloin maa harppoi eteenpäin usealla eri saralla. Lucassenin albumi puolestaan keskittyy rakastavaisten tarinaan tuossa aikakaudessa. Nainen jää rannalle, kun mies lähtee pariksi vuodeksi merille. Onneksi posti kulkee.

Saatekirje väittää The Diaryn olevan yksi Lucassenin viime vuosien melodisimmista teoksista. Kieltämättä totta. Kappaleissa on mieleen pesiytyviä melodioita, ja Anneken laulumelodioiden ympärille rakennettu levy etenee kuin pukujuhlat kuvernöörin kartanolla merenkäyntiä unohtamatta. Mahtipontisuutta löytyy, mitä vain alleviivaavat puhaltimet, jousisoittimet ja kuorot.

The Diary on teoksena upea. Kappaleet vievät pitkälle matkalle, josta ei vaihtelua puutu. Ennen kaikkea Lucassen pitää teoksensa kauttaaltaan mielenkiintoisena. Hieman vajaan tunnin mittainen merimatka menee kuin siivillä.

Mutta sitten tulee se levyn, tai levyjen, suuri ongelma. Gentlellä ja Stormilla on molemmilla hienoja hetkiä, mutta huomasin lopulta kuuntelevani bändisoitimien, kuorojen, jousien ja puhaltimien täyttämää Storm-albumia useammin kuin The Diaryn huomattavasti keskiaikatapahtumaan paremmin soveltuvaa Gentle-puolta. Kokonaisuudesta huomaa valitsevansa sen suosikkipuolen toisen jäädessä vähemmälle huomiolle. The Diary olisi kelvannut minulle ihan hyvin pelkkänä Storm-versionakin.

Mutta siltikin, ei Lucassenin tai Giersbergenin fanien tarvitse pettyä. Mutta harva varmasti jaksaa kuunnella kolikon molemmat puolet yhtä soittoa.13.05.2015, Niko Kaartinen
http://www.arjenlucassen.com/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Soita Spotifyssa Osta MORE MUSIC:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 1425
Palaa »