Kansitaide Black Sabbath
Black Sabbath
LP
[ Vertigo ]

( 9 )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä!
01. Black Sabbath
02. The Wizard
03. Behind the Wall of Sleep
04. N.I.B.
05. Evil Woman (Don't Play Your Games with Me) (Crow-cover)
06. Sleeping Village
07. Warning (Aynsley Dunbar Retaliation -cover)

Kesto: 38:07

Helmikuun 13. päivä vuonna 1970 osui perjantaille, kuten tänäänkin. Intiassa, lähellä New Delhiä tiikerin kerrotaan tappaneen 48 ihmistä, mutta muualla 13.2. tuntui tavalliselta päivältä muiden joukossa. Mannerlaatat eivät törmänneet toisiinsa tavallista raskaammin, eikä tuomiopäivän uhka muutenkaan tuntunut välittömältä.

Birminghamissa, Englannissa sää oli sateinen. Ei kovin poikkeuksellista Midlandsissä. Ehkä pilvet kuitenkin roikkuivat tavallista alempana ja ukkonenkin jyrähteli - näin haluan uskoa. Jälkijättöisesti tuo päivä on nimittäin ottanut paikkansa historiankirjoissa heavy metalin synnyinpäivänä, kun Tony Iommin, Ozzy Osbournen, Geezer Butlerin ja Bill Wardin pari vuotta aiemmin muodostama Black Sabbath julkaisi omaa nimeään kantavan debyyttialbuminsa.

Toisinaan Black Sabbathin ensialbumin merkitys hieman jopa ylikorostuu metallimusiikin kronikoissa. Levy on rinnastettavissa ennemmin Jeesuksen syntymään kuin alkuräjähdykseen: vaikka ajanlaskumme nollakohta onkin asetettu Jeesuksen arvioituun syntymävuoteen, ei aika alkanut tuosta hetkestä. Väittelyt siitä, oliko Black Sabbath kaikkien aikojen ensimmäinen heavy metal -albumi, ovatkin mielestäni todella epäkiinnostavia. Fakta on, että lumipallo oli lähtenyt vierimään jo vuosia aiemmin. Monen mielestä juuri Black Sabbath oli kuitenkin se levy, jolla rock-musiikki saavutti vaadittavan tiiviyden ja raskauden, jotta sitä saatettiin kutsua heavy metaliksi.

Ajalle tyypillisesti Black Sabbathin debyyttilevyltä löytyy viiden originaalin lisäksi kaksi lainakappaletta, jotka ovat tänä päivänä tunnetumpia nimenomaan Black Sabbath -versioina. Molemmat biisit istuvatkin saumattomasti levykokonaisuuteen. Jamittelevassa Warningissa on rönsyjä, jotka Black Sabbathin olisi kenties toivonut pitävän ilmaisunsa keskiössä myöhemmilläkin levyillä. Debyyttilevyn kiistaton alpha ja omega on kuitenkin sen nimibiisi, jonka paholaismainen, tritonukseen nojaava pääriffi, pahaenteinen intro ja sanoituksellinen kuvasto kiteyttävät heavy metalin olemuksen täysin vastaanpanemattomasti heti levyn alkusekunneista lähtien. Se on nyt ja aina itselleni Black Sabbathin paras kappale, joka jättää loput debyyttilevyn materiaalista tylysti taakseen - niin hienoja kappaleita kuin vaikkapa The Wizard ja Sleeping Village ovatkin. Kokonaisuutenakin debyyttialbumi kuuluu omalla listallani yhtyeen kolmen parhaan levyn joukkoon - jonain päivinä jopa sille piikkipaikalle.

Yhtä albumia huomionarvoisempaa lieneekin se, mitä Black Sabbath ehti jo viidellä ensimmäisellä albumillaan vuosina 1970-1973 tehdä raskaan rockin viitekehyksessä - tai ehkä ennemmin viitekehykselle. Väittelyä ensimmäisestä metallibändistä voidaan jatkaa loputtomiin, mutta merkittävimmästä puhuttaessa yksimielisyys voisi olla vielä nykyistäkin laajempaa.13.02.2015, Antti Korpinen
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Live... Gathered in Their Masses
Live... Gathered in Their Masses
[ DVD ]
13
13
[ CD ]
God Is Dead?
God Is Dead?
[ iTunes ]
Paranoid - Classic Albums
Paranoid - Classic Albums
[ DVD ]
Dehumanizer
Dehumanizer
[ CD ]
http://www.blacksabbath.com http://www.facebook.com/BlackSabbath Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 3754
Palaa »