Kansitaide Dynfari
Vegferð Tímans
CD
[ Code666/Aural Music ]

( 9+ )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Ljósið
02. Óreiða
03. Sandkorn(í stundaglasi tímans)
04. Hafsjór
05. Fall hinna XCII og 257,885,161 – 1 sálna
06. Vegferð I - Ab Terra
07. Vegferð II - Ad Astra
08. Vegferð III - Myrkrið

Kävelylenkki luonnossa, aurinkoisena lauantaina on oiva hetki syventyä islantilaisen Dynfarin tuoreeseen Vegferð Tímansiin. Levyn nimi tarkoittaa jotakuinkin “matka halki ajan” ja sille on purkitettu bändin omien sanojen mukaan 56 mustan metallin minuuttia kestävää tunnelmointia ihmisyyden merkityksettömyydestä suunnattomassa maailmankaikkeudessa, sekä siitä kuinka me vääjäämättä astelemme kohti ihmiskunnan loppua. Teemahan sopii kesäpäivään hienosti kuin raittiuskerhon tapaaminen Tallinkilla. Tai niin sitä ainakin luulisi.

Tie kohti tuomiopäivää alkaa enteilevästi valoksi (Ljósið) nimetyllä kappaleella. Valosta alkaa matka, jossa kappaleet sulautuvat yhdeksi tunnemaailman tähtikartaston läpi kiitäväksi luotaimeksi. Levyllä liidetään välillä valon nopeutta läpi pimeyden, eksytään sumuun ja sakeuteen, kunnes noustaan takaisin auringon valoon ja kirkkauteen. Jos tässä on kyse ahdistavasta ja self destruct -nappulaa painaneesta dystopiasta, niin kovin kaunein sävelin sitä polkua loppua kohti mennään. Synkkää Dynfarin soundista kun ei oikein tahdo millään saada. Kauniin maalailevaa tunnelmointia löytyy sitäkin enemmän. Edes säröisen kitaran ja blastbeatin rytmittämät nopeat osuudet eivät ole synkkiä, vaan korkeintaan hennon melankolisia. Mahtipontisuutta kyllä löytyy, ja lisäksi nopeus ja raskaus tuovat ryhtiä sekä voimaa äänimaailmaan. 

Kauneuden ja positiivisen melankolian tunnelmaan vaikuttaa vahvasti sekin, ettei kappaleiden islanninkielisesti muristuista lyriikoista pysty luonnostamaan minkäänlaista mielikuvaa. Kieli ja sanat toimivat musiikin jatkeena, lisäinstrumenttina joka ei salli ennakkoasenteiden muodostamista eikä tarvetta ymmärtää kaikkea. Ollaan täysin soitinten armoilla kuin klassisessa musiikissa. Islantia taitamattomalle kuulijalle tarjotaan mahdollisuus olla iloisen tietämätön lauletusta tekstistä ja sallitaan täysi vapaus olla kokonaisuuden muodostaman mielikuvan maailmassa. Harvoin tämä tuo näin täydellistä tyytyväisyyttä. Sen voi laskea vain ja ainoastaan Dynfarin sävellysten vahvuudeksi.

Levyltä on turha nostaa esiin yksittäistä kappaletta, koska tässä on kyse kerralla nautittavasta kokonaisuudesta. Varaa siis ainakin 56 minuuttia aikaa ja häiritsemätöntä rauhaa, ihan sama löytyykö se pimeästä kellarista vai kevätauringon valaisemasta luonnosta. Alusta loppuun yhteen putkeen, silkasta kunnioituksesta ja taiteen, bändin ja tälle levyn arvostuksesta.04.04.2015, Henry Lunabba
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
The Four Doors Of The Mind
The Four Doors Of The Mind
[ CD ]
http://dynfari.bandcamp.com/ https://www.facebook.com/Dynfari Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Soita Spotifyssa Osta MORE MUSIC:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 3403
Palaa »