Kansitaide Minutian
Inwards
CD
[ Secret Entertainment ]

( 8+ )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Hollow Heroics
02. On Derelict Sidings
03. The Crust of the Earth
04. Void Within
05. Onus
06. Burning Bright
07. Manifest
08. Aphelion
09. Redeemer

Minutian julkaisee toisen kokopitkänsä vuonna 2011 ilmestyneen esikoisen Repercussionsin jo haalenneissa jalanjäljissä. Yhtyeen kitaristi Jaakko Jernbergin odottamattoman poismenon johdosta levyprosessi on hieman venähtänyt. Albumi onkin omistettu edesmenneelle kitaristille ja levyn päättää Jernbergin säveltämä ja sanoittama Redeemer. Kuten levyn nimestäkin voi päätellä, sanoituksissa prosessoidaan poismenoa ja matkaa sisäänpäin, useista eri perspektiiveistä.

Ensimmäisellä pyöräytyksellä levy ei uponnut sitten millään. Mutta kun seuraava pyöräytys osui automatkalle Helsingistä Turkuun [sic], ennen aamunkoittoa, lopputalven synkeän räntätihkusateen keskelle, niin tämä levy oli sille (sielun)maisemalle täydellistä taustamusiikkia. Aivan kuten edellinenkin levy, tämäkin vaatii siis useamman kuuntelukerran avautuakseen.

Suhteellisen hidastempoiset ja viipyilevät kappaleet tuovat mieleen Toolin ja ajoittain Pink Floydin. Omaleimaisuutta kuitenkin tältä progerock-lätyltä löytyy, eikä vähiten laajalla skaalalla tulkitsevan laulaja Mikko Heinon ansiosta. Nopampiakin tempoja löytyy kuten mielenkiintoisen ja häiriintyyneen melodinen Manifest, jonka kitaramelodia jää pyörimään päähän, mutten muista sitä kertaakaan oikein, ihanaa. Lisää häiriintynyttä fiilistä levylle annostelee myös vieraileva pianisti Elias Patrikainen (Onus).

Usein valittelen liian pitkistä biiseistä, mutta kuten aina, ei se pituus vaan se miten sitä käyttää. Nimittäin näissä viipyilyissä on kosolti ideaa mukana, biisit kehittyvät kuin vaivihkaa ja draaman kaari pysyy kasassa (Aphelion). Edelleenkin bändi malttaa olla soittamatta liikaa ja mennään biisit edellä. Ja mainitaan nyt vielä, että kansitaiteesta tulee mieleen 70-luvun scifi-sarjakuvat (tyyliin Valerian), joka sekin osaltaan kuvastaa levyn tunnelmaa hienosti.

Ihan täysosuma ei levy kuitenkaan ole, saundimaailma ja miksaus voisi olla vielä hiotumpi ja laulajan ajoittainen Warrel Dane -mittoihin kasvava vimmaisuus (Hollow Heroics) varmasti karkoittaa osan kuuntelijoista. Ihan himpun verran lisää melodisuutta sekä ihan mikropiirun verran arrausten tiivistämistä ei myöskään olisi pahitteeksi. Joka tapauksessa edellä mainitut ovat niitä kuuluisia pikkuasioita ja edellisestä levystä parannusta on havaittavissa ja asema nykyprogen kentällä se vaan vankistuu.
 27.02.2015, Jaakko Nikko
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Repercussions
Repercussions
[ CD ]
http://www.minutian.com/ https://www.facebook.com/minutian Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Soita Spotifyssa Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 1337
Palaa »