Kansitaide Tähtiportti
Tähtiportti
CD
[ Svart Records ]

( 9 )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Kruunujen kruunu - Karjaportti / Himon portti
02. Tähtiportti I
03. Tähtiportti II
04. Poikarakkaus
05. Olen oikeassa! Lihaportti / Jouluportti / Tiedon portti
06. Tähtiportti III: Ikuinen talvi
07. Tähtiportti IV: Luciferin pylväs
08. Viimeinen tähtiportti

Kesto: 34:55

Tähtiportti saattaa hyvinkin olla paras levy, jonka olen kuullut viimeiseen puoleentoista vuoteen. Kun portit Kruunujen kruunun jälkeen kunnolla avautuvat, kuuntelijan matka kohti tähtiä alkaa alhaalta, meren syvimmästä notkosta, Atlantiksesta. Se, että muutamaa minuuttia myöhemmin ollaan Tähtiportti I:n loppupuolen tanssittavissa tunnelmissa on jotain käsittämätöntä, mutta juuri biisin pimeä tunnelma noituu kuuntelijan raajat liikkeelle. Vastaava, pakottava pulssi on myös Ikuisessa talvessa, jonka rivit "Ikuinen orgasmi / Ikuinen talvi", ovat omiaan kuvaamaan Tähtiportin teknonsukuisen musiikin primitiivistä mutta toisaalta aikaa halkovaa luonnetta.

Tähtiportin hämmentävyys - tai ehkä pitäisi ennemminkin puhua häiritsevyydestä ja sitä kautta bändin ravistelevasta toimivuudesta - kiteytyy mielestäni parhaiten kahdessa biisissä: lainakappale Poikarakkaudessa ja bändin nimeä kantavan tetralogian neljännessä osassa, Luciferin pylväässä. Filosofi Esa Saarisen alun perin vuonna 1984 sanoittama ja levyttämä Poikarakkaus saa Tähtiportilta selkärangakseen toisteisen syntikka-arpeggion ja lähes tribaalin rytmiikan. Ja kun tämän "jopa pysähtyneen teknomusiikin päälle autistin lailla jaaritteleva suomalainen mies" kertoo meille asioita, niin tuntuu, että ollaan iankaikkisten totuuksien äärellä. Luciferin pylvään sanoituksen alkupuolisko on yksi levyn nerokkaimmista, jälkimoderneista ratkaisuista: usean kymmenen nimen lista suomalaisista - paremman sanan puutteessa - eksentrikoista. Nimiä tai suomen kieltä tuntemattomalle mies-nais-duon lausuma lista kuulostaa varmasti ennemminkin salatieteilijöiden loitsuamiselta. En muista aiemmin törmänneeni biisiin, jossa käytännössä pelkillä sananpainoilla saadaan aikaan jotain näin vetovoimaista.

Yllä esimerkeiksi ottamani neljä biisiä järisyttävät välittömästi, mutta myös neljä muuta kappaletta ovat olennainen osa tätä matkaa, jolla kauhu ja kauneus tulevat yhdeksi. Tämä levy tekee minulle kauniita asioita.23.02.2015, Antti Korpinen
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Eetterimessu/Superdepressio
Eetterimessu/Superdepressio
[ CD-R ]
Eetterimessu
Eetterimessu
[ 12" ]
Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 5691
Palaa »